Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mirė Josifas Kobzonas: 80-metis Kremliaus dainius sirgo vėžiu

Mirė Rusijos estrados dainininkas Josifas Kobzonas, kuris nuolat sulaukdavo kritikos Europos Sąjungoje ir buvo įtrauktas į juoduosius sąrašus. Ligos palaužtam atlikėjui buvo 80 metų.
Josifas Kobzonas
Josifas Kobzonas / „Scanpix“ nuotr.

J.Kobzonui 2005 metais buvo diagnozuotas prostatos vėžys. Pastaruoju metu jo sveikata itin pablogėjo.

Apie J.Kobzono mirtį radijui „Kalba Maskva“ ketvirtadienį pranešė atlikėjo artimieji.

Kaip skelbia lenta.ru, prieš tai dainininkas buvo paguldytas vienos Maskvos ligoninės Neurochirurgijos skyriaus reanimacijoje, jo būklė tada buvo apibūdinama kaip sunki, bet stabili. Pirmadienį jis buvo prijungtas prie gyvybę palaikančių aparatų.

Donecke gimęs J.Kobzonas Rusijoje buvo žinomas kaip aistringas Krymo aneksijos, kuri įvyko 2014-aisiais, šalininkas. Jis taip pat rėmė separatistus Donbase – J.Kobzonui buvo suteiktas Rusijos „garbės konsulo“ Donecke titulas.

J.Kobzonas buvo įtrauktas į ES „juodąjį sąrašą“ dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje. Tačiau nepaisant to, jam 2015 metais, įsikišus Vladimirui Putinui, buvo suteikta medicinos viza, kad jis galėtų gydytis Europoje.

Dar anksčiau jis buvo užsitraukęs ir Vakarų nemalonę – nuo 1994 metų jis vis prašydavo, bet negaudavo JAV vizos.

„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Josifas Kobzonas
„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Josifas Kobzonas

Atlikėjas buvo vadinamas Kremliaus dainiumi, savo dainomis šlovinęs ir Vladimirą Leniną. Nuo 1990-ųjų jis buvo ir Rusijos Valstybės Dūmos deputatu, vienu pagrindinių „Vieningosios Rusijos“ narių.

Darbininkų šeimoje Rytų Ukrainoje augęs žydų kilmės J.Kobzonas pradėjo dainuoti dar tarnaudamas sovietinėje armijoje. Jo šlovė atėjo septintajame dešimtmetyje, kai sodriu baritonu atliekamos komunistinės dainos virpino ne tik karių, bet ir visos Sovietų Sąjungos gyventojų širdis.

J.Kobzonas, kaip ir legendinis amerikiečių dainininkas Frankas Sinatra, ilgai negalėjo atsikratyti kalbų apie įtariamus savo ryšius su organizuoto nusikalstamumo pasauliu, vis tikindavo, kad susitikdavo su įtartinais veikėjais tiesiog kaip dainininkas.

„Scanpix“ nuotr./Josifas Kobzonas ir Michailas Gorbačiovas (1993 m.)
„Scanpix“ nuotr./Josifas Kobzonas ir Michailas Gorbačiovas (1993 m.)

Nepaisant Sovietų Sąjungoje vyravusio antisemitizmo, J.Kobzonui apdovanojimų netrūko. Greitai atsirado ir įtakingų draugų ratas. Buvęs komunizmo ideologijos gynėjas greitai apvertė savo pažiūras ir puikiai prisitaikė Boriso Jelcino bei Vladimiro Putino Rusijoje.

J.Kobzono demonstruojama meilė V.Putinui ypač suaktyvėjo po Krymo aneksijos, kuriai estrados žvaigždė pritarė labai entuziastingai. Būtent dėl tokio išdavikiško elgesio Ukraina atėmė iš J.Kobzono jam už nuopelnus suteiktą pilietybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius