Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Princo Harry ir Meghan Markle kūdikis negaus princo ar princesės titulo: kodėl?

Pirmadienį paaiškėjus, kad britų princas Harry su amerikiete žmona Meghan Markle laukiasi pirmagimio, tuoj pradėta kalbėti apie tai, kokį titulą gaus jų būsimasis sūnus ar dukra. Ir pasirodo, kad jų vaikas nebus princas ar princesė. Nebent karalienė Elizabeth II padarys išimtį ir išleis specialų įsakymą.
Oficiali princo Harry ir Meghan Markle vestuvių nuotrauka
Oficiali princo Harry ir Meghan Markle vestuvių nuotrauka / Alexi Lubomirski nuotr.

Džiugią žinią apie pavasarį laukiantį šeimos pagausėjimą Harry su Meghan pranešė pirmadienį, pradėdami pirmą didelę užsienio kelionę po Okeaniją.

Tačiau nors jų kūdikis bus septintas eilėje į sostą, princo ar princesės titulas jam nebus suteiktas, nes princas Harry yra antras tiesioginio sosto paveldėtojo vaikas.

Harry proprosenelis karalius George'as V 1917 metais apribojo karališkojoje šeimoje suteikiamus titulus. O tai reiškia, kad Harry ir Meghan pirmagimis, kaip valdančiojo monarcho proanūkis, bus tiesiog per toli eilėje į sostą, kad galėtų vadintis Jo Karališkąja Didenybe.

Tai pasikeisti galėtų tik jeigu įsikištų karalienė ir pakeistų taisykles. Tą jai jau teko padaryti su princo Williamo vaikais: jei nebūtų padaryta išimtis, tai George'as šiandien vis tiek vadintųsi princu, bet jo sesuo Charlotte ir brolis Louisas būtų ne princesė ir princas, kaip yra dabar, o tik ledi ir lordas.

Tačiau kol kas apie tokią išimtį Harry ir Meghan vaikams nėra skelbiama ir nežinoma, ar karalienė apskritai nuspręs taip pasielgti.

„Scanpix“/AP nuotr./Karališkoji šeima per princo Louiso krikštynas
„Scanpix“/AP nuotr./Karališkoji šeima per princo Louiso krikštynas

Tad esant dabartinei situacijai poros sūnus vadintųsi Dumbartono grafu (pirmas vardas) – pagal princui Harry priklausantį žemesnio rango titulą. Na o dukra būtų ledi (pirmas vardas) Mountbatten-Windsor. Jei Harry su Meghan vėliau susilauktų dar vieno sūnaus, šis būtų jau tik lordas – grafo titulas suteikiamas tik vienam, vyriausiam, sūnui, o visos dukros, kad ir kiek jų turėtų, būtų vienodai vadinamos ledi.

Taip pat naujasis karališkasis kūdikis greičiausiai gaus pavardę pagal savo tėvų valdomą grafystę – mokykloje ir universitete bus naudojama Sussexo pavardė, o ne formalus titulas. Lygiai taip pat yra ir su mažaisiais princu George'u ir princese Charlotte – mokykloje ar darželyje jie vadinami Cambridge'ais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius