-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Banksy palaiko suimtus menininkus aktyvistus

Netikėta žinia meno pasaulyje tapo vieno garsiausių pasaulio grafiti meistrų brito Banksy pareiškimas, kad jis remia konroversiško rusų menininkų judėjimo „Voina“ (liet. „Karas“) narius.
Banksy darbas „Išsirink savo ginklą“ (angl. „Choose your weapon“)
Banksy darbas „Išsirink savo ginklą“ (angl. „Choose your weapon“) / Aots.co.uk nuotr.
Temos: 1 Banksy

Slapyvardžiu prisistatantis britas, kurio tapatybė nėra žinoma, ketina paaukoti 90 tūkst. svarų sterlingų (apie 367,3 tūkst. Lt), gautų pardavus vieno jo darbų kopijas.

Rusų menininkų kolektyvo „Voina“ nariai Leonidas Nikolajevas ir Olegas Vorotnikovas buvo suimti lapkritį ir dabar kalėjime laukia teismo. Už provokuojamas ir režimą pašiepiančias menines akcijas jie kaltinami chuliganizmu.

Paramos lėšos – už parduotus plakatus

Kaip teigia BBC, Banksy sužinojo apie rusų judėjimą iš britų nacionalinio transliuotojo ir, išgirdęs  apie sudėtingą jų padėtį, nutarė padėti. Pirmadienį menininkų organizacija „Pictures on Walls“ paskelbė, kad ironijos persmelktus darbus, kuriuose svarbios įvairios socialinės temos, kuriantis  Banksy persiuntė lėšas, gautas pardavus vieno jo piešinių kopijas, susibūrimo „Voina“ aktyvistams. Labdaros akcijos metu internetu buvo parduodamos 175 gatvių menininko darbo „Išsirink savo ginklą“ (angl. „Choose your weapon“, žr. pagrindinę nuotrauką) kopijos. Kiekvienas plakatas su Banksy darbu kainavo 450 svarų sterlingų (apie 1,8 tūkst. Lt). Lenta.ru žiniomis, dar 200 šio paveikslo egzempliorių buvo parduodama Banksy galerijoje, esančioje Londone, gruodžio 11-ąją. Kiek tiksliai jų nupirkta būtent ten, neaišku.

Rengė provokuojamo pobūdžio akcijas

BBC citavo Nataliją Kozlionok, kuri su „Voina“ aktyvistais L.Nikolajevu ir O.Vorotnikovu buvo sulaikyta lapkričio 15-ąją, bet vėliau paleista. Moteris dėkojo Banksy už paramos akciją. „Vaikinams tai didžiulis palaikymas. Nors jie dabar už grotų, tai sustiprino jų tikėjimą“, – laiške britų žurnalistams rašė rusė.

Sulaikytieji „Voina“ aktyvistai kaltinami chuliganizmu „dėl politinių, ideologinių, rasinių, nacionalistinių ar religinės neapykantos motyvų arba kenkimo dėl neapykantos kuriai nors socialinei grupei“. „Voina“ yra surengusi tokius performansus kaip „Baltųjų rūmų šturmas“, kai ant Rusijos Federacijos Vyriausybės pastato vaizdo projektoriais buvo „nupiešta“ kaukolė ir kaulai. Dar vienos akcijos metu L.Nikolajevas bėgiojo gatve tarp priešais atvažiuojančių automobilių, kartais net užšokdamas ant jų, taip pat perbėgo Federalinės saugumo tarnybos stogą ant galvos užsidėjęs žydrą kibirėlį.

Parodymų duoti neketina

Kaip vakar kaltinamųjų advokatę citavo portalas Liberty.ru, nei L.Nikolajevas, nei O.Vorotnikovas neketina duoti parodymų. Anot teisininkės Anastasijos Jekimovskajos, Sankt Peterburge laikomi aktyvistai nepripažįsta savo kaltės. Jos teigimu, vieninteliai jų kaltės įrodymai – medžiaga internete. „Kaltinimai nėra įrodyti. Milicijai trūksta patikimų informacijos šaltinių“, – sakė advokatė. A.Jekimovskaja pabrėžė, kad abu menininkai buvo sulaikyti milicininkams griebusis smurto ir tai yra užfiksuota vaizdo medžiagoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius