-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijoje mirė „įpykusių jaunuolių“ literatūrinio judėjimo atstovas Sillitoe

Britų rašytojas Alanas Sillitoe, labiausiai pagarsėjęs dėl praeito amžiaus 6-7 dešimtmečių darbininkų klasės gyvenimą vaizduojančių kūrinių, mirė sekmadienį, būdamas 82 metų, pranešė jo sūnus.
Alanas Sillitoe
Alanas Sillitoe / „Scanpix“ nuotr.

Romanas „Šeštadienio vakaras ir sekmadienio rytas“ ir apsakymų rinkinys „Tolimųjų distancijų bėgiko vienatvė“ autorius priklausė vadinamajam įpykusių jaunuolių judėjimui, kurio atstovai taip pat buvo rašytojai Johnas Osborne'as ir Kingsley Amisas.

A.Sillitoe sūnus Davidas sakė, kad jo tėvas mirė vienoje Londono ligoninėje, taip pat išreiškė viltį, kad šis rašytojas bus prisimenamas dėl literatūrinio palikimo.

A.Sillitoe gimė 1928 metais Anglijos centriniame mieste Notingame. Prieš pradėdamas rašytojo karjerą jis dirbo vienoje dviračių gamykloje ir tarnavo Karališkosiose oro pajėgose. Išmėginti sėkmę literatūroje A.Sillitoe paskatino poetas ir romanistas Robertas Gravesas.

1957 metais A.Sillitoe išleido vieną poezijos rinkinį, o kitais metais pasirodė pirmasis jo romanas „Šeštadienio vakaras ir sekmadienio rytas“. Tos knygos pagrindinis veikėjas – nenuorama jaunuolis Arturas, dirbantis gamykloje, dažnai išgeriantis ir nevengiantis moterų draugijos.

1959 metais buvo išleistas apsakymų rinkinys „Tolimųjų distancijų bėgiko vienatvė“, kurio apsakyme tuo pačiu pavadinimu pasakojama apie vieną maištingą jaunuolį,

dėl smulkios vagystės patenkantį į nepilnamečių koloniją.

Abiejų šių istorijų ekranizacijos sulaukė didelės sėkmės. Jos pagrindinius vaidmenis atliko aktoriai Albertas Finney  ir Tomas Courtenay. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius