Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karalienė Elizabeth II aktorei Angelinai Jolie suteikė Didžiosios Britanijos garbės damos titulą

„Oskaro“ laureatė aktorė Angelina Jolie pelnė Didžiosios Britanijos garbės damos titulą – moteriškąjį riterio atitikmenį – kurį jai suteikė karalienė Elizabeth II.
Angelina Jolie
Angelina Jolie / „Scanpix“ nuotr.

A.Jolie, kuri yra Jungtinių Tautų (JT) specialioji pasiuntinė, šios garbės sulaukė penktadienį, kai Britanijos monarchė išreiškė pripažinimą už jos pastangas kovoje su seksualine prievarta karo zonose.

2000 metais JAV Kino akademijos apdovanojimą už antrojo plano vaidmenį filme „Mergina su trūkumais“ (Girl, Interrupted) pelniusi A.Jolie, sakė ketinanti skirti mažiau dėmesio filmų kūrimui ir susitelkti į humanitarinę veiklą.

„Sulaukti pagerbimo, susijusio su užsienio politika, man labai daug reiškia – būtent tam noriu pašvęsti savo darbinį gyvenimą“, – aiškino ji.

Kadangi A.Jolie nėra Tautų Sandraugos pilietė, aktorė negalės naudoti damos titulo kartu su savo vardu.

Britanijos garbės riterio titulą anksčiau yra pelnęs kino režisierius Stevenas Spielbergas, programinės įrangos milžinės „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas ir buvęs JAV prezidentas Ronaldas Reaganas.

A.Jolie, kuri šią savaitę Londone organizavo tarptautinę konferenciją dėl seksualinio smurto karo zonose, tapo viena iš šimtų žmonių, kurie buvo įtraukti į kasmet per karalienės gimtadienį skelbiamą asmenų, pagerbiamų už nuopelnus savo bendruomenėms arba tautai, sąrašą.

Dauguma tų žmonių – pradedant kariais, baigiant socialiniais darbuotojais ir verslininkais – nėra garsenybės, tačiau jie nuolat pagerbiami žinomi asmenys.

Trijų „Oskarų“ laureatas aktorius Danielis Day-Lewisas pelnė riterio titulą „už nuopelnus dramai“ ir nuo šiol galės pridėti prie savo vardo kreipinį „seras“. Žvaigždė, pelnęs JAV Kino akademijos apdovanojimus už vaidmenis filmuose „Mano kairė koja“ (My Left Foot), „Bus kraujo“ ('There Will Be Blood) ir „Linkolnas“ (Lincoln), sakė esantis „visiškai apstulbintas ir ne mažiau pamalonintas“.

Damų titulai buvo suteikti rašytojai Hilary Mantel, istorinių romanų apie Tiudorų laikų Angliją „Vilkų menė“ (Wolf Hall) ir „Pateikite kūnus“ (Bring Up the Bodies) autorei, ir mados dizainerei Zandrai Rhodes.

Aktorė Maggie Smith, vaidinanti valdingą Grantamo grafo našlę televizijos seriale „Dauntono abatija“, apdovanota Garbės kavalieriaus ordinu, kurio savininkų vienu metu negali būti daugiau negu 65.

Tuo tarpu televizijos serialo „Tėvynė“ (Homeland) žvaigždei Damianui Lewisui skirtas Britanijos Imperijos ordino karininko titulas.

Britas aktorius sakė buvęs „labai nustebintas, tačiau labai laimingas“ dėl šios garbės.

„Nusprendžiau pasielgti labai nebritiškai ir priimti komplimentą“, – juokavo D.Lewisas.

Britanijos imperijos ordino kavalieriais taip pat tapo rokenrolo grupės „The Beatles“ ekspertas ir rašytojas Hunteris Daviesas (Hanteris Deivisas), muzikantas Talvinas Singhas ir ilgametis Oksfordo anglų kalbos žodyno redaktorius Johnas Simpsonas (Džonas Simpsonas).

Mokslo srityje riterio titulas buvo suteiktas fizikui Thomas Kibble'ui, kurio darbai padėjo atrasti Higgso (Higso) bozoną, pramintą „dieviškąja dalele“.

Tarp pagerbtųjų už labdaringą veiklą buvo velionis Stephenas Suttonas – paauglys, surinkęs 4 mln. svarų (apie 17,3 mln. litų) tuo metu, kai sirgo nebeišgydomu vėžiu. S.Suttonui, kuris mirė gegužę, būdamas 19 metų, skirtas Britanijos Imperijos ordino nario titulas.

Tarp pagerbtųjų buvo neįprastų asmenybių: konditerė Chantal Coady apdovanota „už nuopelnus šokolado gamybai“, Darbo ir pensijų departamento Skolų valdymo skyriaus vadovas Barry Coxas  – „už nuopelnus skolų valdymui ir bendruomenei“, o Mažaūgių sporto asociacijos prezidentas Arthuras Deanas – už nuopelnus sutrikusio augimo žmonėms ir neįgaliųjų sportui.

Britanijoje garbės titulus skiria monarchė, bet apdovanojamųjų sąrašus rengia valstybės tarnautojų komitetai, priimantys pasiūlymus iš vyriausybės ir visuomenės.

Britanijos Imperijos ordino kavalieriai – komandorai (CBE), karininkai (OBE) ir nariai (MBE) – įgyja riterio arba damos titulą ir turi teisę prie savo vardo pridėti kreipinį „seras“ arba „dama“. Pelniusiems kitokius apdovanojimus titulai nepriskiriami, tačiau jų pavadinimų akronimai gali būti prirašomi po pavardės.

„Scanpix“ nuotr./Angelina Jolie ir Bradas Pittas
„Scanpix“ nuotr./Angelina Jolie ir Bradas Pittas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius