-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Režisierius Jamesas Cameronas apie nusileidimą į giliausią vandenynų vietą: „Jei liukas neatlaikys, filmas virs tamsa“

Visą gyvenimą svajojęs, septynerius metus kūręs povandeninį aparatą, ilgus mėnesius sunkiai jį statydinęs, patyręs stresą ir įvairiausių emocijų, žinomas kino filmų režisierius ir Nacionalinės geografijos draugijos tyrėjas Jamesas Cameronas futuristiniu laivu „Deepsea Challenger“ nusileido į giliausią pasaulio vandenynų vietą – Marianų lovyje esančią Čelendžerio gelmę. Unikalūs režisieriaus įspūdžiai iš gelmių spausdinami birželio mėnesio žurnalo „National Geographic Lietuva“ numeryje.
Jamesas Cameronas kontroliuoja įrenginius jutikliniu ekranu
Jamesas Cameronas kontroliuoja įrenginius jutikliniu ekranu / „National Geographic“ nuotr.

„Ne vienus metus mąsčiau apie šią akimirką. Ir meluočiau sakydamas, kad kelias paskutines savaites nesibaiminau bandydamas numatyti viską, kas gali nutikti. Tačiau dabar jaučiuosi stebėtinai ramus. Mane gaubia aparatas, esu jo dalis, o jis yra manoji, įkūnijanti visas idėjas ir svajones. Kaip vienas iš jo konstruktorių, aš puikiai žinau kiekvieną funkciją ir visas silpnąsias jo vietas“, – nirdamas gilyn kalbėjo J.Cameronas.

Į beveik 11 tūkst. metrų gylį režisierius leidosi prožektorių, filmavimo kamerų ir mokslinės aparatūros nusėtu povandeniniu laivu. Laive specialiai 1,88 m ūgio J.Cameronui buvo sukonstruota kabina – 109 cm pločio kapsulė, pagaminta iš 6,35 cm storio plieno.

„Aš suspaustas jame lyg riešutas kevale, mano keliai sulenkti, sėdžiu susikūprinęs, galvą žemyn spaudžia korpuso išlanka. Šitokia poza uždarytas būsiu aštuonias valandas. Basnirčia remiuosi į 180 kg plieninį liuką, sandariai užsklęstą iš lauko. Esu tiesiog užveržtas varžtais. [...] Man ten jauku ir patogu. Prieš akis keturi vaizdo ekranai“, – įspūdžiais iš kabinos dalinasi J.Cameronas.

Nusileidimas truko 2,5 val., o laivui pasiekus dugną prieš J.Camerono akis atsivėrė niekur ir niekada neregėtas vaizdas.

„Vanduo kuo skaidriausias. Matau labai toli – nieko nėra. Dugnas visiškai vienodas. Tiesiog už nieko neužkliūva akis – nei už matmenų, nei už krypčių. Esu matęs jūros dugną giliai paniręs daugiau nei 80 kartų. Nieko panašaus neteko regėti“, – būdamas dugne sakė J.Cameronas.

Įspūdinga, bet kartu ir be galo pavojinga kelionė tapo ne tik režisieriaus svajonės įgyvendinimu, bet ir naujos informacijos, pavyzdžių ir mėginių surinkimu mokslininkams.

„Man niekada nepakako pastatyti povandeninį aparatą, kuris galėtų pasiekti pasaulinį gylio rekordą. Man rūpėjo, kad aparatas kartu būtų ir mokslinių tyrimų platforma. Nėra prasmės žvalgyti mažiausiai žinomą mūsų planetos sritį neturint galimybės fiksuoti duomenų ir imti pavyzdžių“, – įsitikinęs J.Cameronas.

Žalioji jo torpeda nusileido giliau, nei gali nusileisti bet kuris kitas šiuo metu esantis žmogaus valdomas aparatas. Įspūdingas laivas buvo pastatytas Australijoje. Įdomiausia, jog jį statė žmonės, kurių dauguma – ligi tol visiškai nedirbę su povandeniniais aparatais. J.Cameronas surinko tarptautinę komandą iš Kanados, Kinijos, JAV, Australijos, Prancūzijos.

„Tai buvo viso pasaulio aistringų svajotojų projektas, žmonių, kurie įtikėjo, kad gali padaryti neįmanoma“, – prisimena tyrinėtojas.

Unikalūs J.Camerono užrašai atskleidžia įtampos ir nuostabos kupiną nusileidimą į dugną – vietą, kurioje dar nesilankė joks žmogus.

„Deepsea Challenger“ yra jungtinė mokslinė Jameso Camerono, Nacionalinės geografijos draugijos ir „Rolex“ kompanijos ekspedicija.

„National Geographical“ nuotr./Povandeninis laivas
„National Geographical“ nuotr./Povandeninis laivas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius