Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Roko žvaigždė Alice Cooperis savo sandėliuke rado pamirštą vertingą Andy Warholo paveikslą

Ilgus metus gerbėjus stebinantis rokeris Alice'as Cooperis paskelbė savo sandėliuke radęs seniai pamirštą vertingą popmeno legendos Andy Warholo paveikslą.
Alice'as Cooperis švenčia 66-ąjį gimtadienį
Alice'as Cooperis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šilkografijos technika atliktame darbe, kurio vertė gali siekti kelis milijonus dolerių, raudoname fone pavaizduota elektrinė kėdė. Šis paveikslas buvo sukurtas septintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai Andy Warholas kūrė savo seriją „Death and Disaster“ („Mirtis ir katastrofa“).

Alice Cooperis, kuris susidraugavo su Andy Warholu gyvendamas Niujorke, gavo „Mažą elektros kėdę“ („Little Electric Chair“) dovanų, bet nematė to paveikslo nuo 1972-ųjų ar 1973-ųjų, naujienų agentūrai AFP sakė ilgametis roko muzikanto vadybininkas Shepas Gordonas.

„Tik būdamas rokenrole gali neprisiminti turįs Andy Warholo darbą!“ – juokėsi Shepas Gordonas.

Alice Cooperis, garsėjęs makabriškais, bet iki mažiausių detalių ištobulintais pasirodymais, aštuntajame dešimtmetyje smarkiai gėrė, tad, jo vadybininko teigimu, nieko keista, kad jis pamiršo apie tą paveikslą.

„Tada buvo kiti laikai. Andy dar nebuvo miręs, jo paveikslai nebuvo vertingi, o Alice koncertuodavo „Madison Square Garden“ – bilietai į jo koncertus kainuodavo po pusketvirto dolerio“, – teigė Shepas Gordonas.

Jis sakė prisiminęs tą paveikslą prieš kelerius metus vakarieniaudamas su vienu meno prekiautoju, kuris užsiminė, kad Andy Warholo darbai dabar yra itin vertingi.

Kiek vėliau savo sandėliuke Alice Cooperis surado „Mažą elektrinę kėdę“ – paveikslas vis dar buvo suvyniotas ir paslėptas tarp senų daiktų.

Shepas Gordonas sakė, kad 69 metų Alice Cooperis kol kas nenusprendė, ką darys su tuo paveikslu; rokeris tik sakė norįs jį įrėminti. Muzikantas vis dar aktyviai koncertuoja, o penktadienį pasirodys jo naujausias albumas.

Elektros kėdės tematika

Andy Warholas sukūrė ištisą seriją „Mažos elektros kėdės“ paveikslų; vienas jų 2014 metais buvo parduotas už daugiau kaip 10 mln. dolerių (8,6 mln. eurų) aukcione „Christie's“. Kiti šios serijos paveikslai priklauso Londono modernaus meno galerijos „Tate Modern“ ir San Fransisko Modernaus meno muziejaus kolekcijoms.

Alice Cooperis tą paveikslą gavo gimtadienio proga iš tuometės savo merginos Cindy Lang. Pastaroji sukinėjosi Niujorko alternatyviojo roko scenos užkulisiuose kartu su Andy Warholu, kuris bendradarbiavo su grupe „The Velvet Underground“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marilyn Mansonas ir Alice Cooperis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marilyn Mansonas ir Alice Cooperis

Shepas Gordonas sakė, kad Andy Warholas susidomėjo elektros kėdės tematika, nes jį sukrėtė Sovietų Sąjungai šnipinėjusių ir 1953-aisiais myriop nuteistų Ethel ir Juliuso Rosenbergų istorija.

Ankstyvuoju savo karjeros laikotarpiu Alice Cooperis kiekvieno savo pasirodymo pabaigoje suvaidindavo vis kitokią teatrališką egzekuciją – jis būdavo pakariamas, nužudomas elektros kėdėje arba giljotina.

„Tai nebuvo sąmoningas susiejimas, bet menine prasme tai buvo praktiškai toks pat pareiškimas“, – sakė Shepas Gordonas apie dviejų menininkų elektros kėdės simbolio naudojimą.

„Jei bet kuriuo metu sustabdysite Alice Cooperio šou, jis atrodys panašiai kaip Salvadoro Dali paveikslas. Ten yra daug abstrakčių vaizdų; tai yra dalykų, kurių neturėtų būti toje vietoje, sugretinimas“, – pridūrė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hollywood Vampires“ – Johnny Deppas, Alice Cooperis ir Joe Perry
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Hollywood Vampires“ – Johnny Deppas, Alice Cooperis ir Joe Perry

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius