TIESAI REIKIA TAVO PALAIKYMO PRISIDĖK
Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Meksikietis Jose de Leon Padilla: mane žavi, kaip lietuvaitės rūpinasi savimi

Jose de Leon Padilla
Irmanto Gelūno / 15min nuotr. / Jose de Leon Padilla
Šaltinis: 15min
0
A A

Lietuvoje jau penkerius metus gyvenantis Jose C. De Leon Padilla su savo restorano klientais susišneka lietuviškai ir kviečia juos paragauti gabalėlio savo gimtosios šalies – Meksikos. Tiesa, po karčios patirties stengiasi į pasimatymus nebekviesti restorane apsilankančių lietuvaičių ir visą savo laiką skiria sėkmingam verslui.

Daugiau 15min Vardai naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Į Lietuvą – dėl moters

39-erių metų vyras Jungtinėse Amerikos valstijose įsimylėjo ir susituokė su lietuvaite, o netrukus atvyko su ja gyventi į Lietuvą. Deja, po kelerių metų poros keliai išsiskyrė, tačiau meksikietis nusprendė skubių sprendimų nepriimti ir mūsų šalies nepalikti.

Tuo metu man buvo labai sunkus laikas, jaučiausi lyg mano gyvenimą talžo tornadas. Nusprendžiau nieko karštligiškai nedaryti ir šiek tiek palaukti. Vėliau su keliais draugais meksikiečiais sugalvojome savo verslą – atidarėme meksikietiškų patiekalų restoraną Vilniuje, – savo istoriją pasakojo J. de L.Padilla. – Galbūt skamba kvailai, bet dabar aš visas 24 paros valandas skiriu restoranui, nes daugiau gyvenime nieko neturiu: nei šeimos, nei merginos, nei vaikų. Verslas man yra lyg mažas kūdikis, kuris reikalauja viso mano dėmesio ir laiko – džiaugiuosi, kad jam sekasi gerai.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jose de Leon Padilla
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jose de Leon Padilla

Profesionalaus virėjo teigimu, visoje Lietuvoje šiuo metu gyvena maždaug dešimt meksikiečių, kurių didžioji dalis namus rado Vilniuje.

„Lietuvoje gyventi gera – ne taip blogai, kaip daugelis lietuvių galvoja. Šioje šalyje yra daug gerų dalykų, o aš juos stengiuosi pastebėti. Lietuviai su manimi elgiasi draugiškai, turiu nemažai lietuvių draugų, kurie keltųsi naktį ir važiuotų man padėti, – tikino vyras, vis įterpdamas į pokalbį lietuviškų žodžių, kurių išmoko specialiuose Vilniaus universiteto lietuvių kalbos kursuose. – Lietuvių kalba labai sunki, man dar reikia daug mokytis. Nors mano tarimas neblogas, aš darau labai daug klaidų. Manau, lietuviškai kalbu pakankamai, kad pakliūčiau į bėdą, ir pakankamai, kad ištrūkčiau iš jos. “

Gyvendamas mūsų šalyje, J. de Leon Padilla pripažino, kad pastebi nemažai skirtumų tarp Lietuvos ir Meksikos.

„Meksikoje žmonės vaikšto su šypsenomis veide. O kai aš šypsausi, eidamas gatve, į mane praeiviai žiūri įtariai, lyg galvodami: „Ko tu nori? Kas tau negerai?!“. Žmonės gyventų laimingiau, jei būtų šiek tiek draugiškesni ir mandagesni“, – šypsodamasis patikino restorano bendrasavininkis.

Komplimentai ir kritika Lietuvos moterims

Svetimšalis negalėjo neužsiminti apie Lietuvos moteris – juk būtent dėl vienos jų ir atrado Lietuvą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jose de Leon Padilla
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jose de Leon Padilla

„Žinoma, Lietuvos moterys labai gražios. Man kaip vyrui labai patinka, kad jos rūpinasi savimi, gražiai atrodo, maloniai kvepia. Teko būti šalyse, kur moterims jų išvaizda visai nesvarbi: nutrinti džinsai, bet kokie marškinėliai, didelis antsvoris – koks skirtumas! Lietuvoje to tikrai nėra, – gyrė lietuvaites Jose, tačiau taip pat atsargiai užsiminė ir apie kai kurių moterų nederamą elgesį. – Kartais, kai nueinu į naktinius klubus, matau moteris, kurios... Kaip čia pasakius... Elgiasi laisvai. Tai, žinoma, galima pamatyti ir kituose Europos miestuose, bet aš savo dukrai taip elgtis neleisčiau – galbūt esu senamadiško mąstymo.“

J. de Leon Padilla neslėpė, kad svajoja sukurti šeimą, susilaukti vaikų, tačiau tos vienintelės stengiasi nebeieškoti savo restorane.

„Iš pradžių, kai atidarėme restoraną, bandžiau susitikinėti su keliomis moterimis, užsukusiomis į mūsų restoraną, bet vėliau supratau, kad tai kenkia verslui. Kai santykiai nutrūkdavo, jos daugiau niekada neužsukdavo į restoraną ir taip aš prarasdavau klientes“, – skaudžia patirtimi dalijosi vyras.

Maistu suteikia gyvenimui skonį

Gyvenimo džiaugsmo imigrantas semiasi ruošdamas valgį, nes, anot jo, Meksikoje maisto gaminimas visada yra lyg šventė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jose de Leon Padilla
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jose de Leon Padilla

„Svarbiausia, kad maisto ruošimas būtų smagus, jis turi teikti malonumą ir džiaugsmą. Labiausiai mėgstu gaminti patiekalus draugams, – prisipažino virėjas. – Šalies virtuvė reprezentuoja šalies kultūrą. Meksikoje kiekvienas valgymas yra lyg šventė, kai įvairiais patiekalais nukrauname didelį stalą. Meksikietiškoje virtuvėje naudojama labai daug sudėtinių dalių. Juk tai – ne tik maistas, bet ir malonumas!“

J. de Leon Padilla mėgsta paskanauti ir lietuviškų patiekalų, tačiau juos mėgsta dar papildomai pagardinti.

„Lietuviška virtuvė man patinka. Labai mėgstu koldūnus, keptus cepelinus, bulvinius blynus, kibinus. Lietuviški patiekalai yra labai paprasti – kaip ir Lietuvos žmonės, – šypsojosi meksikietis. – Kai mes restorane kepame bulvinius blynus, mano darbuotojos ant jų deda tik grietinės, o aš dar prikraunu ir svogūnų, pipirų, prieskonių, šoninės. Juk reikia suteikti skonio savo gyvenimui!“

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Meksika

Dakaras 2018

Parašykite atsiliepimą apie VARDAI rubriką