Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos kūdikių gimimą lydi šimtmečių senumo tradicijos

Didžiosios Britanijos princas Williamas ir jo žmona Kembridžo hercogienė Catherine laikomi naujais šimtmečius gyvuojančios institucijos veidais, besilaikančiais geriausių jos tradicijų, tačiau žengiančių koja kojon su laiku.
Kembridžo hercogienė Catherine, karalienė Elizabeth II ir princas Williamas (2012-ųjų birželį)
Kembridžo hercogienė Catherine, karalienė Elizabeth II ir princas Williamas (2012-ųjų birželį) / „Scanpix“/„Sipa Press“ nuotr.

Jų pirmagimio atėjimas į pasaulį suteikia progą prisiminti kai kurias ankstesnes tradicijas, susijusias su karališkojo kūdikio gimimu.

GIMDYMAS NAMUOSE

Daugeliui žmonių mūsų laikais gimdymas ligoninėje atrodo savaime suprantamas, tačiau dar prieš kelis dešimtmečius karališkojoje šeimoje, kaip ir daugelio paprastų žmonių šeimose, buvo laikomasi tradicijos gimdyti namuose.

Karalienė Elizabeth II gimė Brutono gatvės Londone 17-ajame name, o jos sūnūs princai Charlesas, Andrew ir Edwardas pasaulį išvydo Bakingamo rūmuose. Karalienės vienintelė dukra – princesė Anne – gimė Klarenso rūmuose, kurie taip pat yra karališkosios šeimos nuosavybė.

Padėtis pasikeitė 9-ajame dešimtmetyje, kai Charleso ir velionės princesės Dianos sūnūs princai Williamas ir Harry gimė Švč. Marijos ligoninės privačiame sparne „Lindo“ Londono centre.

MOKYMAS NAMUOSE

Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine (2012-ųjų liepą)
Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine (2012-ųjų liepą)

Ilgą laiką karališkosios šeimos nariai buvo mokomi privačiai. Karalienė buvo mokoma namuose savo tėvo, mokytojų ir guvernančių. Ji niekada nelankė mokyklos, kolegijos ar universiteto kartu su paprastais žmonėmis.

Charlesas yra pirmasis mokyklą lankęs Britanijos sosto įpėdinis, o Williamas ir Kate, kurie abu įgijo išsilavinimą nepriklausomose mokyklose, neabejotinai taip pat elgsis su savo vaiku.

TĖČIAI GIMDYMO NAMUOSE

Princas Williamas pareiškė esantis „visai pasiruošęs“ būti kartu su Kate gimdymo metu, kaip tikimasi iš daugelio šiuolaikiškų tėvų. Šiuo atžvilgiu princas elgsis kaip jo tėvas Charlesas, kuris laiške savo krikštamotei Patriciai Brabourne atskleidė jautęsis itin pakiliai, būdamas šalia savo žmonos tuo svarbiu metu.

„Esu labai dėkingas, kad buvau prie Dianos lovos visą laiką, nes galiausiai pajutau, tarsi būčiau giliai pasinėręs į gimdymo procesą“, – Charlesas rašė tuojau po Williamo gimimo.

Pats princas Charlesas gimė visai kitokiomis aplinkybėmis. Kai tuometei princesei Elizabeth prasidėjo sąrėmiai, jos vyras princas Philipas buvo išėjęs žaisti skvošo rūmuose – iš nerimo, o ne dėl abejingumo, pažymėjo Charleso biografas Jonathanas Dimbleby.

OFICIALŪS PAŠALIEČIAI

XX amžiaus pradžioje – ir tikriausiai anksčiau – papročiai reikalavo, kad karališkosios šeimos nario gimimą stebėtų Didžiosios Britanijos vyriausybės atstovai. Pavyzdžiui, 1926 metais, kai gimė Elizabeth II, procesą stebėjo vidaus reikalų sekretorius.

Pasak dabartinės vidaus reikalų sekretorės Theresos May, pagal šimtmečių senumo tradiciją pareigūnas turėjo dalyvauti „kaip liudininkas, kad iš tikrųjų įvyko karališkasis gimdymas ir kad kūdikis nebuvo slapta įneštas“.

Kate laimei, šią praktiką prieš daugelį metų panaikino karalius Jurgis VI.

Šis paprotys gali būti susijęs su 1688 metų „šildyklės sąmokslu“, kai pasklido gandai, jog karaliaus Jokūbo II vaikas buvo iš tiesų atgabentas į gimdyvės kambarį lovos šildyklėje su ilga rankena. Atsakydamas į šiuos gandus, karalius paskelbė 40-60 gimdymą stebėjusių žmonių liudijimus.

KIEK VARDŲ?

Be karališkojo kūdikio lyties, labiausiai prieš jo gimimą buvo spėliojama dėl vardo. Dauguma karališkųjų asmenų turi tris ar keturis vardus, kuriais paprastai pagerbiami kurie nors ankstesni monarchai ar giminaičiai. Visas karalienės vardas yra Elizabeth Alexandra Mary – pagal motiną, prosenelę ir senelę, o princo Williamo visas vardas yra Williamas Arthuras Philipas Louisas.

Jei tikėti lažybininkais, labiausiai tikėtinas karališkojo kūdikio vardas yra Alexandra, Charlotte, Elizabeth arba George'as. Bet kokiu atveju gali kažkiek užtrukti, kol visuomenė sužinos būsimojo monarcho vardą. Kai gimė Williamas, jo vardas buvo paskelbtas tik po savaitės.

O PAVARDĖ?

Karališkiesiems asmenims nereikia pavardės. Tikslus titulas kreipiantis į karališkąjį kūdikį bus Jo ar Jos Karališkoji Didenybė Kembridžo princas ar princesė (vardas). Jei reikia, dabartiniai karališkosios šeimos nariai gali naudoti Mountbattenų-Windsorų pavardę, kuri 1960 metais buvo priimta visiems karalienės vaikams. Windsorų pavardę 1917 metais prisiėmė karalius George'as V, pakeisdamas Saxe'ų-Coburgų-Gothų pavardę, o Mountbattenas yra karalienės sutuoktinio princo Philipo pavardė.

Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine (2012-ųjų birželį)
Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine (2012-ųjų birželį)

Velso princo Charleso sūnus princas Williamas tarnaudamas armijoje vadinasi aviacijos kapitonas Walesas.

KRIKŠTYNOS

Karališkieji kūdikiai oficialiai dažniausiai krikštijami kelios dienos ar savaitės po gimimo, o krikštynų vietos gali būti kelios. Karalienė buvo pakrikštyta privačioje Bakingamo rūmų koplyčioje, o Williamas ir jo tėvas Charlesas buvo pakrikštyti rūmų Muzikos salėje.

PAPRASTAS SENOVIŠKAS STENDAS PRIEŠ „TWITTER“

Tradicinis būdas, kuriuo rūmai paskelbia pasauliui apie karališkojo kūdikio gimimą, yra toks: pasiuntinys su naujienomis automobiliu vyksta iš ligoninės į Bakingamo rūmus ir veža popieriaus lapą, kuriame užrašyti kūdikio lytis, svoris ir gimimo laikas. Tada tas biuletenis iškabinamas ant medinio stendo priešais rūmus, kur jį gali pamatyti visi.

Senais laikais platesnei visuomenei naujienas pranešdavo diktorius per radiją, bet šiandien jį pakeitė internetas ir socialinė žiniasklaida: kai tik biuletenis bus iškabintas stende, pareigūnai naujienas paskelbs „Twitter“ milijonams „sekėjų“ visame pasaulyje.

SU AUKLE AR BE JOS?

Williamas ir Kate viešai neskelbė, ar samdys auklę, kuri padėtų jiems auginti vaiką. Daugelis tikisi, kad pora savarankiškiau nei ankstesnės karališkųjų asmenų kartos augins atžalą, o kai kas spėjo, kad dėl artimų poros ryšių su Kate tėvais Michaelu ir Carole Middletonais jiems taip pat teks didelis vaidmuo – padėti rūpintis vaiku.

Auklės visuomet buvo labai svarbios auginant karališkuosius kūdikius. Charlesas, kaip žinia, buvo labai artimas savo auklėms, o Williamas ir Harry taip pat buvo prisirišę prie savo buvusios auklės Tiggy Legge-Bourke, kuri buvo tokia garsi, kad ir jos pavardė dažnai mirgėdavo naujienų pranešimuose.

PASVEIKINIMAS SU TRIUKŠMU

Kai kurie dalykai iš tikrųjų nesikeičia. 62 šūvių saliutas iš Londono Tauerio ir 41 šūvio saliutas iš Grino parko netoli Bakingamo rūmų su triukšmu pasveikins gimusį kūdikį – kaip ir anksčiau gimusius karališkuosius naujagimius. Jeigu vaikas gimsta darbo dieną, saliutas paleidžiamas per šešias valandas, o jei gimsta savaitgalį, jis surengiamas pirmadienį, nurodo Gynybos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius