Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Barbė švenčia 58-ąjį gimtadienį: įdomiausi faktai apie ikoniškiausią visų laikų lėlę

1959-ųjų kovo 9-ąją prekyboje pasirodė pirmoji Barbė – šiais metais ši perversmą žaislų pasaulyje sukėlusi lėlė švenčia jau 58-ąjį gimtadienį. Šia proga 15min pateikia keletą įdomiausių faktų iš šios lėlės ilgos gyvavimo istorijos.
Lėlės Barbės
Lėlės Barbės / Vida Press nuotr.

Barbė – tik pravardė

Tikrasis šios lėlės vardas yra Barbara Millicent Roberts – ji taip pavadinta Ruth ir Ellioto Handlerių, kurie yra barbes gaminančios kompanijos „Mattel“ vieni iš įkūrėjų, dukters garbei.

Beje, jų sūnaus vardas yra Kennethas – jo garbei tėvai taip pat pavadino vieną iš savo lėlių, Barbės draugą Keną. Jis prekyboje pasirodė dvejais metais ir dviem dienomis vėliau negu Barbė – 1961-aisiais.

VIDEO: Iš kur atsirado legendinės lėlės Barbės vardas?

Barbė sukurta pagal vokišką lėlę

Ruth Handler ikoniškąją Barbę sukūrė įkvėpta vokiškos Bild Lilli lėlės, kokią pamatė 1956-aisiais su šeima atostogaudama Šveicarijoje.

Pirmosios Bild Lilli lėlės prekyboje pasirodė 1955 metais ir buvo skirtos ne vaikams. Jos buvo gaminamos iki 1964 metų.

Vida Press nuotr./Lėlės Barbės kūrėja Ruth Handler
Vida Press nuotr./Lėlės Barbės kūrėja Ruth Handler

Ruth Handler savo vaikams nupirko tris tokias lėles ir pastebėjo, kad dukrai kur kas labiau patinka žaisti su lėle, kuri primena suaugusią moterį, o ne kūdikį ar mažą mergaitę, kokios iki tol vyravo rinkoje.

Parsivežusi Bild Lilli į Ameriką, Ruth Handler perkūrė šią lėlę, davė jai naują vardą ir pirmą kartą visuomenei pristatė 1959-ųjų kovo 9-ąją Tarptautinėje žaislų parodoje Niujorke.

Vida Press nuotr./Barbara Handler – moteris, kurios vardu pavadinta Barbė (2002 m.)
Vida Press nuotr./Barbara Handler – moteris, kurios vardu pavadinta Barbė (2002 m.)

Pirmieji Barbės drabužiai buvo ne rožiniai

Nors dabar rožinė spalva ir šviesūs plaukai neatsiejami nuo Barbės įvaizdžio, tačiau pati pirmoji Barbė vilkėjo visai ne rožiniais drabužėliais – ji buvo aprengta juodai baltu bendru maudymosi kostiumėliu. O lėlės plaukų spalvą buvo galima pasirinkti patiems – buvo parduodama tiek šviesiaplaukė, tiek tamsiaplaukė Barbė.

Pirmosios Barbės kaina vos jai pasirodžius prekyboje buvo 3 JAV doleriai, kas šiandien prilygtų maždaug 24 JAV doleriams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barbė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barbė

Didžiausia Barbės gerbėja pasaulyje gyvena Vokietijoje

Nors Barbę dievina milijonai mergaičių visame pasaulyje ir neretai šių lėlių turi ne vieną ir ne dvi, vis tik pati didžiausia (ir oficialiai tokia pripažinta) Barbės gerbėja yra Bettina Dorfmann iš Vokietijos.

Ši moteris yra įtraukta į Gineso rekordų knygą dėl didžiausios pasaulyje lėlių Barbių kolekcijos. Šias lėles ji kolekcionuoja nuo 1993 metų ir yra jų sukaupusi per 15 tūkst. (ir visos – skirtingos!), kurių bendra vertė siekia apie 300 tūkst. JAV dolerių.

Beje, už pirmo leidimo Barbę, kuri iš pradžių kainavo 3 JAV dolerius, kolekcininkė sumokėjo 8 tūkst. JAV dolerių.

Vida Press nuotr./Didžiausią barbių kolekciją pasaulyje turinti Bettina Dorfmann
Vida Press nuotr./Didžiausią barbių kolekciją pasaulyje turinti Bettina Dorfmann

Santykių drama su Kenu

Neilgai trukus po Barbės pasirodymo prekyboje pasirodė vyriška lėlės versija, vardu Kenas – jis buvo pristatomas kaip Barbės vaikinas. Ši porelė tapo neatsiejama popkultūros dalimi, tačiau 2004-aisiais... išsiskyrė.

Nors per visus Barbės gyvavimo metus ne vieną kartą buvo pasirodę leidimų su nuotakos įvaizdžiu, lėlės kūrėjai tvirtina, kad ji ir Kenas niekada nėra buvę susituokę.

Vida Press nuotr./Barbė ir Kenas
Vida Press nuotr./Barbė ir Kenas

Po skyrybų su Kenu Barbė turėjo dvejų metų romaną su kita „Mattel“ kolekcijos lėle – 2004-aisiais atsiradusiu Australijos banglentininku Bleinu. Tiesa, Bleinas nebuvo labai populiarus ir nuo 2006 metų jo lėlės nebegaminamos.

2011 metais per Valentino dieną Barbė ir Kenas vėl tapo pora – apie tai pranešta oficialiame Barbės „Facebook“ puslapyje.

Įspūdinga karjera

Per ilgą savo gyvenimą Barbė yra padariusi net ne vieną, o per 150 karjerų – ji yra „dirbusi“ praktiškai viskuo, pradedant nuo „McDonald's“ kasininkės ar vaikų darželio auklėtojos ir baigiant gydytoja.

Barbė net tris kartus buvo astronaute – 1965, 1986 ir 1994 metais. Ji taip pat net šešis kartus yra kandidatavusi į šalies prezidento postą!

Po Barbę nuperkama kas tris sekundes

„Mattel“ skelbia, kad kas tris sekundes kažkur pasaulyje parduodama po vieną Barbę. Tai maždaug 24 kartais viršija vidurkį kūdikių, gimstančių JAV per vienus metus.

Su barbėmis užaugo ne viena karta, o kai Barbė 2009 metais šventė 50-ąjį jubiliejų, pasaulyje buvo parduota milijardas jos kopijų.

Vida Press nuotr./Lėlės Barbės
Vida Press nuotr./Lėlės Barbės

Barbė nėra pageidaujama Saudo Arabijoje

Šis žaislas yra uždraustas Saudo Arabijoje, o šalies policija tvirtina, kad „žydiškos lėlės Barbės, su atvirais drabužiais ir gėdingomis pozomis, aksesuarais ir įrankiais, yra iškrypusių Vakarų smukimo simbolis.“

Naujosios Barbės – skirtingų figūrų tipų

Nors savo populiarumo per ilgus metus Barbė neprarado, tačiau ne kartą buvo kritikuojama dėl nerealistiškos figūros, kuri iškreipia su lėle žaidžiančių mergaičių mąstymą ir suvokimą, kas yra gražus kūnas.

Dėl to 2016 metais „Mattel“ pristatė ilgai lauktą lėlių barbių atnaujinimą – skirtingų figūrų tipų lėles, tarp kurių yra aukštos, smulkutės ar figūringos lėlės, kur kas labiau primenančios tikras moteris.

Vida Press nuotr./Lėlės Barbės
Vida Press nuotr./Lėlės Barbės

Pati populiariausia Barbė

Pačia populiariausia visų laikų Barbe vadinama „Totally Hair“ Barbė, išleista 1992 metais. Anot „Mattel“, būtent šios ilgaplaukės lėlės parduota daugiausiai – per 10 mln. kopijų.

Ir ji buvo vaikų pageidaujamas žaislas numeris vienas ištisus trejus metus – ilgiausiai, kiek savo populiarumą yra pavykę išlaikyti vienam konkrečiam žaislui.

Vida Press nuotr./Populiariausia Barbė – „Totally Hair“ Barbė, pasirodžiusi 1992 metais
Vida Press nuotr./Populiariausia Barbė – „Totally Hair“ Barbė, pasirodžiusi 1992 metais

Pagal garsenybių atvaizdus kuriamos Barbės

Pirmoji Barbė, sukurta pagal garsenybę, pasirodė 1967 metais ir jos įkvėpėja buvo tuo metu ant bangos buvusi manekenė ir to meto paauglių ikona Twiggy.

Šiai dienai savo barbiškas versijas turi kone visos didžiausios pramogų pasaulio žvaigždės.

Vida Press nuotr./Modelis Twiggy (1966 m.) ir pagal ją sukurta lėlė Barbė
Vida Press nuotr./Modelis Twiggy (1966 m.) ir pagal ją sukurta lėlė Barbė

Vienos iš naujausių Barbių šeimą papildžiusių garsenybių – modeliai Gigi Hadid, Ashley Graham, balerina Misty Copeland ir gimnastė, olimpinio aukso medalininkė Gabby Douglas.

Pagal jų atvaizdus sukurtos Barbės buvo pristatytos ką tik praūžusioje Niujorko mados savaitėje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Barbių parodoje Madride – lėlėmis virtusios pasaulio žvaigždės

Barbės garderobas

Lėlei Barbei drabužėlius yra kūrę tokie mados grandai kaip „Gucci“, „Versace“, „Vera Wang“, „Dolce & Gabana“, „Moschino“, „Givenchy“ ir kt.

Barbės drabužiams sukurti iš viso yra sunaudota per 90 mln. metrų medžiagos, o tai reiškia, kad žaislų kompanija „Mattel“ – vienas iš didžiausių drabužių gamintojų pasaulyje.

Barbė savo kolekcijoje taip pat turi milijardą porų batų.

Vida Press nuotr./„Moschino“ mados namų aprengtos Barbės
Vida Press nuotr./„Moschino“ mados namų aprengtos Barbės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius