Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pirmagimės susilaukusi N.Zelandijos premjerė išsakė poziciją apie gimdančias valstybės lyderes

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sekmadienį išvykdama iš Oklando ligoninės atskleidė, kad savo naujagimei dukrelei duos Neve vardą, ir išreiškė viltį, kad kada nors moteris, gimdanti eidama aukštas pareigas, „nebebus naujiena“.
Jacinda Ardern ir Clarke'as Gayfordas
Jacinda Ardern ir Clarke'as Gayfordas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

J.Ardern, viešai kalbėdama pirmą kartą po viso pasaulio susidomėjimą sukėlusio gimdymo, pranešė, kad jiedu su partneriu Clarke'u Gayfordu nusprendė savo pirmagimę pavadinti Neve Te Aroha Ardern Gayford.

„Išrinkome Neve, nes mums tiesiog patiko, ir, kai pirmą kartą ją pamatėme, pamanėme, kad šis vardas jai tinka," – sakė žurnalistams 37-erių premjerė, rankose laikydama ketvirtadienį gimusią dukrelę.

Premjerė pasakojo, kad pora buvo išsirinkusi kelis vardus. Pasak jos, Neve reiškia „ryškus ir spinduliuojantis“, taip pat – „sniegas“, o Te Aroha yra už 140 kilometrų į pietryčius nuo Oklando esančio miestelio, iš kurio kilusi jos šeima, pavadinimas.

Naujosios Zelandijos vadovė pažymėjo, kad ją itin sujaudino sveikinimai ir palinkėjimai iš šalies ir užsienio – be kita ko, iš Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II bei princo Harry ir jo sutuoktinės Meghan.

„Norime padėkoti (naujazelandiečiams už paramą). Visi laikomės išties puikiai. Neišsimiegoję, bet puikiai," – sakė ji.

J.Ardern tapo vos antra kūdikio susilaukusia valstybės lydere po velionės Benazir Bhutto, kuri 1990 metais dirbdama Pakistano premjero poste pagimdė dukrą Bakhtawar. Naujosios Zelandijos premjerė išreiškė viltį, kad toks įvykis ateityje nebebus neįprastas.

„Tikiuosi, kad vieną dieną tokie dalykai, kurie vis dar yra – nerandu geresnio žodžio – naujiena, nebebus neįprasti," – sakė premjerė.

„Ir kad bus visuotinai priimta, kad ne tik moterys, bet ir vyrai gali rinktis," – pridūrė ji, turėdama galvoje greta stovintį C.Gayfordą.

Premjerei grįžus į darbą po šešių savaičių motinystės atostogų, jos 40 metų partneris, kuris televizijoje veda laidą apie žvejybą, išeis tėvystės atostogų.

„Clarke yra toks pat pavyzdys, kaip ir aš. Manau, žmonės apie tai taip pat daug kalba, ir tai yra tiesa," – sakė J.Ardern.

„Tad tikiuosi, kad mažos mergaitės ir berniukai ateityje galės rinktis, kaip auginti savo šeimas, ir rinktis karjerą, kurios nori ir kuri daro juos laimingus," – pridūrė ji.

Buvusi Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Helen Clark pažymėjo, kad pora siunčia svarbią žinią pasauliui ir savo pavyzdžiu „įkvepia“ jaunesnius vyrus ir moteris.

Dukrelės gimimas vainikuoja turtingus įvykių metus J.Ardern. Charizmatiškoji lyderė pernai žaibiškai iškilo į politikos aukštumas: perėmė vadovavimą tuomet pagal populiarumą atsiliekančiai centro kairės Darbo partijai ir vos po trijų mėnesių, spalį, tapo ministre pirmininke.

Šešioms savaitėms ministro pirmininko pareigas perėmė jos pavaduotojas Winstonas Petersas, tačiau buvo sutarta, kad su J.Ardern vis tiek bus konsultuojamasi dėl svarbių sprendimų, įskaitant nacionalinio saugumo klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius