Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pirmoji ponia Michelle Obama aplankė Nelsoną Mandelą jo namuose

Jungtinių Valstijų pirmoji ponia Michelle Obama antradienį aplankė silpnos sveikatos buvusį pirmąjį juodaodį Pietų Afrikos Respublikos prezidentą Nelsoną Mandelą jo namuose, pranešė buvusio prezidento fondas.
Michelle Obama su Nelsonu Mandela
Michelle Obama su Nelsonu Mandela / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV prezidento Baracko Obamos sutuoktinė pradeda šešių dienų kelionę po Pietų Afrikos šalis.

Susitikimas su 92-jų metų Nobelio taikos premijos laureatu buvo slapta surengtas po to, kai M.Obama su motina ir dukterimis Malia bei Sasha apsilankė archyvuose, kuriuose saugomi dokumentai, menantys jo kaip politinio kalinio 27 metų laikotarpį.

M.Obama su savo palyda antradienį apsilankė N.Mandelos labdaros fonde ir dalyvavo ekskursijoje, kurią pravedė kovos su apartheidu simboliu tapusio N.Mandelos sutuoktinė Graca Machel.

G.Machel aprodė viešnioms asmeninių N.Mandelos nuotraukų ir dienoraščių ekspoziciją. Dienoraščiuose be laiškų juodraščių galima rasti ir kasdienių užrašų, net kūno svorio duomenų.

„Iš ten išvykusi, ji trumpai su mandagumo vizitu aplankė buvusį prezidentą N.Mandelą“, – informavo fondo vadovas Achmatas Dangoras ir pridūrė, kad viešnia „yra miela moteris, be jokio pasipūtimo“.

Viešnių apsilankymas suteikė simbolinę reikšmę visai M.Obamos kelionei: pirmojo juodaodžio Amerikos prezidento žmona susitiko su pirmuoju juodaodžiu Pietų Afrikos Respublikos prezidentu.

Prezidentas B.Obama kovą su apartheidu vadina savo pirmuoju politiniu uždaviniu. Pasak JAV pareigūnų, prezidentas telefonu reguliariai bendrauja su kovai prieš baltųjų mažumos viešpatavimą vadovavusiu N.Mandela.

Pirmas B.Obamos ir N.Manelos susitikimas įvyko 2006 metais, kai tuometinis JAV senatorius B.Obama keliavo po Afrikos šalis.

Kaip JAV pirmąją ponią informavo buvusio prezidento padėjėjai, dabar N.Mandelos kabinete galima išvysti paprastą mobiliuoju telefonu darytą jo ir B.Obamos nuotrauką.

N.Mandela priėmė M.Obamą, jos motiną, dukteris, taip pat su jais keliaujančius sūnėną ir dukterėčią savo namuose.

Apsilankymai pas N.Obamą darosi vis retesni. Ūmią kvėpavimo takų infekciją sausį ligoninėje gydęsis ir kitą mėnesį 92 metų gimtadienį švęsiantis prezidentas po ligos beveik nebepriima svečių.

Didžiojoje M.Obamos vizito darbotvarkės dalyje neišvengiamai atsispindi N.Mandelos kovos už demokratiją Pietų Afrikos Respublikoje pėdsakai. Išvykusi iš jo namų žaliame Houtono rajone pirmoji ponia su palyda apsilankė Apartheido muziejuje.

Trečiadienį M.Obama turėtų aplankyti paminklą Hectorui Pietersonui – 12-mečiui berniukui, kuris žuvo per Soveto studentų sukilimą 1976 metais.

Ketvirtadienį ji turėtų apžiūrėti kalėjimą Robeno saloje, kuriame buvo kalinamas N.Mandela, ir Keiptaune susitikti su Nobelio taikos premijos laureatu Desmondu Tutu. Iš PAR M.Obama planuoja vykti į Botsvaną ir šeštadienį ten dalyvauti laukinių gyvūnų stebėjimo ekspedicijoje.

Trečiadienį M.Obama sakys kalbą Jaunų Afrikos moterų lyderių forume – dvi dienas truksiančiame renginyje, skirtame jaunoms, vadovaujančias pareigas užimančioms žemyno moterims.

Kiek anksčiau Pretorijoje M.Obama buvo susitikusi su viena iš trijų PAR prezidento Jacobo Zumos sutuoktinių Nompumelelo Ntuli-Zuma ir dar maždaug 100 į susitikimą kviestų svečių.

Susitikime dalyvavęs Zimbabvės žiniasklaidos magnatas Trevoras Ncube savo svetainėje interneto tinkle „Twitter“ paskelbė, kad M.Obama skyrė dėmesio kiekvienam svečiui asmeniškai.

„Ji skyrė laiko pabendrauti su visais akis į akį. Nuostabu!“, – skelbiama leidėjo, kuriam priklauso keli didžiausi regiono laikraščiai, svetainėje.

Susitikime taip pat dalyvavusi PAR aktorė ir TV laidos vedėja Precious Kofi savo svetainėje rašo, kad M.Obama buvo „šilta, nuoširdi ir tiesiog miela“.

„Ponia Obama skyrė savo dėmesio visiems – nuo karaliaus iki ministro, taip pat ir man“, – rašo aktorė.

JAV pareigūnai šią kelionę apibūdina kaip pirmą svarbią užsienio kelionę, kurioje ji dalyvauja kaip pirmoji ponia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius