Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Elizabeth II – drovi, mylima močiutė, kuriai monarchija daugiau nei darbas

Milijonams visame pasaulyje Elizabeth II – monarchijos simbolis. Prieš kelias dienas ji paminėjo savo oficialų 95-ą gimtadienį ir pirmą kartą šią dieną sutiko be mylimo princo Philipo. Ilgiausiai britų istorijoje valdančios karalienės gyvenimą, džiaugsmus ir tragiškus įvykius nagrinėjo pripažintas autorius apie karališkąją šeimą Matthew Dennisonas.
Karalienė Elizabeth II
Karalienė Elizabeth II / Vida Press nuotr.

Biografas kviečia atidžiau pažvelgti į Elizabeth II, jo pavadintos širdžių karaliene, gyvenimą, santykius su artimaisiais ir asmenybę. Kokia gi iš tikrųjų yra Anglijos karalienė?

Nusiėmus kaukę

„Ji – tikriausiai vienintelis žmogus, galintis atskirti, kuomet ji – Lilibet (taip ji buvo vadinama tėvų ir artimųjų – red. past.), o kuomet – karalienė. Įtariu, kad Lilibet per tiek metų beveik nepasikeitė“, – apie monarchę, kokios didžioji dalis visuomenės nėra mačiusi, sakė Matthew Dennisonas.

Pasak autoriaus, Elizabeth II puikiai supranta, ką reiškia būti karaliene, ir kad už uždarų durų, aplinkoje, kurioje ją supa patys artimiausi, ji yra tokia pat drovi, kokia buvo prieš tampant britų monarchijos galva. Tik užsidėjusi karūną – tikrą ar įsivaizduojamą – ji tampa savimi pasitikinčia moterimi.

Sosto atsisakymo gandai

Biografas atskleidė, kad savo pusseserei Margaret Rhodes karalienė prisipažino, jog karališkojo sosto atsisakys tik jei jai kada nors bus diagnozuota Alzhaimerio liga arba ištiktų insultas, rašė „Mirror“.

„Manau, kad tai vis dar tiesa, – pridūrė Matthew Dennisonas. – Ji pasižymi nuoseklumu. Šiuo metu šeimoje yra problemų, bet dauguma ją palaiko.“

Kol Elizabeth II vis dar turės sveikatos, savo pareigų ji nė už ką neatsisakys. Net jei vyriausias monarchės patarėjas praneš karalienei, kad galbūt atėjo metas priimti lemtingą sprendimą, ji jį išklausys, bet, tikėtina, nepaklausys. Kaip tęsė Matthew, „monarchija jai ne darbas, o kai kas daugiau“.

Santykiai su Diana ir Meghan

Elizabeth II apie savo jausmus nekalba. To daryti ji neragina ir kitų. Kai dar buvo gyva ir gyveno su princu Charlesu, Diana vis kvietė karalienę pokalbiams, tačiau monarchei atrodė, kad susitikusios moterys kalbasi vis apie tą patį. Diana niekada nepamiršo, kas buvo jos anyta ir kad dėl to tarp jųdviejų (ne karalienės noru) atsirado barjeras.

„Nežinau ar Meghan išsigando to paties, nes Meghan prie karališkosios šeimos prisijungė jau būdama suaugusi, gyvenimo patirties įgijusi moteris, kai tuo tarpu Diana buvo dar visai jauna mergina. Tačiau, tikiu, kad abi moteris iš karalienės kažko norėjo, bet negavo“, – sakė Matthew.

Vida Press nuotr./Meghan Markle ir Elizabeth II
Vida Press nuotr./Meghan Markle ir Elizabeth II

Močiutės vaidmuo

Karalienės santykiai su anūkais ir proanūkiais, rodos, yra gerokai šiltesni.

„Jie gerbia močiutę kaip karalienę ir supranta, kad ji nėra tokia pati močiutė, kokią turi daugelis. Tačiau jų ryšys atrodo šiltas ir nuoširdus.

Močiutė yra mylima. Ji puikiai atlieka šį vaidmenį, kuriam monarchija netrukdo“, – tęsė Matthew Dennisonas.

Karalius Charlesas

„Karalienės ir princo Philipo nuomone, svarbiausia vaikams suteikta vertybe jie laiko darbą šaliai. Tai, ką princas Charlesas padarė, nuostabu. Manau, kad jo valdymas bus panašus į motinos, nes jųdviejų požiūriai sutampa.

Kol esame jauni, mums nerūpi, ką darome tol, kol savo darbais skiriamės nuo tėvų. Tačiau jis turėjo užtektinai laiko iš to išaugti ir apmąstyti savo tėvų valdymo modelį“, – apie būsimą karalių Charlesą teigė autorius.

Ypatinga vieta – Balmoral rezidencija

Kaip ir kiekvieną vasarą, šią karalienė atostogaus Balmoral rezidencijoje. Įprastai saulėtas dienas ten ji leisdavo su sutuoktiniu princu Philipu, bet šiemet bus pirmoji vasara, kai rezidencijoje skambės vienu balsu mažiau.

Balmoral rezidencija – daugybės karališkosios poros prisiminimų vieta. „Kartą ant griliaus keptais patiekalais pasivaišinti buvo pakviesti kaimynai, kuriems labiausiai įsiminė tai, jog karalienė pati ruošė maistą, o ruošdama jį dainavo (ištrauką iš „The Famous Myers Jubilee Singers“ dar 1928 m. įrašytos dainos „Dem Bones“). Ji buvo atsipalaidavusi ir laiminga“, – toliau pasakojo Matthew.

Ypatingas vaikas

Kad Elizabeth II – nepaprasta, buvo žinoma dar vaikystėje. Ją karalienė turėjo laimingą. Dėl to sunkiai dirbo ir karalienės tėvai. Tiesa, ir pati mergaitė mokėjo pakerėti.

„JI buvo ypatingas vaikas. Žinome, kad 4-ame dešimtmetyje, jei kas nors rašydavo apie kilminguosius, jiems negailėdavo komplimentų, bet apie princesę Elizabeth žurnalistai atsiliepdavo dar palankiau. Žmonės ją dievino“, – teigė autorius.

Jis pridūrė, kad mamai skirtame laiške, parašytame per jos ir princo Philipo medaus mėnesį, ji išreiškė dėkingumą už nuostabią vaikystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius