Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michelle Obama: „Dar neišsiaiškinau, koks pirmosios ponios vaidmuo“

Jauno vyruko paklausta, kaip jaučiasi būdama pirmąja šalies dama, Michelle Obama atsakė: „Manau, kad to dar iki galo neišsiaiškinau“.
/ „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ši frazė nuskambėjo susitikimo su lotynų amerikiečių paaugliais metu. Su pirmosios damos vaidmens problema susiduria visos rytinio Baltųjų Rūmų sparno šeimininkės. Michelle pati turės atrasti sau vietą administracijoje, nors kol kas ir vengiama naudoti tokias frazes kaip ponios Obama „politika“ ar „darbotvarkė“.

„Visos pirmosios damos suvadino savo vaidmenį istorijoje: vienos jų buvo tiesiog širdies draugės, tuo tarpu kitos užtikrino prezidento politinę egzistenciją“, – aiškina Kati Marton, knygos „Hidden Power: Presidential Marriages That Shaped Our History“ autorė.

Apžvalgininkai pabrėžia, jog ponia Obama pasimokė iš Hillary Clinton, paskutiniosios pirmosios damos iš Demokratų stovyklos, klaidų.

Clinton, mėgindama vykdyti savarankišką sveikatos apsaugos politiką, susidūrė su itin priešiška visuomenės reakcija.

„Hillary nenorėjo apsiriboti prezidento moters vaidmeniu, ėmėsi savarankiškų veiksmų ir skaudžiai nukentėjo“, – prisimena Sidney Blumenthal, buvęs Clintono patarėjas Baltuosiuose Rūmuose.

Ponios Obamos komanda tokio tiesioginio ėjimo į politiką nenori. „Dabartinėje stadijoje daug kalbame su prezidento vakarų sparno patarėjais ir mąstome, kokiais būdais ponia Obama gali būti naudinga“, – pasakoja Jackie Norrisas, pirmosios damos komandos vadovas.

Nors pirmoji dama neturi nustatytų funkcijų, kaip ir visose šeimose, jos balsas yra išgirstamas. „Visos pirmosios damos suvadino savo vaidmenį istorijoje: vienos jų buvo tiesiog širdies draugės, tuo tarpu kitos užtikrino prezidento politinę egzistenciją“, – aiškina Kati Marton, knygos „Hidden Power: Presidential Marriages That Shaped Our History“ autorė.

,,Vašingtone daug laiko praleidžiama svarstant, kokią poziciją turi užimti pirmoji dama, ir kaip ši pozicija dera su prezidento darbotvarke. Svarstomos galimybės pirmajai damai užimti vaidmenį realioje politikoje, išsirinkti kelias pagrindines problemas“, – aiškina Lisa Caputo, buvusi ponios Clinton atstovė spaudai. „Taip pat galima priimti sprendimą pirmajai damai palikti tik ceremoninius reikalus. Galima viską mėginti derinti“.

Baltųjų Rūmų tinklalapyje rašoma, jog ponios Obamos interesai yra „parama kariuomenės narių šeimoms, parama karjerą ir šeimą derinančioms moterims ir valstybinės tarnybos skatinimas“.

Jau pirmasis mėnuo Baltuosiuose Rūmuose parodė, jog Michelle Obama žmonos ir motinos vaidmeniu nesitenkins. Ji jau aplankė keturias aukšto lygio federalinis agentūras, susitiko su vaikais, skatino bendruomenių įsitraukimą, dalyvavo juodaodėms moterims skirtame forume Harvardo universitete.

Į susitikimus su pirmąja dama traukia minios žmonių.

Ar Amerika pasiryžusi gyventi su dar viena politiškai aktyvia pirmąja dama?

„Manau, kad šalis Michellę Obamą priimtų šiltai“, – mano Blumenthal. „Po šių rinkimų šalis visiškai kitokia“.

Lauros Bush komandos vadovė Anita McBride su šia nuomone sutinka: „Šiandien labiau nei bet kada anksčiau esame pasirengę politiškai aktyviai pirmajai damai“.

Tokiam ponios Obamos vaidmeniui neprieštarautų net ir Fredas Barnesas, konservatyvusis Respublikonų komentatorius. „Būtų visiškai priimtina, jei administracijoje ji vaidintų politinį vaidmenį. Aš tik noriu, kad tai būtų skaidru, kad tai būtų neslepiama. Prisiminkime Reagano administraciją, kurioje Nancy Reagan vaidmuo buvo didelis, tačiau pati pirmoji dama tai kategoriškai neigė“, – samprotauja Barnesas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius