-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Roko genijus Jackas White'as ekrane: nuo „Kavos ir cigarečių“ iki „Simpsonų“

Niekas nesiginčytų, kad muzika yra Jacko White'o gyvenimo kelias. Tačiau jo artistiškumui to per mažai – Jacko talentas skleidžiasi ne tik scenoje, bet ir kino ekrane. Jam teko ir vaidinti, ir prodiusuoti, ir kurti garso takelius, ir įgarsinti savo animacinį avatarą. Dar pridėkite galybę vaizdo klipų ir itin margą jo muzikos katalogą. Visa tai ir daugiau telpa į vieno artisto biografiją.
Jackas White'as animaciniame seriale „Simpsonai“ ir filme „Kava ir cigaretės“
Jackas White'as animaciniame seriale „Simpsonai“ ir filme „Kava ir cigaretės“ / Video kadrai

Jacką White'ą jau rudenį išvysime Lietuvoje – spalio 4-osios vakarą jis surengs istorinį pasirodymą „Siemens“ arenoje. O čia keli pasiūlymai, ką pažiūrėti belaukiant šito koncerto.

Pirmieji bandymai

Pirmasis – tegu ir visai epizodinis – Jacko vaidmuo buvo tamsiame ir paslaptingame 1987-ųjų filme „The Rosary Murders“. Šiame detektyve vaidino kino žvaigždė Donaldas Sutherlandas, o scenarijų kūrė rašytojai Williamas X. Kienzle ir Elmore Leonardas. Filme žudiko aukomis tampa kunigai ir vienuolės. 12-metis Jackas, kurio pavardė tuo metu dar buvo Gillisas, vienoje scenoje pasirodo kaip bažnyčios patarnautojas.

Po dešimtmečio jau suaugęs Jackas gavo nedidelę rolę visai kitos krypties filme. „Mutant Swinger From Mars“ buvo sumanytas kaip mokslinės fantastikos parodija: čia marsiečiai kuria magnetą vilioti merginoms. Menko biudžeto filmo kūrimas užtruko daugiau nei 10 metų – galiausiai jo premjera įvyko 2009-aisiais „Comic Con“ festivalyje.

VIDEO: Filmo „Mutant Swinger From Mars“ anonsas

Didysis epas

Pats populiariausias ir daugiausiai apdovanojimų pelnęs filmas su Jacku White'u neabejotinai yra „Šaltasis kalnas“. Tai 2003-iųjų epas apie Amerikos pilietinio karo pabaigą ir dezertyro kelionę namo pas mylimąją.

Filmą režisavo Anthony Minghella, taip pat pastatęs tokius kultinius filmus kaip „Talentingasis misteris Riplis“ ir „Anglas ligonis“. Beje, jis yra dirbęs ir Lietuvoje – pastatė G. Puccini operą „Madam Baterflai“.

„Šaltajame kalne“ šalia tokių žvaigždžių kaip Jude'as Law, Nicole Kidman ir Renée Zellweger, trubadūrą suvaidino ir Jackas White'as. Jis taip pat sukūrė penkias dainas šito filmo garso takeliui.

VIDEO: Jackas White'as filme „Šaltasis kalnas“

Jimo Jarmuscho favoritas

Kiekvienam kino mylėtojui įsimintiname filme „Kava ir cigaretės“ (2003) pasirodo daug kultinių veikėjų: Roberto Benigni, Steve'as Buscemi, Tomas Waitsas, Cate Blanchett, Billas Murray, Iggy Popas... Viename iš 11-os filmo segmentų pasirodo ir „The White Stripes“ duetas. Jackas su Meg geria kavą ir rūko cigaretes, kalbasi apie Nikolo Teslos pasiekimus ir apžiūri elektros generatorių.

Tai buvo pirmas, bet toli gražu ne paskutinis kartas, kai hipsterių numylėtinis režisierius Jimas Jarmuschas dirbo su Jacku White'u. Juk jiedu yra artimi draugai – Jackas net yra atsakingas už Jimo grįžimą prie muzikinės kūrybos.

Vampyriškoje meilės istorijoje „Išgyvena tik mylintys“ Tilda Swinton ir Tomas Hiddlestonas pravažiuoja pro tikrąjį Jacko vaikystės namą. Ir kalbasi apie septintojo sūnaus legendą – Jackas savo šeimoje iš tiesų buvo septintasis.

VIDEO: Jackas ir Meg White'ai filme „Kava ir cigaretės“

Populiariausių serialų svečias

18-ajame „Simpsonų“ sezone Jackas ir Meg „suvaidino“ save. „The White Stripes“ hito „The Hardest Button to Button“ stiliumi Bartas eina per miestą mušdamas būgną. Ir sutinka pačius dainos autorius.

Jackas taip pat yra netikėtai apsireiškęs komiškame seriale „Portlandia“ – specialioje kalėdinėje serijoje.

Na, o ilgaamžiame seriale „Mapetai“ Jackas sugroja Stevie Wonderio koverį „You Are The Sunshine of My Life“.

VIDEO: „The White Stripes“ „Simpsonų“ epizode

Duoklė Elviui

2007 m. filme „Walk Hard: The Dewey Cox Story“ Jackas suvaidino patį Elvį Presley. Šioje komedijoje parodijuojamas muzikantų biografijų žanras. Čia yra aliuzijų į tokius filmus kaip „Walk The Line“ apie Johnny Cashą ir „Ray“ apie Ray Charlesą. Šios juostos kūrėjai atidavė pagarbą tokioms legendoms kaip Bobas Dylanas, Davidas Bowie, Billy Joelis, Jerry Lee Lewisas, Jimas Morrisonas, „The Beatles“ ir t. t.

Jackas yra didžiulis Elvio fanas: už 300 tūkst. dolerių jis yra įsigijęs patį pirmąjį jo įrašą. Tiesa, jis tai padarė visiškai slaptai ir ilgą laiką slėpė šį faktą.

VIDEO: Jackas White'as vaidina Elvį Presley

Su legendomis

Jackas White'as yra grojęs su daugybe legendinių muzikantų. Vieni didžiausių – „The Rolling Stones“. Šis pasirodymas yra užfiksuotas dokumentiniame filme apie rolingus „Shine a Light“. Filmą režisavo pats Martinas Scorsese. Be Micko Jaggerio ir komandos, čia pasirodo Billas ir Hillary Clintonai, Christina Aguilera, buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewski ir kiti.

2009-ųjų „It Might Get Loud“ – vienas įspūdingiausių filmų apie meilę gitarai. Jame kartu groja ir diskutuoja trys gitaros virtuozai – Jimmy Page'as iš „Led Zeppelin“, The Edge iš U2 ir, žinoma, Jackas White'as. Vienoje scenoje Jackas kaime, šalia berupšnojančių karvių, iš lentos, vielos ir kolos butelio susikonstruoja tikrų tikriausią gitarą.

VIDEO: Seven Nation Army - It Might Get Loud

Vieno geriausių dokumentinių filmų prodiuseris

Jackui labai svarbi muzikos istorija. Norėdamas ją išsaugoti, jis prisiima ir prodiuserio vaidmenį. Drauge su T Bone Burnettu ir kino legenda Robertu Redfordu jis padėjo įgyvendinti didžiulį projektą – dokumentinį filmą apie pirmuosius JAV muzikos įrašus XX a. trečiame dešimtmetyje.

Kuriant „American Epic“ (2017) panaudota daugybė retos archyvinės medžiagos, restauruoti sunykę garso įrašai, žmonės pirmąkart papasakojo savo prisiminimus apie tuos laikus. Ne vienas kritikas šį filmą pavadino viena geriausių dokumentikų kino istorijoje.

VIDEO: „American Epic“ – Eltonas Johnas ir Jackas White'as

„The White Stripes“ testamentas

Patys „The White Stripes“ taip pat turi asmeninį dokumentinį filmą. Filme „Under Great White Northern Lights“ užfiksuotas neįprastas dueto turas 2007-ųjų vasarą. Jiedu keliavo po Kanadą, grodami ne tik didelėse arenose, bet ir rengdami neplanuotus pasirodymus – laive, boulinge, autobuse ir net Aliaskos senelių namuose. Netrukus po šio filmo „The White Stripes“ paskelbė apie savo pabaigą. Filmas susilaukė stulbinančiai gerų kritikų vertinimų ir daugeliui tapo patvirtinimu, kas visgi buvo reikšmingiausia XXI a. pradžios grupė pasaulyje.

VIDEO: White Stripes - Under Great White Northern Lights 2009

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius