Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grožio konkurso „Mis Amerika 2011“ finalininkė Allyn Rose pasiryžo krūtų šalinimo operacijai

Šviesiaplaukė gražuolė Allyn Rose, kurios motiną pasiglemžė krūties vėžys, nusprendė nelaukti, kol ir ją užklups klastinga liga – ji pasiryžo dvigubai mastektomijai, abiejų krūtų pašalinimui.
Allyn Rose konkurse „Mis Amerika 2013“.
Allyn Rose konkurse "Mis Amerika 2013". / „Scanpix“ nuotr.

Tokia operacija nėra neįprastas vėžio prevencijos būdas, tačiau 24 metų amerikietės sprendimas sulaukė ypač daug dėmesio ir vertinimų, nes apie tai ji paskelbė prieš „Mis Amerika 2013“ konkurso finalą.

„Tai gali subjauroti mano kūną, tai gali subjauroti mano fizinį grožį, tačiau aš liksiu gyva“, – prieš sausį vykusį konkursą savo sprendimą aiškino A.Rose.

Operacija gali subjauroti mano fizinį grožį, tačiau aš liksiu gyva.

Baimintis krūties vėžio amerikietė turi pagrindo – daugybė jos šeimos moterų mirė nuo šios ligos. Nors pati Allyn neturi krūties vėžį sukeliančių genų, ji paveldėjo retą genetinę mutaciją, lemiančią polinkį į vėžį.

Jos motinai pirmą kartą liga diagnozuota 27 metų. Tada jai buvo pašalinta viena krūtis, o antra tik sulaukus 47-erių – tuo metu moteris jau sirgo trečios stadijos vėžiu.

Ryžtis prevencinei operacijai Allyn paskatino jos tėvas, nenorėjęs, kad ir dukrą ištiktų panašus likimas. Iš pradžių mergina, besimokanti universitete ir dirbanti modeliu bei nuolat dalyvaujanti grožio konkursuose, nenorėjo žaloti savo kūno – šiaip ar taip, vėžiu ji dar nesirgo.

Trejus metus ši mintis merginai nedavė ramybės. Per tą laiką ji dalyvavo daugybėje grožio konkursų ir laimėjo titulus „Mis Merilendas“, „Mis Sinergija“ ir „Mis Kolumbijos apygarda“. 2011-aisiais ji netgi pateko į „Mis Amerika“ finalininkių aštuntuką.

Reuters/Scanpix nuotr./Allyn Rose (deainėje) nori, kad jai būtų amputuotos krūtys.
Reuters/Scanpix nuotr./Allyn Rose (dešinėje) nori, kad jai būtų amputuotos krūtys.

Galų gale ji apsisprendė – sveikata svarbiau už grožį. „Mano mama būtų atsisakiusi bet kurios kūno dalies, kad tik galėtų mane pamatyti konkurse „Mis Amerika“, – sako Allyn.

Tobulėjant genetiniams tyrimams, nustatyti polinkį į vėžį galima dar jam neišsivysčius. O plastinė chirurgija gali atkurti kūno formas, taigi prevencinei mastektomijai ryžtasi vis daugiau moterų. Nuo 1998 iki 2007 metų tokių operacijų skaičius JAV padidėjo dešimtgubai, rodo 2010-aisiais atliktas tyrimas.

Krūtų pašalinimas riziką susirgti krūties vėžiu sumažina 90 procentų. Tiesa, operacijai retai ryžtasi Allyn amžiaus moterys.

Tačiau ji savo metus skaičiuoja amžiumi, kuriame jos motinai buvo diagnozuotas vėžys. „Šiuo metu man liko treji metai“, – sako 24 metų gražuolė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius