-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Romanas Polanski Lenkijoje nori statyti filmą apie Dreyfuso bylą

Režisierius Romanas Polanski nori savo gimtojoje Lenkijoje filmuoti juostą apie 19-ojo amžiaus Dreyfuso bylą, jeigu gaus patikinimus, kad neturės teisinių problemų, susijusių su 1977 metų teistumu dėl lytinio nusikaltimo JAV, sakė jo padėjėjai.
Romanas Polanski
Romanas Polanski / „Scanpix“ nuotr.

80 metų Romanas Polanski dalį savo vaikystės praleido Lenkijos mieste Krokuvoje, kur ir nori filmuoti. Nacių Vokietijos pajėgoms okupavus Krokuvą, jis pabėgo iš žydų geto, bet jo motina mirė Aušvico koncentracijos stovykloje netoliese.

Po Antrojo pasaulinio karo jis grįžo į Krokuvą, o vėliau emigravo.

„Romanas Polanski galvoja filmuoti Lenkijoje apie Dreyfuso bylą“, – sakė režisieriaus advokatas Lenkijoje Jerzy Stachowiczius.

19-ojo amžiaus prancūzų artilerijos karininkas Alfredas Dreyfusas, kuris buvo žydų kilmės, buvo nuteistas dėl suklastotų kaltinimų išdavyste.

19-ojo amžiaus prancūzų artilerijos karininkas Alfredas Dreyfusas, kuris buvo žydų kilmės, buvo nuteistas dėl suklastotų kaltinimų išdavyste. Jo nuosprendis buvo kritikuojamas kaip turintis antisemitinių motyvų.

Ta byla suskaldė Prancūzijos visuomenę, o vėliau jis buvo reabilituotas.

Lenkijos kino institutas nurodė, kad R.Polanski išsinuomojo butą Krokuvoje, jau apsilankė šiame mieste ir buvo nusivežęs šeimą į buvusią Aušvico koncentracijos stovyklą, kuri dabar yra muziejus.

Šią savaitę per spaudos konferenciją Krokuvoje prodiuseris Robertas Benmussa, kuris dirbo su R.Polanski statant jo 2002 metų „Oskarą“ pelniusį filmą „Pianistas“ (The Pianist), sakė, kad dar nepriimtas galutinis sprendimas dėl to, ar įgyvendinti šį projektą.

„Turime būti tikri, kad filmavimas nebus trukdomas dėl teisinių priežasčių“, – sakė R.Benmussa.

R.Polanski, tokių klasika tapusių filmų kaip „Rozmari kūdikis“ (Rosemary's Baby) ir „Kinų kvartalas“ režisierius, 1977 metais pripažino savo kaltę dėl neteisėtų lytinių santykių su 13-mete Samantha Geimer per fotosesiją, kurioje buvo šampano ir narkotikų.

R.Polanski 1977 metais 42 dienas praleido kalėjime pagal 90 dienų susitarimą su kaltintojais. 1978 metais jis pabėgo iš Jungtinių Valstijų, manydamas, kad teisėjas gali panaikinti tą susitarimą ir ilgiems metams pasodinti jį į kalėjimą.

2009-aisiais R.Polanski buvo areštuotas Šveicarijos mieste Ciuriche, pagal 31 metų senumo JAV orderį. Jam buvo skirtas namų areštas, bet 2010-aisiais jis buvo paleistas, nes Šveicarijos pareigūnai nusprendė neišduoti jo Jungtinėms Valstijoms.

Lenkijos teisingumo ministerijos atstovė atsisakė komentuoti, ar R.Polanski būtų išduotas. Pagal Lenkijos įstatymus, jeigu JAV pateiktų Lenkijai ekstradicijos prašymą, dėl jo spręstų teismas, bet teismo sprendimą dar galėtų panaikinti teisingumo ministras.

R.Polanski Lenkijoje turi įtakingų šalininkų.

Ketvirtadienį paklaustas apie šį režisierių, buvęs Lenkijos prezidentas ir „Solidarumo“ lyderis Lechas Walesa sakė nenorintis, kad R.Polanski vėl būtų areštuotas.

„Būtų gaila, nes jis yra normalus žmogus, aš jį pažįstu“, – žurnalistams sakė L.Walesa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius