-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Eltonas Johnas smerkia filmo „Rocketman“ gėjų sekso scenų pašalinimą Rusijoje

Eltonas Johnas pasmerkė gėjų sekso scenų pašalinimą iš muzikinio filmo apie jo gyvenimą „Rocketman“ rusiškosios versijos ir pavadino tai „žiaurų nepriėmimą“ atspindinčiu sprendimu.
Eltonas Johnas su vyru Davidu Furnishu
Eltonas Johnas su vyru Davidu Furnishu / „Scanpix“ nuotr.

Kino kritikai, penktadienį dalyvavę išankstinėje filmo peržiūroje, sakė, kad vietos platintojas dėl teisinių priežasčių cenzūravo kai kurias scenas.

Bendrame su filmo kūrėjais pareiškime superžvaigždė sako, kad apie iškarpymus sužinojo tik penktadienį.

„Griežčiausiais įmanomais žodžiais atmetame sprendimą cenzūruoti „Rocketman“ Rusijos rinkai“, – sakoma pareiškime, kuris buvo paskelbtas dainininko paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

„Scanpix“ nuotr./Eltonas Johnas su vyru Davidu Furnishu
„Scanpix“ nuotr./Eltonas Johnas su vyru Davidu Furnishu

„Tai, kad vietos platintojui pasirodė būtina iškirpti tam tikras scenas, atimant iš žiūrovų galimybę pamatyti filmą, koks jis buvo numatytas, yra liūdnas atspindys padalyto pasaulio, kuriame vis dar gyvename, ir kaip jis vis dar gali žiauriai nepriimti dviejų žmonių meilės“, – sakoma pareiškime.

Rusijoje padėtis dėl LGBT teisių yra prasta. Prieštaringai vertinamu įstatymu draudžiama „netradicinių lytinių santykių“ propaganda nepilnamečiams, tačiau neaišku, kodėl tai turėtų būti taikoma filmui, kurio amžiaus cenzas – 18 metų.

Kino kritikas Antonas Dolinas savo puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad buvo iškirptos visos sekso ir bučinių scenos, ir tai buvo „labai akivaizdu“.

Filmas, kuris Rusijos kino teatruose turi būti pradėtas rodyti kitą savaitę, pasakoja apie britų popmuzikos legendos problemas dėl savo seksualumo, narkotikų ir alkoholio.

Kitas peržiūroje dalyvavęs žurnalistas Miša Kozyrevas rašė, kad iš filmo taip pat iškirptos narkotikų vartojimo scenos.

„Taip, filmas buvo pakeistas, kad atitiktų Rusijos Federacijos įstatymus“, – naujienų agentūrai TASS nurodė platinimo kompanija „Central Partnership“, bet detalių nepateikė.

Cenzūruotas šeimos gyvenimas

Rusijos kultūros ministras Vladimiras Medinskis valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad jo ministerija neturi nieko bendra su filmo iškarpymu ir kad „viską sprendžia platintojas“.

„Mes nieko nekarpome, aš net nesuprantu, apie ką čia“, – sakė jis.

Pasak A. Dolino, taip pat buvo pakeistas tekstas, kuriuo baigiasi filmas: jame sakoma tik tai, kad Eltonas Johnas įkūrė nevyriausybinę organizaciją kovai su AIDS. Originale žiūrovai sužino, kad jis galiausiai surado meilę ir su savo partneriu augina du vaikus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dexterio Fletcherio filmo premjeroje Dalia Ibelhauptaitė nustelbė kitas žvaigždes

Pareiškime dainininkas giria už drąsą kino studiją „Paramount Pictures“, leidusią tikroviškai pavaizduoti jo gyvenimą.

„Mes tikime tiltų statymu ir atviru dialogu, ir toliau sieksime griauti užtvaras, kol visi žmonės visame pasaulyje bus girdimi vienodai“, – sakoma pareiškime.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ filmo cenzūrą Rusijoje pavadino „įžeidimu LGBTI žmonių teisėms“.

Jos penktadienio pareiškime sakoma, kad filmo iškarpymas yra pavyzdys, kaip prieš gėjus nukreipti Rusijos įstatymai „pakerta raiškos laisvę ir skatina homofobiją Rusijoje“.

Kiti filmai su gėjų scenomis, įskaitant biografinę juostą apie britų roko žvaigždę Freddy Mercury „Bohemijos rapsodija“ (Bohemian Rhapsody), buvo rodomi Rusijos kino teatruose.

Eltonas Johnas yra populiarus Rusijoje, kur pirmą kartą koncertavo 1979-aisiais, sovietų laikais, bet jis garsiai kritikuoja prieš gėjus nukreiptus šios šalies įstatymus.

„Rocketman“ premjera įvyko gegužės 16 dieną Kanų kino festivalyje, kur sulaukė atsistojusių žiūrovų ovacijų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Pristatytas filmo apie Eltoną Johną anonsas: juostai žadamas griežčiausias amžiaus cenzas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius