Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obamos brolis turi lietuviško kraujo

Išvykęs į kelionę po Azijos šalis JAV prezidentas Barackas Obama Honkonge susitiks ir su Kinijoje gyvenančiu savo broliu, šis praėjusią savaitę išleido knygą apie jų tėvą, kurią pradėjo rašyti prieš 10 metų.
Marcas Ndesandjo
Marcas Ndesandjo / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Brolis

B.Obamos jaunesnysis brolis Marcas Ndesandjo jau septynerius metus gyvena Kinijoje. Įdomu tai, kad šis JAV prezidento brolis turi lietuviško kraujo, nes jo motina amerikietė Ruth Nidesand yra išeivių iš Lietuvos palikuonė. Apie Marcą nebuvo žinoma tol, kol jo brolis nepanoro tapti Jungtinių Valstijų prezidentu. M.Ndesandjo yra Baracko Obamos vyresniojo ir jo trečiosios žmonos R.Nidesand sūnus. B.Obama visada vadino jį savo broliu ir sakė, kad Marcas yra neginčytinas jųdviejų tėvo, 1982 metais žuvusio automobilio katastrofoje, paveldėtojas.

Tačiau broliai skirtingai vertina savo afrikietišką kilmę ir pasirinko skirtingą gyvenimo būdą, nors abu Jungtinėse Valstijose gavo puikų išsilavinimą – Marcas, pagal specialybę fizikas, yra baigęs net kelis universitetus.

Tačiau broliai skirtingai vertina savo afrikietišką kilmę ir pasirinko skirtingą gyvenimo būdą, nors abu Jungtinėse Valstijose gavo puikų išsilavinimą – Marcas, pagal specialybę fizikas, yra baigęs net kelis universitetus. Tačiau B.Obama visą laiką siekė visuomenės dėmesio, o M.Ndesandjo labiau patiko paskęsti minioje kosmopolitiškame Kinijos mieste Nanšane. Jis ilgai draugavo su į šį miestą iš Hanano, vienos skurdžiausių Kinijos provincijų, atvykusia kine, paskui šią moterį vedė ir Honkonge susitikęs su savo galinguoju broliu ją pristatys kaip savo žmoną.

Marcas yra aukštas, energingas ir lengvai bendraujantis vyras, gerai kalbantis kinų dialektu. Tačiau jį visą laiką slėgė vaikystėje patirtas smurtas, dėl to jis ir parašė savo pirmąją autobiografinę knygą „Nuo Nairobio iki Šenženo“, kurioje negaili karčių žodžių savo tėvui. Taip paaiškėjo, kad B.Obama vyresnysis turėjo aštuonis vaikus su keturiomis skirtingomis moterimis. Išiskyręs su B.Obamos motina jis susipažino su R.Nidesand ir nutarė grįžti į gimtąją Keniją. Ten ir gimė Marcas. Savo knygoje jis daug rašo apie nesibaigiančius ginčus šeimoje ir tėvą, kuris nuolat mušė jį ir motiną, kol toji nebepakeldama vyro smurto pagaliau pabėgo iš namų.

Per knygos išleidimo proga surengtą spaudos konferenciją M.Ndesandjo pasakojo, kad jau senokai norėjo parašyti autobiografinę knygą, nes tik taip jis galėjo susitaikyti su praeitimi ir papasakoti savo gyvenimo istoriją anksčiau, nei tai padarys kas nors kitas. „Jokių gerų prisiminimų apie tėvą neturiu. Jis buvo man miręs dar tada, kai buvo gyvas. Žinojau, kad jis yra girtuoklis ir visiškai nesirūpina nei žmona, nei vaikais“, – kalbėjo Marcas.

Jo pasakojimas visiškai nepanašus į tai, ką apie savo tėvą yra pasakojęs B.Obama 1995 metais išleistoje knygoje „Mano tėvo svajos“, kurią parašė po to, kai pirmą kartą apsilankė Kenijoje ir, kaip teigė, rado savo šaknis. B.Obamai nepatiko tai, kad jo broliui Marcui Kenija visada buvo tik „viena iš varganų Afrikos šalių“, kurios jis visiškai nemėgo. Marcas iš tiesų atsiliepė apie Keniją kaip šalį, „kurioje nėra darbo net gydytojui, o vidutiniam šalies gyventojui sunkiai prieinamas telefonas“. Todėl jis tiesiai pasakė B.Obamai: „Jei manai, kad aš nukirtau savo šaknis, esi visiškai teisus.“

B.Obamai nepatiko ir tai, kad rašydamas knygą brolis nenorėjo su juo pasitarti rasinės tapatybės klausimais ir dėl to jų santykiai buvo gana šalti. „Mes apsikeitėme adresais ir pažadėjome vienas kitam rašyti. Nuoširdžiai sakau, man skaudu dėl tokių mūsų santykių“, – kalbėjo B.Obama, kai tapęs kandidatu į JAV prezidentus jis buvo klausinėjamas apie visą savo giminę.

Mes apsikeitėme adresais ir pažadėjome vienas kitam rašyti. Nuoširdžiai sakau, man skaudu dėl tokių mūsų santykių, kalbėjo B.Obama,

Žinia apie brolį, gyvenantį Kinijoje, Amerikoje sukėlė tikrą sensaciją. Be to, amerikiečiai sužinojo, kad būsimojo prezidento brolis verčiasi pigių kiniškų prekių eksportu į Jungtines Valstijas. M.Ndesandjo turi internetinę firmą „Worldnexus Ltd“, kuri Kinijos verslininkams padeda ieškoti užsakovų angliškai kalbančiose šalyse. Daugiausia jų randama Jungtinėse Valstijose, į jas ir tiekiamos elektronikos prekės bei mašinų dalys. Nanšano valdžios atstovai yra skundęsi, kad dėl to, jog M.Ndesandjo firma „Worldnexus“ registruota ne jų mieste, o Honkonge, kyla problemų dėl mokesčių mokėjimo. M.Ndesandjo atkerta, kad ji registruota Honkonge todėl, kad šį miestą mielai renkasi Kinijos verslininkai dėl jame esančių daug didesnių laisvių. Be to, B.Obamos brolis nepraleidžia progos padėkoti interneto išradėjams, nes jų dėka jis užsidirba duonai. Tačiau pastaruoju metu jo firma beveik neveikė, nes Marcas norėjo baigti rašyti savo knygą, tačiau dabar jis ketina atnaujinti firmos veiklą, o už knygą gautus pinigus žada paaukoti labdarai.

Per prezidento rinkimus dėl M.Ndesandjo verslo B.Obama sulaukė nemažai priekaištų, nes Jungtinėse Valstijose daug kas mano, kad pigių Kinijos prekių anplūdis atima darbą iš amerikiečių ir yra politiškai nekorektiškas. Pats B.Obama kiniškų prekių klausimu niekada nebuvo užėmęs populistinės pozicijos, o 2007–ųjų gruodį net ragino užrausti nesaugių kiniškų žaislų importą į JAV.

M.Ndesandjo nerūpi, ką apie kinų prekes mano jo brolis, be to, jis nė neslepia, kad jųdviejų santykiai nėra glaudūs. Kai praėjusią savaitę pasirodė Marco autobiografinė knygą, nei B.Obama, nei Baltieji rūmai to nekomentavo, nors amerikiečiams prezidento tėvo smurtavimas šeimoje buvo didelė naujiena. Manoma, kad savo nuomonę apie knygą JAV prezidentas išsakys broliui su juo susitikęs, tačiau jau dabar aišku, kad jis nėra patenkintas tuo, ką Markas parašė apie jų tėvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius