Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Princas Williamas ir jo žmona hercogienė Catherine stengiasi sužavėti Kvebeko gyventojus

Didžiosios Britanijos princas Williamas ir jo žmona hercogienė Catherine sekmadienį sužavėjo daugybę savo gerbėjų Kvebeke per savo pirmąją oficialią kelionę į užsienį po jųdviejų vestuvių, o policija neleido prie jų prisiartinti protestuotojams respublikonams.
Princas Williamas ir hercogienė Catherine
Princas Williamas ir hercogienė Catherine / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kembridžo hercogienė, kuri vilkėjo mėlyną nėriniais puoštą suknelę, sukurtą kanadiečio dizainerio Erdemo, priėmė gėlių puokštes iš susijaudinusių mergaičių, o jos vyras mandagiai šmaikštavo ir spaudė rankas gerbėjams, susirinkusiems prie miesto rotušės.

Princas Williamas, kuris kalbėjo prancūziškai ir atsiprašė dėl savo nevykusios tarsenos, dėkojo gerbėjams už šiltą sutikimą. Šis susitikimas vyko kitą dieną po to, kai karališkosios šeimos atstovų viešnagę Kanadoje aptemdė Monrealyje surengti antimonarchistų protestai.

„Tikiuosi, kad turėsime galimybę pažinti vieni kitus per daugelį ateinančių metų“, – pareiškė Kembridžo hercogas, pažadėjęs dar sugrįžti į Kvebeką.

Šis miestas buvo prancūzų kultūros Šiaurės Amerikoje, kuri kadaise klestėjo nuo Kanados rytuose esančios Akadijos iki dabar Jungtinėms Valstijoms priklausančios Luizianos, vienas iš pagrindinių židinių.

Princui sakant kalbą, virš miesto praskrido nedidelis lėktuvas, tempiantis juostą su užrašytais prieštaringai vertinamais buvusio Prancūzijos prezidento Charleso de Gaulle'o žodžiais, kuriuos jis ištarė per vizitą Monrealyje 1967 metais: „Tegyvuoja laisvas Kvebekas.“

Už kelių kvartalų apie 200 respublikonų demonstrantų skandavo šūkius už Kvebeko nepriklausomybę ir laikė plakatus su užrašais „Galas monarchijai“ ir „Williamai, keliauk namo“. Tačiau jų protestus užgožė džiaugsmingi karališkosios šeimos gerbėjų šūksniai.

Buvusią Prancūzijos koloniją Kvebeką Didžioji Britanija užkariavo 1763 metais, tačiau šiame regione prancūzų kultūra ir kalba išliko iki mūsų dienų.

Kita vertus, kai kurie šios Kanados provincijos gyventojai iki šiol piktinasi britiška valdžia.

Pasak istorikų, Kvebeko santykiuose su monarchija buvo daug pakilimų ir nuosmukių.

Sutriuškinusi XIX amžiuje Kvebeke vykusius sukilimus, Britanijos monarchija buvo įgijusi prancūzakalbių palaikymą, nes ši gynė nuo asimiliacijos jų tikėjimą, įstatymus ir kalbą.

Tačiau ši draugystė vėl nutrūko, kai Kvebeko jaunuoliai buvo pašaukti kautis Pirmajame ir Antrajame pasauliniuose karuose.

Kvebeko nacionalizmas sustiprėjo per pokyčių kupiną praeito amžiaus 7-ą dešimtmetį, 1980 ir 1995 metais buvo surengti referendumai dėl provincijos nepriklausomybės. Abu šiuos kartus kvebekiečiai atsisakė suverenumo, tačiau antrajame referendume atsiskyrimo šalininkai pralaimėjo tik nedideliu skirtumu.

Kanada yra Tautų Sandraugos narė, o jos oficiali vadovė yra Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II, kuriai atstovauja generalgubernatorius.

Tačiau Kvebeke, kuriame 83 proc. žmonių kalba prancūziškai ir tik 10 proc. – angliškai, karališkąją šeima nepatenkinti net 60 proc. gyventojų, rodo prieš Williamo ir Catherine vizitą surengtos apklausos rezultatai.

Anksčiau sekmadienį princas Williamas, kuris yra antrasis eilėje į Britanijos sostą, ir jo sutuoktinė atplaukė iš Monrealio į Kvebeką karo laivyno fregata. Kailių pirklių gyvenvietės vietoje išaugusiame dideliame šiuolaikiniame mieste juodu pasveikino huronų genties indėnų vadas.

Laukinių kalakutų plunksnomis papuoštą tradicinį indėnų genties apdangalą dėvinti didysis huronų vadas Konradas Sioui  ir princas Williamas apžiūrėjo 1760 metais pasirašytos pirmosios sutarties tarp Britanijos monarchijos ir vietos čiabuvių kopiją.

„Princas ir aš jaučiame panašią atsakomybę užtikrinti, kad šios sutarties būtų laikomasi“, – komentavo K.Sioui.

Po viešnagės Monrealyje ir Kvebeke Kembridžo hercogai išvyks į Šarlottauną, kur stebės daugiaviečių kanojų lenktynes ir gelbėjimo pratybas, skraidydami sraigtasparniu.

Vėliau jiedu vyks į Jelounaifą, kur vyks indėnų tradicinių sporto rungčių varžybos, o Kalgario mieste stebės rodeo pasirodymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius