Kino legenda siekia išteisinimo

Vienas garsiausių pasaulyje kino kūrėjų Romanas Polanskis kreipėsi į Los Andželo (JAV) teismą, prašydamas panaikinti jam prieš 30 metų pateiktus kaltinimus dėl intymių santykių su nepilnamete.
R.Polanskis
R.Polanskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1978-aisiais R.Polanskis išvyko iš Amerikos, mat norėjo išvengti kalėjimo už tai, kad mylėjosi su 13-mete mergaite, fotomodeliu. Tačiau jis prisipažino, kad intymių ryšių būta. Tą patį pripažino fotomodelis.

Bijo atvykti

Užuot laukęs teisėsaugos sprendimo, R.Polanskis spruko iš šalies. Tuomet teisėjas pasirašė jo arešto orderį ir jis galioja iki šiol. Todėl dabar 75-erių režisierius, gyvenantis Prancūzijoje, negali atvykti į JAV. Jis taip pat vengia vykti į Didžiąją Britaniją, nes baiminasi, kad ši šalis gali jį išduoti Amerikai.

Režisieriaus advokatai teigia, kad kaltinimus galima panaikinti, mat paaiškėjo naujų praeities įvykio aplinkybių. Jos, advokatų teigimu, paaiškėjo iš filmo „Romanas Polanskis: paieškomas ir geidžiamas“, kuris šiemet buvo pristatytas Kanų kino festivalyje. Filme atskleidžiami faktai, kad JAV prokuratūra ir teisėjai nederamai keitėsi informacija, mėgino manipuliuoti viešąja nuomone, tačiau nesistengė „atkurti teisingumo“.

„Oskaro“ neatsiėmė

Beje, 1997-aisiais R.Polanskis susitaikė su nukentėjusiosios šeima ir sumokėjo jai kompensaciją. 

Tačiau byla nebuvo baigta: teisėjas pasiūlė R.Polanskiui panaikinti visus kaltinimus, jeigu šis sutiks, kad teismo posėdis būtų tiesiogiai transliuojamas per televiziją. R.Polanskis nesutiko. 

R.Polanskis, 1960-aisiais emigravęs iš komunistinės Lenkijos, sukūrė daug kino filmų, kurie yra tapę klasika. Pirmasis garsus jo kūrinys, atnešęs pasaulinę šlovę, – 1968-aisiais sukurtas filmas „Rozmari kūdikis“. 

1969-aisiais R.Polanskis išgyveno tragediją – jo nėščią žmoną ir dar tris draugus poros namuose JAV užmušė vienos gaujos nariai. Po šio įvykio režisierius išvyko gyventi į Europą.

1974-aisiais jis grįžo į Ameriką, kur filmavo juostą „Kinų kvartalas“. 

Už juostą „Kartus mėnuo“ režisierius įrašytas į psichologinių filmų kūrėjų gretas, o  „Pianistas“ (2002) atnešė „Oskarą“ už geriausią režisūrą. Savaime suprantama, režisierius „Oskarų“ teikimo ceremonijoje nedalyvavo, mat ji vyksta Amerikoje. Statulėlę jis gavo tik po pusmečio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius