-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas būtų daroma mirus Anglijos karalienei Elizabeth II? Tam pradėta ruoštis dar prieš 60 metų

Tiesa žiauri, kad ir kaip jos nelaukiame, tačiau vieną dieną mirs ir Anglijos karalienė Elizabeth II. Kas tada nutiktų? Kaip rašo Independent.co.uk, iškart būtų pradėti įgyvendinti nuo 7-tojo dešimtmečio kruopščiai kurpti planai, skirti operacijai, pavadintai „Londono tiltas sugriuvo“ (orig. London Bridge is down).

Kviečiame susipažinti su keliomis jau dabar žinomomis šios operacijos detalėmis.

Kaip sužinosime apie Elizabeth II mirtį?

Prieš neabejotinai liūdną žinią paskelbiant viešai, pirmasis apie monarchės mirtį iš jos asmeninio sekretoriaus sero Christopherio Geidto lūpų sužinos Anglijos ministras pirmininkas, o šis vėliau informuos 15 šalių ir 35 Sandraugos tautas, kurioms karalienė vis dar vadovauja.

Žiniasklaidos priemonė, istoriškai pirmoji sužinanti apie karališkosios šeimos narių mirtis, yra BBC. Šiais laikais įprasta, kad svarbūs pranešimai iškart paskleidžiami pasauliniu mastu per tokias naujienų agentūras kaip „Press Association“.

Jei karalienės mirtis neišvengiama, pavyzdžiui, ji jau kelias dienas jaučiasi prastai ir būklė negerėja, ši žinia iš pradžių bus paskleista pagrindiniais televizijos kanalais. BBC laikinai nutrauks bet kokią programą ir ištransliuos specialų „BBC One“ pranešimą. Kiti kanalai taip pat gali daryti tą patį.

Taip pat labai svarbios žinią apie sunegalavusią arba mirusią karalienę pranešančių reporterių aprangos ir kitos detalės. Pavyzdžiui, kai 2002 m. mirė Elizabeth II motina, BBC atstovas Peteris Sissonsas sulaukė kritikos dėl to, kad skaitydamas šią žinią jis ryšėjo raudoną kaklaraištį. Paskui juodi kaklaraiščiai atsidūrė beveik visų svarbesnių Jungtinės Karalystės naujienų transliuotojų drabužinėse.

Būna, kad kai kurie transliuotojai surengia pranešimo apie karalienės mirtį repeticijas. Iš anksto paruoštos laukia ir užuojautos, taip pat filmai bei dokumentikos apie mirusią monarchę, jos gyvenimą, darbus.

Na o jei mirus Elizabeth II būsite ore, t. y. skrisite lėktuvu, apie tai jums praneš pilotai.

Taip pat svarbi detalė – iki pusės nuleistos bus visos vėliavos šalyje.

Kas nutiks iškart po to?

Mirus monarchei, ne tik bus įgyvendinami paruošti planai. Nemažai iš anksto suplanuotų dalykų bus laikinai sustabdomi. Pavyzdžiui, 1952-aisiais, kada mirė karalius George’as VI, BBC iškart liovėsi transliavusi bet kokį komedijinį turinį. Jį atnaujino tik po laidotuvių.

Sustos ir kai kurių įmonių darbai, daugumą Jungtinės Karalystės darbuotojų anksčiau išsiuntus namo. Taip pat užsidarys didžioji dalis šalies bankų, Londono vertybinių popierių birža. Į darbą niekas neis ir per laidotuves bei naujo karaliaus karūnaciją. Baiminamasi, kad tokie užsidarymai britų ekonomikai kainuos milijardus, tačiau tikslias finansines pasekmes nustatyti anksčiau laiko yra sunku.

Beveik iškart prasidės ir 12 dienų gedėjimo periodas, o karalienės kūnas bus perkeltas į Bakingamo rūmus. Taip pat prasidės pasiruošimas laidotuvėms, kurioms vadovaus Kenterberio arkivyskupas.

VIDEO: Kas nutiktų mirus karalienei Elizabeth II? Veiksmų planą buvo pradėta ruošti dar prieš 60 m.

Kas nutiks karalienės kūnui?

Net keturias dienas karstas su monarchės kūnu gulės Vestminsterio menėje, taip suteikiant progą su Elizabeth II atsisveikinti visiems panorėjusiems. Mirus Elizabeth II motinai, per tris dienas pagarbą jai atidavė net 200 tūkst. žmonių, rašo Independent.co.uk. Manoma, kad užgesus dabartinės karalienės gyvybei, ją aplankiusių skaičius bus gerokai didesnis.

Vėliau amžino poilsio Anglijos karalienė atguls St George'o koplyčioje Vindzoro pilyje, kur palaidoti Elizabeth II tėvai.

Kaip įvyks sosto perdavimas?

Mirus karalienei jos sūnus princas Charlesas iškart taps karaliumi ir dar tos pačios dienos vakarą kreipsis į visuomenę. Prieš užimant sostą Charlesas galės pasikeisti vardą į vieną iš jam jau duotų. Tai reiškia, kad princas Charlesas gali tapti karaliumi Arthuru, Philipu arba George’u.

Nusprendęs likti su dabartiniu vardu, jis taps karaliumi Charlesu III. Oficiali jo karūnacija turėtų įvykti praėjus keliems mėnesiams po Elizabeth II mirties.

Tuo tarpu jo žmona Kornvalio hercogienė taps karaliene Camilla, o vyriausia princo Charleso atžala princas Williamas tikriausiai taps Velso princu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius