Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Elizabeth II ir princas Philipas: paauglystėje gimusi meilė sulaukė platininio santuokos jubiliejaus

Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas pirmadienį mini 70-ąsias santuokos metines ir tampa pirmąja Didžiosios Britanijos valdančiąja pora, sulaukusia platininio santuokos jubiliejaus.
Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas savo vestuvių dieną 1947 metais ir 2017-aisiais, per platininį santuokos jubiliejų
Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas savo vestuvių dieną 1947 metais ir 2017-aisiais, per platininį santuokos jubiliejų / „Scanpix“ ir Matt Holyoak nuotr.

Karalienės – ilgiausiai valdančio šalies suvereno – santuoka trunka ilgiau nei visų ankstesnių britų monarchų.

Karališkoji pora nerengs jokių viešų renginių, bet pakvietė šeimą ir draugus pirmadienį į Vindzoro pilį privačiai vakarienei, pranešė žiniasklaida.

Anksčiau pirmadienį šventiškai skambės Vestminsterio abatijos, kur karalienė 1947 metų lapkričio 20-ąją ištekėjo už Edinburgo kunigaikščio, varpai.

Dešimt abatijos varpininkų be pertraukos skambins maždaug tris valandas ir 20 minučių, nuo 13 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku.

Be to, šia proga Bakingamo rūmai paskelbė naujus karalienės ir princo portretus. Nuotraukos šį mėnesį buvo padarytos Vindzoro rūmų Baltojoje svetainėje.

Matto Holyoak'o/CameraPress nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas
Matto Holyoak'o/CameraPress nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas

Nuotraukoje už poros, jai iš šonų, matyti Thomo Gainsborougho 1781 metais tapyti Jurgio III ir karalienės Charlotte, kurių 57 metus trukusi sąjunga yra antra ilgiausia britų karališkoji santuoka, portretai.

Vienoje išplatintų nuotraukų karalienė pozuoja su ta pačia kreminės spalvos suknele, kurią vilkėjo per savo deimantinio santuokos jubiliejaus padėkos pamaldas prieš 10 metų, įsisegusi geltonojo aukso, rubinų ir deimantų sagę, Philipo jai padovanotą 1966 metais.

Tuo tarpu Karališkasis paštas išleido naują šešių pašto ženklų rinkinį šiai istorinei sukakčiai paminėti. Ženkluose pavaizduota poros sužadėtuvių paskelbimas Bakingamo rūmuose, didingos vestuvės Vestminsterio abatijoje, pirmoji jų medaus mėnesio dalis dvare Hampšyre.

Pasakiškos poros vestuvės stiprino Britanijos dvasią sunkiais metais po Antrojo pasaulinio karo.

Jų santuoka išliko, nes Philipas sutiko gyventi žmonos šešėlyje, o karalienė, regis, atleisdavo už kartkartėmis pasikartojančius jo neapdairius žingsnius.

Jie turi keturis vaikus – Charlesą, Anne, Andrew ir Edwardą. Tačiau vaikų santuokos nebuvo tokios sėkmingos: visi jie, išskyrus Edwardą, yra išsiskyrę.

Karalienė ir princas taip pat turi aštuonis vaikaičius ir penkis provaikaičius, o šeštas provaikaitis – trečias princo Williamo ir jo žmonos Kate vaikas – turi gimti balandžio mėnesį.

„Scanpix“/AP nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas su sūnumi Charlesu ir dukra Anne (1951 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas su sūnumi Charlesu ir dukra Anne (1951 m.)

96 metų Edinburgo kunigaikštis šią vasarą pasitraukė iš viešumos ir atsiradusiu laisvu laiku mielai skaito ir piešia.

91 metų karalienė savo ruožtu palaipsniui perduoda kai kurias savo oficialias pareigas sūnui princui Charlesui, kuriam dabar – 69-eri.

Karališkoji pora susipažino dar paauglystėje ir galiausiai susituokė, kai Elizabeth buvo 21 metų princesė.

Kad galėtų vesti, Graikijos princo, kuris buvo ištremtas iš savo šalies, sūnus Philipas atsisakė titulų ir graikų ortodoksų tikėjimo, tapo Didžiosios Britanijos piliečiu ir pasiėmė suanglintą motinos pavardę Mountbattenas.

Prieš vestuves jis Karalienei Motinai pasakė, kad „visiškai ir besąlygiškai įsimylėjo“ jos dukrą.

Vėliau Philipas, kurį Elizabeth yra vadinusi „savo uola“, kartą pasakė: „Pirmas, antras ir paskutinis mano darbas – niekada nenuvilti karalienės.“

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas 1947 metais (kairėje) ir 2007 metais
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas 1947 metais (kairėje) ir 2007 metais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius