Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Staigus Amy Winehouse iškilimas ir tragiškas nuopolis: apie prarastą gyvenimo kontrolę ir iššvaistytą talentą

2011 metų liepos 23 d. muzikos gerbėjus sukrėtė žinia apie alkoholiu apsinuodijusios Amy Winehouse mirtį. Dainininkės, „Grammy“ laureatės gyvybė užgeso jai būnant vos 27-erių, kas tik dar kartą priminė, kad jauna žvaigždė taip pat greitai išgarsėjo, kaip ir nukrito žemyn, rašo Biograpy.com.
Amy Winehouse
Amy Winehouse / Vida Press nuotr.
Temos: 1 Amy Winehouse

Amy Winehouse buvo maištininkė, linkusi viską daryti savaip. „Oskarą“ laimėjusioje dokumentikoje „Amy“ dainininkės mama Janis prisipažįsta, kad užsispyrusi ir savo tikslų link bet kokia kaina einanti ji buvo ir vaikystėje. Išsiskyrus Amy Winehouse tėvams, mergina paskelbė apie nepriklausomybę, pradėjo „rinkti“ tatuiruotes, rūkyti marichuaną ir praleidinėti pamokas.

Save ji matė tik vienos profesijos – muzikantės, tad pradėjo kurti jautrias, prasmingas dainas, jas atliko visur, kur tik galėjo gimtajame Londone. Išskirtinis merginos talentas netrukus buvo pastebėtas. Soulo balsą turinti džiazo fanatikė greitai tapo įrašų kompanijos „Island Records“ partnere.

Pirmasis jos albumas „Frank“ prekyboje pasirodė 2003-aisiais, kai Amy Winehouse buvo vos 20 metų. Dainų rinkinys iškart tapo hitu, atsidūrė trečioje britų „Billboard“ lentelės vietoje, pelnė jai ne vieną apdovanojimą ir garantavo finansinę nepriklausomybę, taip pat užsiminė apie merginos polinkį vartoti alkoholį ir kitas medžiagas – daina „Mr. Magic“ yra būtent apie tai.

Vis garsiau tariant Amy Winehouse vardą, vis stipriau ji nesėkmingai bandė priešintis su narkotikams ir stipriesiems gėrimams, kaip rašo Biograpy.com, įkvėpusiems ją sukurti geriausias savo dainas, o vėliau atėmusiems ne tik šį talentą, balsą, bet ir gyvybę.

Vida Press nuotr./Amy Winehouse
Vida Press nuotr./Amy Winehouse

Banko sąskaitoje atsidūrus šešiaženklei pinigų sumai, Amy Winehouse įsigijo pirmuosius namus – apartamentus Londono Camden rajone, punk muzikos stiliaus ir narkotikų prekeivių mekoje. Tik dainas kūrusi atlikėja turėjo nemažai laisvo laiko, todėl dažnai ją būdavo galima sutikti vietinėse kavinėse, baruose, kur tapo reguliaria kliente. Linksmai leisdama laiką vietinių pamėgtose vietose, Amy Winehouse susipažino su Blake’u Fielderiu-Civiliu – žaviu narkomanu, tapusiu ne tik dainininkės pasauliu, bet ir stipriausiu jos narkotiku.

„Sutikusi Blake’ą, Amy pasikeitė per naktį, – dar 2007 metais „The Times“ pasakojo pirmasis dainininkės vadybininkas Nickas Godwynas. – Visiškai pasikeitė jos skambesys. Asmenybė tapo nutolusi. Man atrodė, kad taip nutiko dėl narkotikų. Su ja susipažinus pirmą kartą, ji rūkė žolę ir teigė, kad aukščiausios klasės narkotikus vartojantys žmonės elgiasi kvailai. Ji iš jų juokdavosi.“

Blake'as Fielderis-Civilis Amy Winehouse suteikė įkvėpimą naujoms dainoms, kaip ir nepastovių poros santykių, ne kartą nutrūkusių dėl jo posūkių į kairę ir bausmių vykdymų kalėjime, sukeliamas skausmas. Juodu negalėjo būti drauge, bet ir vienas be kito dienas leisti jiems buvo sunku. Vyras „supažindino“ atlikėją su heroinu ir kitais stipriais narkotikais, o kaip meilės įrodymą juodu išsitatuiravo vienas kito vardus – Amy ant dešinės krūties, o šis jos – už dešinės ausies.

„Jei esi muzikantas ir nori kažką išsipasakoti, kuri muziką, – viename interviu sakė Amy Winehouse, kaip rašo Biography.com, savo gyvenime, sąmoningai ar ne, siekusi chaoso. – Skamba keistai, bet man reikia galvos skausmų, apie kuriuos galėčiau rašyti.“

Sielvartas ir neramumas skatino jos kūrybiškumą, o nesutarimai su Blake’u Fielderiu-Civilu tapo jos bene garsiausio hito „Back to Black“ apie sudaužytą širdį, įsiūtį ir nesveikas priklausomybes žodžiais.

„Scanpix“ nuotr./Blake‘as Fielderis-Civilis ir Amy Winehouse
„Scanpix“ nuotr./Blake‘as Fielderis-Civilis ir Amy Winehouse

Nebegalėdamas žiūrėti, kaip jo artima draugė ir klientė apsvaigusi valkiojasi po Camden rajoną ir vis labiau švaisto savo talentą bei gyvenimą, Nickas Godwynas 2005 metų rudenį bandė įkalbėti atlikėją pradėti gydymą reabilitacijos klinikoje. Tačiau įkalbinėjimai truko neilgai, mat Amy Winehouse buvo įsitikinusi, kad gydymas jai nereikalingas. Iš to gimė vienas žinomiausių atlikėjos kūrinių – jos gyvenimo būdo ir paskutinių dienų himnas „Rehab“, rašo Biograpy.com.

VIDEO: Amy Winehouse – „Rehab“

Tiesa, Amy Winehouse galiausiai sutiko apsilankyti reabilitacijos klinikose – tai įvyko daugiau nei kartą, tačiau jos blaivaus gyvenimo mėnesiai ir metai buvo labai trumpi, kupini liūdesio, asmeninių problemų, apie kurias žinojo visi.

Atlikėja svaigalus, galbūt stipriau nei iki tol, vartojo ir tada, kad 2007 metų kovą JAV buvo pristatyta "Back to Black". Šiek tiek stabilumo į jos gyvenimą atnešė devynis mėnesius trukęs romanas sušefu Alexu Claire'u, tačiau jau vasarį ji vėl šildėsi Blake'o Fielderio-Civilio glėbyje.

Gyvenimo įpročių dainininkė nekeitė ir jai vis labiau tampant žinomai už Atlanto, kur ji buvo kviečiama pasirodyti festivaliuose, televizijos laidose, tačiau netrukus jos gastrolės po JAV buvo nutrauktos dėl neva Amy Winehouse "pervargymo", nors iš tikrųjų užsienio žiniasklaida rašė, jog dainininkė susidomėjimo ja neteko dėl nerišlių, chaotiškų pasirodymų tiek prieš televizijos žiūrovus, tiek prieš klausytojus.

Bėdos nesibaigė ir grįžus į Europą. Dėl marichuanos turėjimo ji ir mylimasis Blake'as buvo sulaikyti Norvegijoje, po poros mėnesių Amy Winehouse fotografų įamžinta slampinėjanti Londono gatvėmis akivaizdžiai apsvaigusi ir tik su liemenėle bei džinsais, o dar vėliau „The Sun“ išspausdino kokainą vartojančios merginos nuotrauką.

Po minėto sulaikymo Amy Winehouse ryžosi pirmą kartą gydytis reabilitacijos klinikoje, tačiau prieš tai nuotoliniu būdu ji pasirodė „Grammy“ apdovanojimų ceremonijoje. Dėl teisinių problemų atlikėja negalėjo laiku gauti JAV darbo vizos.

Nepaisant to, tas „Grammy“ apdovanojimų vakaras tapo aukščiausiu tašku Amy Winehouse karjeroje. Ji laimėjo net penkias statulėles, tarp kurių ir dvi svarbiausios – už metų įrašą ir metų dainą. Sakydama kalbą ji padėkojo tuo metu dėl bare sukeltų muštynių kalėjusiam Blake’ui, kurį visam pasauliui pristatė kaip savo sutuoktinį. Policijos dėmesio buvo sulaukusi ir pati Amy Winehouse, kartą dėl smurto prieš gerbėją, tačiau kalėjime jie niekada nesėdėjo.

Vida Press nuotr./Amy Winehouse
Vida Press nuotr./Amy Winehouse

Pasaulis stebėjo, kaip po truputį griūna Amy Winehouse gyvenimas, kiekvieną mėnesį darydavosi vis liūdniau. 2008 metų vasarą dainininkei netekus sąmonės, jai diagnozuota emfizema – oro ar dujų susikaupimas audiniuose arba organuose. Tai buvo perspėjimas, kad tolimesnis rūkymas ir alkoholio vartojimas visiems laikams iš jos atims jos gamtos dovanas.

Tačiau į šį perspėjimą dainininkė dėmesio nekreipė, o į sceną užlipus girtai, ji nuo jos buvo nuvaryta pačių klausytojų, dar daugiau koncertų visame pasaulyje teko atšaukti. 2009 metais Sent Lusijoje ji nuo scenos nulipo pati, negalėdama prisiminti dainos žodžių ir, kaip pati sakė, „iš nuobodulio“. Amy Winehouse neišpildė pažado įrašyti dainos Džeimso Bondo filmui „Paguodos kvantas“ ir nors ji teigė liovusi vartoti narkotikus, juos pakeitė ne ką geresnis kompanionas alkoholis.

Žinoma, Amy Winehouse gyvenime buvo ir ne vienas gražus periodas – tie trumpi blaivumo laikotarpiai, kuomet ji vėl kurdavo dainas, rengdavo sėkmingus koncertus, dalyvaudavo pokalbių laidose, ir, kaip rašo Biograpy.com, pasirodymas Nelsono Mandelos gimtadienio šventėje. Tačiau įprastai tai trukdavo labai neilgai – ji vėl grįždavo prie įprasto elgesio, su kuriuo atsirasdavo nauji kaltinimai smurtu ir problemos asmeniniame gyvenime. 2009-aisiais Blake’as Fielderis-Civilis padavė Amy Winehouse skyryboms, kaip priežastį nurodydamas moters neištikimybę. Nebuvo pristatytas ir 2010-aisiais žadėtas albumas, kaip ir daugiau naujų dainų, išskyrus bendrą kūrinį su Tony Bennettu.

2011-ųjų gegužę Amy Winehouse užbaigė dar vieną gydymą reabilitacijos klinikoje su viltimi, kad jai pavyks pamiršti visus nemalonius įvykius ir juos pakeisti nuostabiais pasiekimais. Deja, nepavyko. Paskutinis jos pasirodymas Belgrade, Serbijoje birželio pradžioje buvo chaotiškas, o liepos 23 d. ji buvo rasta negyva savo purvinuose ir apleistuose namuose. Rudenį koroneris pranešė tikslią Amy Winehouse mirties priežastį – atsitiktinis apsinuodijimas alkoholiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius