-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rokenrolo karaliaus“ Presley gerbėjai mini 75-ąsias jo gimimo metines (nuotraukos)

„Rokenrolo karaliumi“ tituluojamas Elvis Presley tebėra gyvas milijonų gerbėjų širdyse, o daugelyje pasaulio miestų penktadienį ruošiamasi minėti šio atlikėjo 75-ąsias gimimo metines.
E.Presley gerbėjai
E.Presley gerbėjai / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Elvis Presley

Didžiausios iškilmės vyks Tenesio mieste Memfyje, kur sausio 8–oji yra paskelbta Elvio Presley diena – ten vyks gyvos muzikos koncertai ir parodos.

Australijos mieste Parkse vyks E.Presley antrininkų sueiga, kurios dalyviai planuoja netgi kepinant 40 laipsnių Celsijaus karščiui vilkėti to dainininko stilių atkartojančius prabangius kostiumus.  E.Presley gerbėjų klubai taip pat organizuoja renginius Tokijuje, Londone, Paryžiuje ir kituose miestuose.

„Elvis – vienas iš nedaugelio žmonių, kurių atėjimas suvirpino daugelį kultūrinių stygų“, – sakė Howardas Krameris, Klivlando Rokenrolo šlovės muziejuje surengtos E.Presley dedikuotos parodos kuratorius.

H.Krameris pabrėžė, kad Aaronas Elvis Presley mirė prieš 32 metus, tačiau jo gerbėjų ratas iki šiol tikriausiai neturi sau lygių pagal skaitlingumą ir paplitimą pasaulyje.

Elvis „tebėra svarbus kultūros veikėjas“, sakė profesorė Erika Doss ir Notrdamo universiteto Amerikos studijų departamento.

Knygos „Elvio kultūra: gerbėjai, tikėjimas ir įvaizdis“ autorė aiškino, kad „Rokenrolo karaliaus“ populiarumas išliko labai tvarus, nes jo kultūrinį palikimą kiekvienas gerbėjas suvokia skirtingai.

 „Kai kuriems jis visada išliks praeito amžiaus 6–ojo dešimtmečio rokenrolo maištininkas, o kiti jį laiko labiau Las Vegaso superžvaigžde. Vieniems jis – patriotiškas amerikietis, kuris atliko karinę tarnybą 6–ojo dešimtmečio pabaigoje, o kiti jį laiko savotišku senu geru juodaodžių berniukų choro dainininku“, – pridūrė profesorė.

Jis buvo neįtikėtinai gražios išvaizdos vaikinas, kuris tyčia pažeidinėjo visokias 6–ojo dešimtmečio seksualines ir lyties (suvokimo) normas, – E.DossTačiau E.Presley asmenybė tebėra svarbi mūsų laikais, nes jis smarkiai pralenkė savo laikmečio kultūros bangą, sakė E.Doss.

„Jis buvo neįtikėtinai gražios išvaizdos vaikinas, kuris tyčia pažeidinėjo visokias 6–ojo dešimtmečio seksualines ir lyties (suvokimo) normas. Tuo metus jis buvo patrauklus tiek vyrams, tiek moterims“, – aiškino ji.

Kad ir kokį E.Presley prisimintų gerbėjai, ištikimiausieji atvyks į Memfį, kur atlikėjo buvusi žmona Priscilla Presley ir dukra Lisa Marie Presley dalyvaus gimtadienio torto dalijimo ceremonijoje, kuris vyks pievelėje priešais atlikėjo buvusią vilą „Graceland“.

„Elvis tebėra populiarus visame pasaulyje, o gerbėjai į jo (gimimo arba mirties) metines kas penkerius metus)“, – sakė „Graceland“ atstovas Kevinas Kernas.

1982 metais „Graceland“ buvo atidaryta lankytojams, o 2006 metais ši vila buvo paskelbta JAV nacionaliniu paminklu. Kasmet į ją atvyksta beveik 600 tūkst. lankytojų, todėl tas pastatas laikomas vienu iš lankomiausių namų Amerikoje.

„Rokenrolo karaliaus“ gimtadienio proga buvusiuose E.Presley namuose bus atidaryta nauja paroda „Nuo Tupelo iki Memfio“, kurioje lankytojai galės susipažinti su Elvio jaunyste – nuo gimimo viename Misisipės valstijos miestelyje iki vidurinės mokyklos baigimo Memfyje, prieš jam atsiduriant pasaulio dėmesio centre.

Memfio centre esančiame istoriniame viešbutyje „Peabody“ konditerijos meistrai pateiks šokoladinį gimtadienio turtą, su žemės riešutų sviesto ir bananų griežinėlių sluoksniais, kuris bus užuomina į Elvio mėgtus sumuštinius su riešutų sviestu ir bananais.

1935 metų sausio 8 dieną gimęs atlikėjas vaikystėje buvo veikiamas populiarios kantri muzikos ir gospelo chorų, girdėtų sekmininkų bendruomenės bažnyčioje, kurią lankė jo šeima.  Jis sujungė šią muzikinę patirtį ir sukūrė naują stilių, kurio poveikis muzikai buvo labai ilgai juntamas sakė Masačusetse veikiančio Babsono koledžo Amerikos studijų profesorius adjunktas Jeffas Melnickas.

„Jis užima centrinę padėtį mūsų muzikiniame žodyne – (jam priklauso) idėja skolintis iš kitų žanrų ir kurti perdirbinius arba derinius. Šiuo metu tai iš tiesų yra mūsų muzikos DNR“, – pabrėžė jis.

J.Melnicko nuomone, prie E.Presley legendinio įvaizdžio jo ankstyva mirtis (sulaukus 42 metų) menkai teprisidėjo.

Jis veikiau tapo pavyzdžiu, kas gali nutikti dėl nesaikingumo, – J.Melnikas„Jis mirė nepakankamai jaunas, – sakė profesorius. – Jis mirė ne toks jaunas, kad mes jį prisimintume kaip nuolat žvalų, stulbinamai energingą vaikiną.“  „Jis nemirė jaunas ir netapo „nuostabiu lavonu.“ Priešingai – jis veikiau tapo pavyzdžiu, kas gali nutikti dėl nesaikingumo“, – pridūrė J.Melnikas.

Tačiau ekspertas mano, kad E.Presley sukurtas „scenos karaliaus“ įvaizdis išliko, nors dauguma šio atlikėjų įrašų buvo išleisti jam esant jaunam.  Milijonai gerbėju pripažįsta, kad Elvis mūsų dienomis taip pat veikia muzikos kūrėjus ir yra padaręs įtaką daugeliui pripažintų žvaigždžių – taip pat Memfio rokabilio grupei „The Dempseys“.

„Niekas nepadarys didesnės įtakos nei jo muzika, filmai, drabužiai ar judesiai. Jis buvo originalus“, – sakė Bradas Birkedahlas, vienas iš trijų tos grupės narių.

H.Krameris mano, kad „Rokenrolo karaliaus“ ilgo viešpatavimo raktas yra visiškai paprastas.  „Tiesą sakant, didybė ilgai išlieka, o mes iki šiol tebekalbame apie seniai mirusį Elvį Presley, nes jo muzika yra didinga“, – sakė parodos kuratorius.

Ir išties 1977 metais miręs E.Presley vis dar tebėra viena iš daugiausiai uždirbančių mirusių garsenybių. Tinklalapio Forbes.com duomenimis, pernai šio atlikėjo kūryba uždirbo 55 mln. JAV dolerių.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius