Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michelle Obama: naujas JAV pirmosios ponios stilius

Michelle Obama, kaip išrinktojo JAV prezidento Baracko Obamos žmona, į Baltuosius rūmus atsineša korporacijų teisininkės patirtį, tačiau sako, kad jos prioritetas bus „vyriausiosios mamos“ dviem poros dukterims vaidmuo.
Michelle Obama
Michelle Obama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Demokratas B.Obama per antradienio rinkimus įveikė respublikoną Johną McCainą ir taps pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu, o jo žmona taps pirmąja juodaode JAV prezidento žmona.

44 metų Michelle Obama aistringai agitavo už savo vyrą, bet sako, kad nenorės tiesioginio politinio vaidmens jo administracijoje.

„Mano svarbiausias darbas, atvirai kalbant, ir toliau bus būti „vyriausiąja mama“, – neseniai interviu vienam žurnalui sakė ji, turėdama omenyje savo dukteris – 10 metų Malią ir septynerių Sashą.

Ji taip pat tikisi, kad galės skirti didelį dėmesį tam, kaip moterys išsaugo pusiausvyrą tarp darbo ir šeimos, taip pat – kariškių šeimų poreikiams, be to, galėtų būti neoficiali savo vyro patarėja, kaip ir jo rinkimų kampanijos metu.

1964 metų sausio 17 dieną gimusi Michelle LaVaughn Robinson, kuri užaugo Čikagos pietiniame darbininkų rajone ir lankė valstybinę mokyklą, dažnai kalba apie savo tėvą, kuris dirbo miesto vandentiekio sistemoje, ir apie vertybes, kurias jai įskiepijo tėvai.

Stipendijas elitiniuose universitetuose – Prinstone ir Harvardo teisės mokykloje – laimėjusi M.Obama vėliau dirbo vienoje teisės firmoje ir Čikagos merijoje, o pastaruoju metu buvo Čikagos universiteto ligoninių viceprezidentė. Šiame poste ji uždirbdavo daugiau už savo vyrą.

44 metų Michelle Obama aistringai agitavo už savo vyrą, bet sako, kad nenorės tiesioginio politinio vaidmens jo administracijoje.

Nors dabar Obamos gyvena gerai, iš dalies – dėl honorarų už dvi išrinktojo prezidento knygas, M.Obama pabrėžia vertybes, kurias perėmė vaikystėje ir jaunystėje.

„Kai augi namuose, ... kuriuose esi mylimas ir saugus, turi žmones, kurie dėl tavęs aukojasi, ... turi prievolę grąžinti, – sakė ji. – Štai kodėl bendruomenės darbai buvo tokia didelė mano gyvenimo dalis“.

Antradienį vakare sakydamas pergalės kalbą, B.Obama savo žmoną pavadino „geriausiu pastarųjų 16 metų draugu, šeimos uola“, savo „gyvenimo meile“. Jis sako, kad ji yra jo stiprybės šaltinis ir švelnus kritikas, neleidžiantis jam atitrūkti nuo žemės.

Viešumoje rodomi jų meilės ženklai ir jos sugebėjimas jausti madą, kuris prisidėjo ir prie to, kad apie ją rašė tokie žurnalai kaip „Vogue“ ir „Essence“, padėjo suformuoti jaunatvišką demokratų kandidato įvaizdį.

Savo išgirtoje kalboje per Demokratų partijos suvažiavimą M.Obama papasakojo apie šeimos gyvenimą ir sakė, kad jos vyras atstovauja tipiškoms amerikietiškosioms vertybėms.

„Kai pirmą kartą sutikau Baracką, mane pribloškė tai, kad net ir su šiuo keistu vardu, nors ir užaugo už viso žemyno, Havajuose, jo šeima buvo tokia panaši į maniškę“, – sakė ji.

„Jį augino seneliai, kurie buvo darbininkų klasės žmonės kaip mano tėvai, ir vieniša motina, kuriai sunkiai sekėsi apmokėti sąskaitas, visai kaip ir mums“, – pasakojo išrinktojo prezidento žmona.

Po to suvažiavimo M.Obama pasitraukė iš visuomenės dėmesio centro, nors per kampaniją ir viena agituodama už savo vyrą suburdavo didžiules minias.

Ji yra nepaprastai populiari demokratų stovykloje, kuriai patinka jos demonstruojama stiprybė ir protas, tačiau vasarį ji sulaukė prieštaringų vertinimų dėl savo komentarų rinkimų kampanijos metu.

„Pirmą kartą per savo, kaip suaugusios (moters) gyvenimą, aš iš tiesų didžiuojuosi savo šalimi, – sakė ji klausytojams Viskonsine. – Ir ne tik dėl to, kad Barackas gerai pasirodė, bet ir dėl to, jog manau, kad žmonės trokšta permainų“.

Konservatyvieji kritikavo jos „nepakankamą“ patriotizmą, ir tas ginčas papiktino kai kuriuos afroamerikiečius, kurie sakė, kad priešinimasis rasinei neteisybei dažnai būdavo vadinamas nepatriotišku.

Po to karto M.Obama rėmė Irake ir Afganistane kovojančių JAV karių šeimas. Neseniai sakydama kalbą Denveryje ji kalbėjo apie rinkimų kampaniją ir apie tai, kad jos vyrui Baltieji rūmai jau ranka pasiekiami.

„Nebūtume atėję iki šitos vietos ... be visų jūsų, nes per šiuos metus įvyko kai kas stebuklinga, – sakė ji. – Tai kažkas nauja ir ... gana svarbu. Tad didžiuojuosi savo šalimi ir didžiuojuosi savo vyru“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius