Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Oskarai 2013“: susipažinkite su pretendentais į geriausio antraplanio aktoriaus titulą

Sekmadienį, vasario 24-ąją, Holivude įvyks pats svarbiausias metų renginys – 85-ieji „Oskarų“ apdovanojimai. Šią ceremoniją tiesiogiai transliuos net 225 šalys visame pasaulyje. Kviečiame susipažinti su svarbiausių „Oskarų“ nominacijų pretendentais ir pamėginti atspėti, kam šiemet atiteks išsvajotoji stalulėlė. Šįkart jūsų dėmesiui – pretendentai į geriausio antraplanio aktoriaus apdovanojimą: Alanas Arkinas, Robertas De Niro, Philipas Seymouras Hoffmanas, Tommy Lee Jonesas ir Christophas Waltzas.
Alanas Arkinas, Robertas De Niro, Philipas Seymouras Hoffmanas, Tommy Lee Jonesas ir Christophas Waltzas.
Alanas Arkinas, Robertas De Niro, Philipas Seymouras Hoffmanas, Tommy Lee Jonesas ir Christophas Waltzas. / „Scanpix“ nuotr.
Alanas Arkinas (78)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alanas Arkinas su žmona Suzanne Newlander
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alanas Arkinas su žmona Suzanne Newlander

Amerikiečių aktorius, režisierius ir muzikantas, JAV šis žmogus yra gyva kino legenda. Garsiausi jo sukurti vaidmenys per pastaruosius porą dešimtmečių yra filmuose „Edvardas Žirkliarankis“ (org. „Edward Scissorhands“), „Mažoji mis“ (org. „Little Miss Sunshine“) bei šiemet net septyniems „Oskarams“ nominuotoje juostoje „Operacija „Argo“ (org. „Argo“). Už Edwino Hooverio vaidmenį filme „Mažoji mis“ A.Arkinas 2007-aisiais pelnė „Oskarą“ kaip geriausias antraplanis aktorius. Toje pačioje kategorijoje aktorius nominuotas ir šiemet – šįkart už vaidmenį Beno Affleco juostoje „Operacija „Argo“.

A.Arkinas šiuo metu gyvena su trečiąja žmona psichoterapeute Suzanne Newlander, su kuria susituokė 1999-aisiais. Su pirmąją žmona Jeremy Yaffe aktorius turi du sūnus, o su antrąja žmona Barbara Dana – dar vieną sūnų. Visi sūnūs Adamas, Matthew ir Anthony Arkinai pasuko tėvo keliu – jie taip pat yra aktoriai, tačiau jokių ypatingų pasiekimų ar pripažinimo kol kas nepasiekė.

VIDEO: Filmo „Operacija „Argo“ anonsas

Robertas De Niro (69)

„Scanpix“ nuotr./Robertas De Niro su žmona Grace Hightower
„Scanpix“ nuotr./Robertas De Niro su žmona Grace Hightower

Sunku rasti pasaulyje žmogų, kuris būtų negirdėjęs šio aktoriaus vardo. Stulbinanti jo karjera prasidėjo dar praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, tuo pačiu metu jis pradėjo bendradarbiauti su garsiuoju režisieriumi Martinu Scorsese. 1974 m. R. De Niro suvaidino garsųjį Vito Corleone legendiniame filme „Krikštatėvis II“ (org. „The Godfather Part II“). Už šį vaidmenį 1975-aisiais R. De Niro pelnė pirmąjį savo „Oskarą“ kaip geriausias atraplanis aktorius. Penkis kartus aktorius buvo nominuotas geriausio pagrindinio aktoriaus kategorijoje: 1977-aisiais už filmą „Taksi vairuotojas“ (org. „Taxi Driver“), 1979-aisiais už filmą „Elnių medžiotojas“ (org. „The Deer Hunter“), 1991-aisiais už filmą „Prabudimai“ (org. „Awakenings“), 1992-aisiais už filmą „Baimės iškyšulys“ (org. „Cape Fear“), o 1981-aisiai už filmą „Įsiutęs bulius“ (org. „Raging Bull“) pelnė „Oskarą“. Šiemet aktorius nominuotas „Oskarui“ už geriausią antraplanį vaidmenį juostoje „Optimisto istorija“ (org. „Silver Linings Playbook“). R. De Niro nevengia vaidinti ir lengvesnio žanro filmuose, tokiuose kaip „Paskutinis jaunikio išbandymas“ (org. „Meet the Parents“), „Paskutinis uošvių išbandymas“ (org. „Meet the Fockers“), „Žvaigždžių dulkės“ (org. „Stardust“), „Viskas normaliai!“ (org. „Everybody's Fine“), „Naujieji metai Niujorke“ (org. „New Year's Eve“) ir kt.

R. De Niro gyvenime buvo svarbios trys moterys: Diahnne Abbott, Toukie Smith ir Grace Hightower. Su Diahnne aktorius susituokė 1988-aisiais metais, su ja jis turi sūnų Raphaelį, taip pat aktorius įsivaikino ir Diahnne dukrą Dreną iš ankstesnių santykių. Su manekene Toukie Smith aktorius turi dvynius Julianą ir Aaroną, kuriuos porai pagimdė surogatinė motina. 1997-aisiais R. De Niro vedė antrą kartą. Metai po vestuvių Grace Hightower pagimdė sūnų Elliotą, o 1999-aisiais pora nutarė skirtis. Tačiau vėliau jiedu susitaikė ir 2004-aisiais atnaujino santuokos įžadus. 2011-aisiais surogatinė motina pagimdė jiems dukrą Helen Grace. Šešių vaikų tėvas R. De Niro turi ir tris anūkus: vieną vaiką jau augina Drena, o Raphaelis turi dvi atžalas.

VIDEO: Filmo „Optimisto istorija“ anonsas

Philipas Seymouras Hoffmanas (45)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Seymouras Hoffmanas ir Meryl Streep filme „Abejonė“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Philipas Seymouras Hoffmanas ir Meryl Streep filme „Abejonė“

Amerikiečių aktorius Philipas Seymouras Hoffmanas karjerą pradėjo 1991-aisiais televizijoje. Jau kitais metais jis pradėjo vaidinti kine, kur jo ir laukė didžioji sėkmė. Aktorius netrukus pelnė pripažinimą dėl įsimintinų ir itin profesionalių antraplanių vaidmenų filmuose „Moters kvapas“ (org. „Scent of a Woman“), „Pašėlusios naktys“ (org. „Boogie Nights“), „Didysis Lebovskis“ (org. „The Big Lebowski“), „Magnolija“ (org. „Magnolia“), „Talentingasis misteris Riplis“ (org. „The Talented Mr. Ripley“), „Per žingsnį nuo šlovės“ (org. „Almost Famous“), „25-a valanda“ (org. „25th Hour“), „Apgirtę nuo meilės“ (org. „Punch-Drunk Love“), „Šaltasis kalnas“ (org. „Cold Mountain“), „Purvini žaidimai“ (org. „The Ides of March“) ir kt. 2005-aisiais už pagrindinį vaidmenį biografiniame filme „Kapotė“ (org. „Capote“) aktorius pelnė daugybę apdovanojimų, tarp kurių – pirmasis jo „Oskaras“. 2008-aisiais ir 2009-aisiais jis buvo nominuotas „Oskarui“ kaip geriausias antrapalnis aktorius už vaidmenis filmuose „Čarlio Vilsono karas“ (org. „Charlie Wilson's War“) bei „Abejonė“ (org. „Doubt“). Šiais metais Philipas Seymouras Hoffmanas pelnė ketvirtąją savo nominaciją, o ar už filme „The Master“ sukurtą antraplanį vaidmenį gaus savo antrąjį „Oskarą“, paaiškės ateinantį sekmadienį vyksiančioje apdovanojimų ceremonijoje.

Mokytis vaidybos Philipas Seymouras Hoffmanas pradėo dar jaunystėje. 1989-aisiais baigęs menų universitetą Niujorke, būdamas 22-ejų aktorius atsigulė į reabilitacijos kliniką dėl alkoholio ir narkotikų priklausomybės. Nuo tada jis visiškai nebegeria alkoholio ir nebevartoja narkotikų. Mylimą moterį Philipas Seymouras Hoffmanas sutiko 1999-aisiais teatre – Mimi O'Donnell dirbo kostiumų dailininke, o jis režisavo spektaklį. Jiedu nėra susituokę, tačiau augina tris vaikus: 9-erių sūnų Cooperį bei dvi dukras – 6-erių Tallulah ir 4-erių Willą.

VIDEO: Filmo „The Master“ anonsas

Tommy Lee Jonesas (66)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tommy Lee Jonesas ir Willas Smithas filme „Vyrai juodais drabužiais 3“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tommy Lee Jonesas ir Willas Smithas filme „Vyrai juodais drabužiais 3“
Tommy Lee Jonesas su žmona Dawn Laurel
Tommy Lee Jonesas su žmona Dawn Laurel

Amerikietis Tommy Lee Jonesas iš Teksaso į Niujorką atvyko siekdamas tapti aktoriumi. Vaidybos jis niekur nesimokė, iš karto pradėjo vaidinti teatre. Vėliau pradedantysis aktorius gavo vaidmenį televizijos seriale, pradėjo daugėti vaidmenų kine. 1980-aisiais aktorius pelnė „Auksinio gaublio“ nominaciją, 1983-aisiais už žudiko vaidmenį gavo „Emmy“ statulėlę kaip geriausias aktorius. Praėjusio amžiaus paskutinis dešimtmetis Tommy Lee Jonesui buvo ypatingas – dėl vaidmenų filmuose „Bėglys“ (org. „The Fugitive“), „Betmenas amžiams“ (org. „Batman Forever“) ir „Vyrai juodais drabužiais“ (org. „Men in Black“) aktorius pelnė pasaulinį pripažinimą – tuo metu jis buvo geriausiai mokamas ir labiausiai geidžiamas aktorius Holivude. 1992-aisiais už vaidmenį filme „JFK: Džonas F. Kenedis. Šūviai Dalase“ (org. „JFK“) aktorius pelnė pirmąją „Oskaro“ nominaciją kaip geriausias antraplanis aktorius, o toje pačioje kategorijoje jam pavyko laimėti po kelerių metų – 1994-aisiais už „Bėglį“ jis pelnė „Oskarą“. 2007-aisias Tommy Lee Jonesas vaidino geriausiu tais metais pripažintame filme „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ (org. „No Country for Old Men“), tačiau pats už šį filmą nebuvo nominuotas „Oskarui“. Trečiosios „Oskaro“ nominacijos aktorius sulaukė 2008-aisiais už filmą „Elos slėnyje“ (org. „In the Valley of Elah“). Antrą kartą „Oskaro“ statulėlė Tommy Lee Joneso rankose gali atsidurti ateinantį sekmadienį – už vaidmenį filme „Linkolnas“ (org. „Lincoln“) jis nominuotas geriausio antraplanio aktoriaus kategorijoje.

Šiuo metu aktorius gyvena su trečiąja žmona Dawn Laurel, su kuria susituokė 2001-aisiais. Prieš tai jis buvo vedęs Kate Lardner (1971–1978 m.) ir Kimberleą Cloughley (1981–1996 m.). Tommy Lee Jonesas turi du vaikus – 30-metį Austiną ir 21-erių Victorią, kuriuos jam pagimdė antroji žmona Kimberlea.

VIDEO: Filmo „Linkolnas“ anonsas

Christophas Waltzas (56)

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christophas Waltzas ir Jamie Foxxas filme „Ištrūkęs Džango“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christophas Waltzas ir Jamie Foxxas filme „Ištrūkęs Džango“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christophas Waltzas su žmona Judith Holste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Christophas Waltzas su žmona Judith Holste

Austrijoje gimęs Christophas Waltzas aktorystės mokėsi Vienoje ir Niujorke. Karjerą pradėjo Austrijos teatre, vėliau sukūrė nemažai vaidmenų televizijoje tiek gimtinėje, tiek Vokietijoje. Stulbinantis karjeros šuolis jo laukė 2009-aisiais – vaidmuo Quentino Tarantino filme „Negarbingi šunsnukiai“ (org. „Inglourious Basterds“) per naktį pavertė jį pasauline žvaigžde. Už antraplanį vaidmenį „Negarbinguose šunsnukiuose“ iki tol tik Europoje žinomas Christophas Waltzas pelnė daugybę apdovanojimų: „Oskarą“, „Auksinį gaublį“, BAFTA, Aktorių gildijos apdovanojimų, Kanų kino festivalio apdovanojimą. Po sėkmingo tarptautinio debiuto aktorius pradėjo gauti pasiūlymus vaidinti Holivude vieną po kito. Jo filmografijoje atsirado tokie filmai kaip „Žalioji širšė“ (org. „The Green Hornet“), „Vanduo drambliams“ (org. „Water for Elephants“), „Trys muškietininkai“ (org. „The Three Musketeers“) ir „Ginčas“ (org. „Carnage“). Christophą Waltzą atradęs režisierius Quentinas Tarantino pasikvietė aktorių ir į kitą savo filmą – „Ištrūkęs Džango“ (org. „Django Unchained“). Už vaidmenį šiame filme Christophas Waltzas antrą kartą nominuotas „Oskarui“ kaip geriausias antraplanis aktorius.

Apie asmeninį aktoriaus gyvenimą nėra žinoma daug. Su pirmąja žmona aktorius turi tris suaugusius vaikus, o su dabartine žmona kostiumų dailininke Judith Holste Christophas Waltzas augina mažametę dukrą.

VIDEO: Filmo „Ištrūkęs Džango“ anonsas

Kam atiteks „Oskaras“ už geriausią antraplanio aktoriaus vaidybą, sužinosite naktį į pirmadienį, vasario 25-ąją, Lietuvos laiku. Sekite naujienas portale Žmonės.lt.

Susipažinkite su pretendentais į geriausio aktoriaus titulą Bradley Cooperiu, Danieliu Day-Lewisu, Hugh Jackmanu, Joaquinu Phoenixu ir Denzeliu Washingtonu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius