Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo „Gražuolės ir pabaisos“ iki „2012“: kur ir kodėl buvo uždrausta rodyti šiuos filmus

Juk būdavo, kad vaikystėje vieno ar kito filmo žiūrėti neleisdavo tėvai. Tačiau kai kuriose šalyse, nepriklausomai nuo žiūrovo amžiaus, tam tikrus net ir garsiausius filmus, tarp kurių ir animacinius bei skirtus visai šeimai, žiūrėti draudžia valdžia. Dalies, tokių kaip, pavyzdžiui, „Kruvinos skerdynės Teksase“ ir panašių siaubo juostų uždraudimo priežastys maždaug aiškios. Kitos verčia paprasčiausiai nusišypsoti.
Įvairiose šalyse uždrausti filmai
Įvairiose šalyse uždrausti filmai / „Scanpix“ nuotr., kadrai iš filmų
Temos: 2 Holivudas Kinas

„Vakarų fronte nieko naujo“ (1930 m.)

Šią juostą Vokietijoje uždrausti įsakė Adolfas Hitleris, kuriam nepatiko jos skleidžiama antikarinė žinutė. Tiesa, prieš pasirodant pirmosioms apžvalgoms ir po to išleidžiant minėtą įsakymą, pirmieji seansai žiūrovų pritraukė. Deja, atsipalaiduoti žiūrint filmą jiems nepavyko, mat salėje nacių partijos nariai paleido pelių, taip pat buvo užpulti žiūrovai žydai.

Ankstyvame 4-tame dešimtmetyje šio filmo cenzoriai neleido rodyti Austrijoje, Italijoje, Prancūzijoje bei Australijoje, rašo „Independent“.

„Šarvuotis Potiomkinas“ (1925 m.)

Suomijoje už cenzūrą atsakingi pareigūnai manė, kad Sergėjaus Eizenšteino sovietinis nebyliojo kino kūrinys „Šarvuotis Potiomkinas“ įkvėps komunistų revoliucijai, tad neleido jo rodyti kino teatruose.

„Gražuolė ir pabaisa“ (2017 m.)

Pasakos ekranizacija su Emma Watson buvo uždrausta Kuveite dėl užuominų į homoseksualumą, susijusių su veikėju LeFou, kurį vaidino Joshas Gadas.

Rusijoje „Gražuolė ir pabaisa“ uždraudimo išvengė tik filmui suteikus N-16 amžiaus cenzą, o Malaizijoje – iškirpus apie kompromituojančius dalykus užsimenančias scenas.

„Boratas“ (2006 m.)

Pasirodo, Sacha Baronas Cohenas juokingas ne visiems, ypatingai arabų šalių (išskyrus Libano), pareigūnams. Pastarieji komediją uždraudė kaip priežastį nurodydami „per daug įžeidžiantį“ pagrindinį veikėją.

„Kuprotas kalnas“ (2005 m.)

Vėlgi tik Libane iš visų arabų šalių, žinoma, uždėjus griežtą amžiaus cenzą, kino teatruose buvo galima išvysti Ango Lee dramą, kurios centre – homoseksualūs santykiai.

„Numeris 44“ (2015 m.)

Filmų, uždraustų Šiaurės Korėjoje, sąrašas gan ilgas. Jame ir trileris „Numeris 44“ su Tomu Hardy.

Į uždraustų filmų sąrašus jį įtraukė ir tokios šalys kaip Rusija, Kazachstanas, Ukraina ir Baltarusija.

„Jonukas“ (2018 m.)

Dar vienas „Disney“ kūrinys apie Mikės Pūkuotuko draugą Jonuką Kinijoje kino teatruose taip ir nepasirodė dėl to, kad pats geltonas meškiukas raudonais marškinėliais – pasipriešinimo prieš šalį valdančią komunistų partiją ir jos lyderį Xi Jinping simbolis.

Kadras iš filmo/Ewanas McGregoras ir Mikė Pūkuotukas filme „Jonukas“
Kadras iš filmo/Ewanas McGregoras ir Mikė Pūkuotukas filme „Jonukas“

„Prisukamas apelsinas“ (1971 m.)

Stanley Kubrickas dėl savo šedevro „Prisukamas apelsinas“ sulaukė daug pasipriešinimų. Jungtinėje Karalystėje filmas nebuvo uždraustas, bet jo premjerą šioje šalyje atšaukė pats režisierius dėl jam ir jo šeimai skirtų grasinimų susidorojimu.

Vis dėlto „Prisukamas apelsinas“ dėl smurto ir grupinio išžaginimo vaizdavimo nebuvo parodytas Airijoje, Singapūre, Pietų Afrikoje ir Pietų Korėjoje. Jungtinėje Karalystėje, jei galima taip sakyti, filmo premjera įvyko tik 1999-aisiais – po S.Kubricko mirties.

„Da Vinčio kodas“ (2006 m.)

Filmą uždrausti galima ir dėl tokios priežasties kaip šventvagystė. Būtent taip nutiko pagal Dano Browno romaną sukurtam „Da Vinčio kodui“. Jo žiūrovai neišvydo Kinijos, Egipto, Jordanijos, Libano, Pakistano, Filipinų, Samoa ir Saliamono salų teatruose.

„Dedpulas“ (2016 m.)

Nusprendus, kad filmas „Dedpulas“ negali būti iškarpytas taip, kad tai netūrėtų įtakos jo siužetui, Kinijos pareigūnai jį uždraudė rodyti dėl nepadoraus turinio. Uzbekistane veiksmo komedija nebuvo parodyta dėl „šalies visuomenės normų pažeidimo“.

Tuo tarpu Indijoje „Dedpulo“ premjera įvyko tik po papildomo stipraus montažo iškarpant didžiąją dalį scenų.

„Infiltruoti“ (2006 m.)

Martino Scorseses kriminalinis trileris dienos šviesos neišvydo Kinijoje tik dėl vienos dalies veikėjų dialoge, kuriame užsimename apie vyriausybės planus prieš Taivaną panaudoti atominius ginklus - tai labai jautri tema šaliai. Draudimas šiai juostai taip niekada ir nepanaikintas.

„9-asis rajonas“ (2009 m.)

Ši mokslinės fantastikos juosta Nigerijoje buvo uždrausta dėl kesnofobiškų (priešiškumo svetimšaliams) ir rasistinių kaltinimų, nutaikytų prieš šalies piliečius, rašo „Independent“.

„Bado žaidynės“ (2012 m.)

Vietnamo pareigūnai pamanė, kad hitu tapusiose „Bado žaidynėse“ vaizduojama per daug paaugliams pakenkti galinčių mirčių, todėl nusprendė filmą uždrausti.

Kadras iš filmo/Filmas „Bado žaidynės“
Kadras iš filmo/Filmas „Bado žaidynės“

„Simpsonų filmas“ (2007 m.)

Dėl „sugretinimo ir geltonos bei raudonos spalvų“, kurios simbolizuoja maištaujančių grupių palaikymą, vaizdavimo „Simpsonų filmas“ draudimo sulaukė Mianmare.

„2012“ (2009 m.)

Šiaurės Korėjoje taip pat neleista rodyti veiksmo trilerio „2012“ dėl to, kad jame negatyviai vaizduojami šaliai labai svarbūs metai (2012-aisiais pirmajam Šiaurės Korėjos lyderiui Kim Il-Sung būtų suėję 100 metų).

Pasak pranešimų, ne vienas žmogus buvo suimtas dėl nelegaliai į šalį patekusio filmo apie katastrofą žiūrėjimo ir apkaltinti už „grėsmingą provokaciją prieš valstybės plėtrą“.

„Auksapirštis“ (1964 m.)

Trečias aktoriaus Seano Connery filmas, kuriame jis įkūnija slaptąjį agentą Džeimsą Bondą, Izraelio kino teatruose žiūrovų buvo lankomas šešias savaites, kuomet paaiškėjo, kad vienas jo pagrindinių aktorių Gertas Frobe – buvęs nacis.

Draudimas rodyti filmą Izraelyje panaikintas tik tada, kai vienas žydas pareiškė, kad jis ir jo motina gyvi tikriausiai liko tik dėl to, jog G.Frobe juos paslėpė.

Bet kuris filmas su Claire Danes

Claire Danes atvirumas apie Maniloje praleistą laiką aktorei daug kainavo. Po interviu „Premiere Magazine“ leidiniui, kuriame ji pasakė, kad šalis „smirda tarakonais“, taryba nusprendė mieste net tik uždrausti rodyti filmus, kuriuose ji vaidina, bet ir neleisti į jį atvykti pačiai aktorei.

Nors C.Danes vėliau atsiprašė, Filipinų sostinės atstovai sakė draudimą panaikinsiantys tada, kai to norės jie patys.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvai sėkmingi metai „Netflix“: nuo netikėto debiuto „Eurovizijos“ filme iki „Stranger Things“ gaudynių

Kaip „365 dienos“ tapo metų labiausiai apkalbamu filmu – dėl gerų ar blogų priežasčių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius