-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Moterys kalba“ smurtą patyrusias moteris pavertė superherojėmis

Pirmadienį „Moterys kalba“ visuomenei pristato naują projektą #superherojės. Penkių portretų serijai pozavo tikros partnerių smurtą patyrusios moterys. Šios moterys sutiko dalyvauti projekte ir parodė savo veidus tam, kad paskatintų kitas smurtą patiriančias moteris ryžtis palikti smurtaujančius sutuoktinius.
Projektas #superherojės
Projektas #superherojės / Neringos Rekašiūtės nuotr.

Kai kurios projekto dalyvės dar gyvena krizių centre, kai kurios jau palikusios centrą kuria naują gyvenimą – saugų ir šviesų sau ir savo vaikams.

„Mūsų tikslas – keisti visuomenės požiūrį į smurtą patyrusias/patiriančias moteris. Jos neturi jausti kaltės ar gėdos jausmo dėl to, kad jų partneris su jomis žeminančiai elgiasi. Vaizduojame jas kaip superherojes, pabrėždamos jų begalinę drąsą, stiprybę palikti smurtaujantį partnerį. Tokiu būdu siekiame ir kitas moteris, patiriančias smurtą namuose, ryžtis ir palikti jas ir jų vaikus žalojančią aplinką. Norime įgalinti moteris ir atsisakyti jų vaizdavimo kaip aukų. Mes sakome: jūs nesate aukos, jūs – superherojės,“ – teigia „Moterys kalba“ narės.

„Taip pat siekiame paskatinti mus, visuomenę, padėti šioms tokį drąsų žingsnį žengusioms moterims. Finansinė pagalba yra sveikintina, tačiau ji užtikrina trumpalaikį problemos sprendimo būdą. Štai, jeigu kažkas gali pasiūlyti vienai iš tų moterų darbą, išmokyti kokio nors amato, įgūdžių, gali pasiūlyti nemokamai lankyti būrelį ar išnuomoti butą – tai būtų pati geriausia pagalba. Mūsų uždavinys – telkti visuomenės narius į šioms moterims padedančią ir palaikančią bendruomenę. Bendruomenę, kuri ne smerkia, o skatina ryžtingai veikti,“ – sako „Moterys kalba“.

„Šis projektas mums yra labai svarbus ir didelis žingsnis į priekį – jį vykdant ir kuriant prie mūsų prisidėjo labai daug žmonių, kurie mus parėmė ne tik žmogiškais resursais, bet ir gavome finansinę paramą. Agentūra ŪPAS finansavo šių nuotraukų dideliu formatu spausdinimą ir jau greitai jas pamatys visas Vilnius. O Nielsen įmonės darbuotojai, vos išgirdę apie šį projektą, patys surinko lėšas iš savo kolektyvo! Tai jau didelis ženklas, kad ši tema yra labai aktuali ir ji rūpi visiems,“ – sako „Moterys kalba“ komandos narė Beata Tiškevič.


„Moterys kalba“ – penkių jaunų moterų pilietinė iniciatyva, savo socialiniais projektais siekianti atkreipti visuomenės dėmesį į socialines problemas, keisti požiūrį ir atsisakyti stereotipinių įsitikinimų. Lapkričio mėnesį ši ryžtingų ir drąsių moterų komanda pristatė daug dėmesio visuomenėje sulaukusi videoprojektą #musudaug, įgarsinantį tikras moterų, patyrusių seksualinę prievartą, istorijas. Jame sudalyvavo visuomenėje žinomi vyrai – Andrius Mamontovas, Jonas Nainys, Aandrius Užkalnis ir kt. Projektu dalinosi ne tik Lietuvos žiniasklaida, bet ir susidomėjimo sulaukė ir užsienyje. Šiuo video pasidalijo net Holivudo žvaigždė Ashtonas Kutcheris.

„Moterys kalba“ nuotr./„Moterys kalba“ narės
„Moterys kalba“ nuotr./„Moterys kalba“ narės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius