Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Oskaro“ laureatą Michelį Hazanavicių svarstoma kviesti lietuviškų filmų projektams

„Oskarų“ ceremonijoje triumfavusį litvakų kilmės Prancūzijos režisierių Michelį Hazanavicių Lietuvos politikai ketina kviestis prisidėti prie lietuviškų filmų projektų.
Michelis Hazanavicius
Michelis Hazanavicius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paryžietį, kurio seneliai kilę iš Lietuvos, Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris teigia ketinantis kviesti prisidėti prie filmų apie Lietuvos praeitį, šeštadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Jau keletą metų E.Zingeris tariasi su prancūzų kino autoritetais dėl bendrų Lietuvos ir Prancūzijos filmų.

Prancūzus bandoma sudominti istorijomis apie 1831 metų sukilimo dalyvę, lietuviškąją Jeanne d’Arc Emiliją Pliaterytę, taip pat prieš Antrąjį pasaulinį karą Vilniuje veikusį profesionalų žydų lėlių teatrą „Maidim“, kurio aktoriai žuvo.

Jei Lietuvos diplomatams pavyktų Paryžiuje surengti priėmimą M.Hazanaviciaus garbei, E.Zingeris ketina paklausti, gal „Oskaro“ laureatas galėtų prisidėti kuriant filmus apie šią neįtikėtiną Lietuvos praeitį, rašo dienraštis.

„Gal tai skamba kaip romantinis idealizmas, bet labai norėčiau, kad tokia asmenybė dalyvautų šiuose projektuose“, – sakė Seimo narys.

Lietuvos ambasadorė Prancūzijoje Jolanta Balčiūnienė dar iki „Oskarų“ dalybų M.Hazanavicių pasveikino du kartus: po Kanų kino festivalio ir po to, kai šis kūrėjas buvo nominuotas JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimams.

„Jau tai, kad jo pavardė nesuprancūzinta, daug ką sako“, – sakė ambasadorė.

Iš savo tautiečių išeivių J.Balčiūnienė yra girdėjusi, kad maždaug prieš dvidešimt metų šis režisierius lankydavosi lietuvių bendruomenės renginiuose.

M.Hazanaviciaus senelis emigravo iš Lietuvos apie 1920 metus.

M.Hazanaviciaus režisuota nebyli juosta „Artistas“ (The Artist) praeitą savaitę laimėjo penkis Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus, tarp jų – geriausio filmo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius