Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė garsus dienraščio „The New York Times“ apžvalgininkas Safire'as

Buvęs JAV prezidento Richardo Nixono kalbų rašytojas Williamas Safire'as, kuris pelnė Pulitzerio premiją už dienraštyje „The New York Times“ skelbtas politines apžvalgas ir lingvistikos straipsnius, mirė sekmadienį, sulaukęs 79 metų, pranešė jo laikraštis.
Apžvalgininkas W.Safire'as
Apžvalgininkas W.Safire'as / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

W.Safire'as mirė slaugos ligoninėje Rokvilio mieste, Merilande, nuo kasos vėžio, sakė „The New York Times“ atstovė spaudai Diane McNulty.

Liberalios pakraipos dienraštyje W.Safire'as išsiskyrė konservatyviomis pažiūromis. 1978 metais šis žurnalistas pelnė Pulitzerio premiją už kritinį straipsnį apie tuometę JAV finansų politiką. Nuo 1979 metų jis taip pat pradėjo rašyti dienraščio skiltyje „Apie kalbą“ („On Language“), kurioje nagrinėjo žodžių ir posakių kilmę bei propagavo jų taisyklingą vartojimą.

W.Safire'as dešimtmetį buvo Pulitzerio premijų tarybos narys, o iš dukart per savaitę pasirodančios „The New York Times“ politikos straipsnių skilties pasitraukė 2005 metais. Paskutinis W.Safire'o straipsnis šiame dienraštyje buvo išspausdintas prieš dvi savaites.

„The New York Times" leidėjo Arthuro O.Sulzbergerio pranešime sakoma, kad šio žurnalisto mirtis yra didelė netektis.

„Billo skiltys „The New York Times“ nepriklausomų apžvalgų puslapyje ir mūsų žurnale „Sunday Magazine“ dešimtmečius džiugino mūsų skaitytojus įžvalgiais politiniais komentarais, kruopščiomis mūsų šalies įvykių analizėmis ir, be abejo, nuostabiais pamokymais apie kalbos vartojimą ir jos klaidas“, – rašo A.O.Sulzbergeris.

W.Safire'as pradėjo bendradarbiauti su „The New York Times“ 1973 metais, o anksčiau dirbo politikų viešųjų ryšių srityje. 1968 metais jis pradėjo dirbti R.Nixono kalbų rašytojų grupėje Baltuosiuose rūmuose.

Jo plunksnai priskiriami epitetai „tuščiažodžiaujantys negatyvizmo nabobai“ ir „isteriški istorijos hipochondrikai", kuriais tuometinis viceprezidentas Spiro Agnew apibūdino JAV žiniasklaidą.
W.Safire'as buvo vedęs ir turėjo du vaikus.

Jis yra parašęs keletą novelių, tarp jų didelio populiarumo sulaukusią istoriją „Visiškas atvirumas" („Full Disclosure“), taip pat keletą nemeninių knygų apie politiką ir kalbą.

Niujorke gimęs žurnalistas buvo populiarus netgi tarp skaitytojų, kurie nepritarė jo deklaruotoms konservatyvioms politinėms pažiūroms, nes W.Safire'as juos entuziastingai ragindavo prisidėti, aiškinantis šiuolaikinės kalbos etimologiją ir keistenybes.

Prieš dvi savaites dienraščio skiltyje „Apie kalbą“ išspausdintą straipsnį W.Safire'as baigė citata iš vieno skaitytojo laiško, kurioje šis dėkojo žurnalistui už įdomias pastabas, atgaivinusias prisiminimus apie „laimingiausias jaunystės dienas“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius