Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Oskarai 2013“: susipažinkite su pretendentais į geriausio režisieriaus titulą

Sekmadienį, vasario 24-ąją, Holivude įvyks pats svarbiausias metų renginys – 85-ieji „Oskarų“ apdovanojimai. Šią ceremoniją tiesiogiai transliuos net 225 šalys visame pasaulyje. Kviečiame susipažinti su svarbiausių „Oskarų“ nominacijų pretendentais ir pamėginti atspėti, kam šiemet atiteks išsvajotoji stalulėlė. Šįkart jūsų dėmesiui – pretendentai į geriausio režisieriaus titulą: Michaelas Haneke, Benhas Zeitlinas, Angas Lee, Stevenas Spielbergas ir Davidas O.Russellas.
Pretendentai į 2013-ųjų geriausio režisieriaus „Oskarą“ (iš kairės): Michaelis Haneke, Benhas Zeitlinas, Angas Lee, Stevenas Spielbergas ir Davidas O. Russellas
Pretendentai į 2013-ųjų geriausio režisieriaus „Oskarą“ (iš kairės): Michaelis Haneke, Benhas Zeitlinas, Angas Lee, Stevenas Spielbergas ir Davidas O. Russellas / „Scanpix“ nuotr.

Michaelas Haneke (70)

Austrų režisierius ir scenaristas yra pagarsėjęs kaip atviro ir trikdančio kino kūrėjas. Jo filmuose dažniausiai narpliojamos šiuolaikinės visuomenės problemos ir nesėkmės, socialiniai klausimai. Režisierius kuria filmus prancūzų, vokiečių ir anglų kalbomis. Michaelas yra dirbęs televizijoje, teatre ir kine. Savo patirtį režisierius perduoda ir jaunajai kino kūrėjų kartai – jis dėstytojauja Vienos filmų akademijoje. 2009-aisiais M.Haneke filmas „Baltas kaspinas“ (org. „The White Ribbon“) Kanų kino festivalyje laimėjo pagrindinį prizą – Auksinę palmės šakelę. Šis filmas taip pat buvo apdovanotas „Auksiniu gaubliu“ kaip geriausias užsienio filmas. 2012-aisiais režisieriaus filmas „Meilė“ (org. „Amour“) vėl triumfavo Kanų kino festivalyje ir buvo nominuotas „Oskarui“ net penkiose kategorijose, tarp kurių – ir geriausias metų filmas, režisierius ir aktorė. Michaelas yra vienas iš septynių režisierių, pelniusių Auksinę palmės šakelę du kartus.

Michaelas gimė Miunchene (Vokietijoje) aktoriaus ir režisieriaus Fritzo Hanekes bei austrų aktorės Beatrix von Degenschild šeimoje. Michaelą ir šiemet „Oskarui“ nominuotą austrų ir vokiečių aktorių Christophą Waltzą sieja tolimi giminystės ryšiai. Jaunystėje Michaelas bandė tapti aktoriumi, tačiau nepavykus sulaukti sėkmės, įstojo į Vienos universitetą mokytis filosofijos, psichologijos ir dramos. Baigęs mokslus būsimasis režisierius tapo kino kritiku ir trejus metus vienoje Vokietijos televizijos laidoje dirbo redaktoriumi ir dramaturgu. Kaip režisierius jis debiutavo televizijoje 1974-aisiais. Pirmąjį filmą „The Seventh Continent“, paremtą tikrais faktais, Michaelas sukūrė 1989-aisiais – jame buvo pasakojama apie trijų asmenų šeimą, nusprendusią kartu nusižudyti. Michaelo vardas tapo žinomas pasaulyje 1992-aisiais, kai pasirodė kontroversiškas filmas „Benny's Video“, pasakojantis apie paauglį, kurio gyvenimas sukasi apie vaizdo įrašus iš jo kasdienybės. Didžiulės sėkmės režisierius sulaukė 2001-aisiais, jo filmas „The Piano Teacher“ sulaukė itin gerų kritikų atsiliepimų, Kanų kino festivalyje pelnė didįjį prizą. Su režisieriumi panoro dirbti prancūzų kino žvaigždė Juliette Binoche, kuri pasirodė dviejuose jo kurtuose filmuose.

VIDEO: Filmo „Meilė“ anonsas

Benhas Zeitlinas (30)

Amerikos režisierius ir animatorius Benhas Zeitlinas užaugo Niujorke. Benhas 2004-aisiais, būdamas 22-ejų, kartu su bendraminčiais įkūrė organizaciją „Court 13“, vienijančią nepriklausomo kino kūrėjus. Pirmąjį trumpametražį filmą „Glory at Sea“ Benhas sukūrė 2008-aisais. Jo debiutinis pilnametražis filmas „Laukiniai pietų žvėrys“ (org. „Beasts of the Southern Wild“), pasirodęs 2012-aisiais, iš karto sulaukė kritikų pripažinimo. Kanų kino festivalyje už šį filmą režisierius laimėjo „Auksinės kameros“ apdovanojimą, taip pat filmas pelnė pagrindinius žiuri prizus nepriklausomo kino festivalyje „Sundance“ bei daugelyje kitų. Gothamo nepriklausomo kino festivalyje Benhas Zeitlinas buvo pripažintas kaip didžiausią proveržį padaręs režisierius. Už savo debiutinį filmą režisierius pelnė ir „Oskaro“ nominaciją kaip geriausias režisierius bei scenarijaus autorius.

VIDEO: Filmo „Laukiniai pietų žvėrys“ anonsas

Angas Lee (58)

Iš Taivano kilęs amerikiečių režisierius, scenaristas ir prodiuseris. Angas yra pagarsėjęs tuo, kad jo kuriami filmai yra visiškai skirtingi, pavyzdžiui, Jane Austen ekranizacija „Protas ir jausmai“ (org. „Sense and Sensibility“), „Sėlinantis tigras, tūnantis drakonas“ (org. „Crouching Tiger, Hidden Dragon“), kuris 2001-aisiais buvo apdovanotas „Oskaru“ kaip geriausias užsienio filmas. Režisierius taip pat sukūrė fantastinį filmą „Nerealusis Halkas“ (org. „Hulk“) bei kontroversiškąjį „Kuprotą kalną“ (org. „Brokeback Mountai“) apie dviejų kaubojų meilę. 2006-aisiais Angas už šį filmą laimėjo „Oskaro“ statulėlę už geriausią režisūrą.

Pirmasis režisieriaus filmas pasirodė 1992-aisiais – tai buvo Japonijoje sukurtas filmas „Pushing Hands“. Antrasis jo filmas „The Wedding Banquet“ 1993-iaisiais pelnė „Auksinį lokį“ Berlyno kino festivalyje ir buvo nominuotas kaip geriausias užsienio filmas „Auksinių gaublių“ ir „Oskarų“ apdovanojimuose. 1995-aisiais režisieriui atsivėrė durys į Holivudą – už filmą „Protas ir jausmai“ Angas antrą kartą laimėjo „Auksinį lokį“ ir buvo nominuotas septyniems „Oskarų“ apdovanojimams bei pelnė „Auksinį gaublį“ kaip geriausias filmas. Šias metais pasaulį žavi Ango kurtas filmas „Pi gyvenimas“ (org. „Life of Pi“), kuris sekmadienį gali laimėti geriausio metų filmo kategorijoje, o pats režisierius antrą kartą gali būti įvertintas statulėle. Angas yra pirmasis Azijos kilmės režisierius, pelnęs „Oskarą“. 

Angas Lee gimė Taivane, jis mokėsi Nacionalinėje menų mokykloje. Ango tėvas norėjo, kad jo sūnus taptų profesoriumi, tačiau studijų metais Angas labai susidomėjo menu ir drama. Baigęs privalomąją karinę tarnybą, Angas 1979-aisiais išvyko į Ameriką. Ten jis įgijo teatro bakalauro laipsnį. Studijuodamas JAV Angas sutiko savo būsimąją žmoną Jane Lin, kuri taip pat atvyko į valstijas siekti išsilavinimo. Jiedu susituokė 1983-iaisiais ir kartu gyvena iki šiol – pora turi du vaikus.

VIDEO: Filmo „Pi gyvenimas“ anonsas

Stevenas Spielbergas (66)

Pasaulyje greičiausiai daug žmonių, negirdėjusių amerikiečių režisierius, scenaristo ir prodiuserio Steveno Spielbergo vardo. Per beveik keturis dešimtmečius trunkančią karjerą režisierius sukūrė filmų apie labai daug skirtingų temų, taip pat parodė savo gabumus režisuodamas skirtingo žanro filmus. Karjerą Stevenas pradėjo su fantastiniai ir nuotykių filmais, po to pradėjo jaukintis dramos žanrą. Vėliau jis savo filmuose ėmė narplioti žmonijos problemas – holokaustą, vergiją, terorizmą ir pan. Stevenas Spielbergas yra laikomas vienu populiariausių ir įtakingiausių kino kūrėjų per visą kino istoriją. S.Spielbergas yra vienas iš kino kompanijas „DreamWorks“ įkūrėjų. „Oskarą“ už geriausią režisūrą S.Spielbergas laimėjo du kartus – 1993-iaisiais už filmą „Šindlerio sąrašas“ (org. „Schindler's List“) ir 1998-aisiais už filmą „Gelbstint eilinį Rajeną“ (ogrrg. „Saving Private Ryan“), nominuotas buvo dar penkis kartus. Visi jo filmai visame pasaulyje yra uždirbę apie 8,5 mlrd. JAV dolerių. Garsiausi Steveno Spielbergo filmai: „Nasrai“ (org. „Jaws“, 1975 m.), „Ateivis“ (org. „E.T.: The Extra-Terrestrial“, 1982 m.), „Kably“ (org. „Hook“, 1991 m.), „Juros periodo parkas“ (org. „Jurassic Park“), „Pagauk jei gali“ (org. „Catch Me If You Can“), „Terminalas“ (org. „The Terminal“), „Pasaulių karas“ (org. „War of the World“), „Miunchenas“ (org. „Munich“), „Karo žirgas“ (org. „War Horse“) bei Indianos Džounso filmai. Naujausias režisieriaus šedevras – istorinė biografinė dramą „Linkolnas“ (org. „Lincoln“), nominuota net 12-ai „Oskarų“.

1985-1989 m. S.Spielbergas buvo susituokęs su aktore Amy Irving, su kuria turi sūnų Maxą Samuelį. 1984-aisiais filmuodamas filmą „Indiana Džounsas ir lemties šventykla“ (org. „Indiana Jones and the Temple of Doom“) režisierius susipažino su aktore Kate Capshaw, su kuria po savo skyrybų pradėjo susitikinėti. Jiedu susituokė 1991-aisiais ir yra kartu iki šiol. Stevenas iš viso turi šešis vaikus: sūnų Maxą iš pirmosios savo santuokos, Sashą, Sawyer, Destry, Jessicą, Theo ir Mikaela.

VIDEO: Filmo „Linkolnas“ anonsas

Davidas O.Russellas (54)

Amerikiečių režisierius ir scenaristas labiausiai žinomas dėl savo filmų „Aš myliu Huckabees“ (org. „I Heart Huckabees“), „Kovotojas“ (org. „The Fighter“) ir „Optimisto istorija“ (org. „Silver Linings Playbook“). Karjerą Davidas pradėjo 1994-aisiais, tada pasirodžiusi juodojo humoro juosta „Spanking the Money“ sulaukė teigiamų kritikų įvertinimų ir buvo įvertinta keliais nepriklausomo kino apdovanojimais. Antrasis jo filmas „Žaidimas su ugnimi“ (org. „Flirting with Disaster“), kuriame vaidino Benas Stilleris ir Patricia Arquette, taip pas sulaukė gerų įvertinimų. Po komedijų režisierius nutarė išmėginti savo jėgas kitokiame žanre – 1999-aisiais pasirodė trileris „Trys karaliai“ (org. „Three Kings“) su George'u Clooney, Marku Whalbergu ir Ice Cube. Šis filmas sulaukė dižiulės sėkmės – jis patiko tiek kritikams, tiek žiūrovams, visame pasaulyje filmas uždirbo apie 150 mln. JAV dolerių. „Aš myliu Huckabees“ taip pat nenuvylė publikos, o po šešerių metų pertraukos pasirodžiusi drama „Kovotojas“ sulaukė daugybės liaupsių. Filmas pelnė septynias „Oslarų“ nominacijas, tarp kurių buvo geriausias metų filmas ir režisierius. Naujausias režisieriaus darbas „Optimisto istorija“ taip pat nepalieka abejingų – komišką dramą liaupsina kritikai ir žiūrovai, keturi jame vaidinę aktoriai nominuoti „Oskarui“, pats filmas tap pretenduoja būti pripažintas geriausių. Pats Davidas taip pat pretenduoja pagaliau gaui pirmąjį savo „Osakarą“.

Būsimasis režisierius gimė ir augo Niujorke. 1992–2007 m. jis buvo susituokęs su Janet Grillo.

VIDEO: Filmo „Optimisto istorija“ anonsas

Kam atiteks „Oskaras“ už geriausią aktorės vaidybą, sužinosite jau vasario 24 d. Sekite naujienas portale Žmonės.lt.

* Susipažinkite su pretendentais į geriausio antraplanio aktoriaus titulą Alanu Arkinu, Robertu De Niro, Philipu Seymouru Hoffmanu, Tommy Lee Jonesu ir Christophu Waltzu.

* Susipažinkite su pretendentais į geriausio aktoriaus titulą Bradley Cooperiu, Danieliu Day-Lewisu, Hugh Jackmanu, Joaquinu Phoenixu ir Denzeliu Washingtonu.

* Susipažinkite su pretendentėmis į geriausios antraplanės aktorės titulą Amy Adams, Sally Field, Anne Hathaway, Helen Hunt ir Jacki Weaver.

* Susipažinkite su pretendentėmis į geriausios aktorės titulą Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Emmanuelle Riva, Quvenzhane Wallis ir Naomi Watts.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius