Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Steve'as Jobsas bus palaidotas kaip budistas. Devyni nežinomi žmogaus-paslapties gyvenimo faktai

Buvęs korporacijos „Apple“ įkūrėjas ir vadovas Steve'as Jobsas bus palaidotas laikantis budizmo tradicijų, pranešė šiuolaikinio meno naujienų portalas artlyst.com, nenurodydamas tokios žinios šaltinio. Tuo tarpu viso pasaulio žiniasklaida toliau skelbia mažai žinomus faktus iš legendomis apipinto S.Jobso, trečiadienį mirusio Jungtinėse Valstijose, gyvenimo.
Steve'as Jobsas
Steve'as Jobsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

S.Jobso artimieji iki šiol viešai nepaskelbė nei laidotuvių vietos, nei planuojamo laiko. Sakramento miesto Kalifornijoje administracijos atstovai teigia, kad laidotuvėse, kurios, kai kurių šaltinių teigimu, įvyks savaitgalį, dalyvaus tik artimiausi velioniui žmonės. Beje, radikalūs baptistai-sektantai jau pažadėjo sudrumsti laidotuvių rimtį, nes, jų manymu, S.Jobsas žmones „mokė nuodėmės“.

Pats S.Jobsas laikėsi budistinių pažiūrų. Į budizmą jis atsivertė praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, kai metęs studijas humanitariniame koledže išvyko į Indiją. Į tėvynę būsimasis „Apple“ įkūrėjas grįžo nusiskutęs galvą ir apsirengęs tradiciniais indiškais rūbais.

S.Jobsas mirė nuo sunkios ir ilgai trukusios ligos, greičiausiai – nuo vėžio, nors oficialiai jo mirties priežastis nėra nurodoma. 2003 metais jam buvo diagnozuotas kasos vėžys. 2004 metais S.Jobsui sėkmingai atlikta operacija ir, atrodytų, liga buvo įveikta. Tačiau 2009 metais jam diagnozuotas kepenų vėžys. Po kepenų persodinimo ir reabilitacijos laikotarpio S.Jobsas grįžo į darbą, bet paaiškėjo, kad ši operacija nebuvo sėkminga. Jo sveikata ėmė sparčiai prastėti, tad rugpjūtį S.Jobsas nusprendė pasitraukti iš „Apple“ vadovo posto, į savo vietą pasiūlius Timą Cooką.

Kaip penktadienį pranešė „Bloomberg“, paaiškėjo, kad „Apple“ iš anksto rengėsi S.Jobso mirčiai. Kompanijos saugumo tarnybos darbuotojai šią savaitę informavo Palo Alto miesto (Kalifornija), kuriame gyveno S.Jobsas, policiją, kad buvęs „Apple“ vadovas yra arti mirties. Gavusi šios informacijos policija iš anksto parengė patrulių išdėstymo aplink S.Jobso namus planą, baimindamasi gedinčių garsenybės gerbėjų antplūdžio. Apie šį faktą prasitarė viena policijos atstovė, tačiau pati kompanija kaip nors komentuoti tokią žinią nepanoro.

Devyni nežinomi S.Jobso gyvenimo faktai

Nepaisant S.Jobso populiarumo, daugelis jo gyvenimo detalių iki pat mirties buvo paslėpta nuo visuomenės akių. Svetainė tecca.com paskelbė straipsnį, kuriame išvardijo aštuonis daugeliui iki šiol nežinomus S.Jobso gyvenimo faktus, o „Yahoo News“ pridėjo dar vieną.

1. Vaikystė

S.Jobsas gimė 1955 metų vasario 24 dieną San Franciske. Jo biologiniai tėvai – JAV gyvenęs aspirantas iš Sirijos, vėliau tapęs politologijos profesoriumi, Abdulfattahas Jandali ir vėliau diplomuota logopede tapusi amerikietė aspirantė Joanne Schieble (vėliau – Simpson). Kadangi tėvai nebuvo susituokę, jie atsisakė berniuko iš karto po gimimo.

S.Jobsą įsivaikino Mauntin Vju mieste (Kalifornija) gyvenę Paulas ir Clara Jobsai. Jie berniukui davė Steveno Paulo vardą. Būtent Paulą ir Clarą „Apple“ įkūrėjas visą gyvenimą laikė savo tikraisiais tėvais.

Sekmadieniais jis pėsčiomis keliaudavo per visą miestą, kad galėtų nemokamai papietauti labdaringoje krišnaistų šventyklos valgykloje.

Biologiniai S.Jobso tėvai vėliau susituokė ir jiems gimė mergaitė, biologinė S.Jobso sesuo, Mona Simpson, tapusi rašytoja. Steve'as taip ir neatleido savo tėvui už išdavystę, dėl to nepalaikė su juo jokių kontaktų visą gyvenimą.

2. Išmetimas iš koledžo

Nepaisant skvarbaus proto ir didžiulių pasiekimų IT sferoje, S.Jobsas buvo „bemokslis“. Baigęs mokyklą Kupertine (Kalifornija), 1972-aisiais jis įstojo į humanitarinių mokslų koledžą Portlande (Oregonas), tačiau buvo iš jo išmestas jau po pirmojo semestro. Žiniasklaidos duomenimis, S.Jobsas buvo priverstas palikti mokslus dėl tėvų finansinių problemų – jie negalėjo sumokėti už įsūnio mokslą.

2005 metais sakydamas kalbą Stanfordo universitete S.Jobsas prisiminė šį sunkų laikotarpį. Pasak „Apple“ įkūrėjo, negavęs kambario koledžo bendrabutyje, jis miegodavo ant grindų savo draugų kambariuose, badaudavo, rinkdavo ir priduodavo gėrimo „Coca Cola“ buteliukus po penkis centus už vieną, kad galėtų išgyventi už šiuos grašius. Sekmadieniais jis pėsčiomis keliaudavo per visą miestą, kad galėtų nemokamai papietauti labdaringoje krišnaistų šventyklos valgykloje.

3. Kaip S.Jobsas apgavo savo draugą su pinigais

Kompiuterinių žaidimų kompanijoje „Atari“ techniku dirbusiam S.Jobsui 1975 metais buvo pavesta paplušėti prie vieno iš žinomiausių kompiuterinių žaidimų „Breakout“. Kaip papasakojo S.Jobso mokslo draugas Steve'as Wozniakas, S.Jobsui buvo duota užduotis patobulinti šiam žaidimui skirtą mikroschemų plokštę.

Reuters/Scanpix nuotr./Steve'as Jobsas stovi prie fotografijos, kurioje įamžintas jis pats ir kolega Steve'as Wozniakas.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Jobsas stovi prie fotografijos, kurioje įamžintas jis pats ir kolega Steve'as Wozniakas.

Darbas iš anksto buvo įvertintas 750 dolerių atlygiu. „Atari“ taip pat pažadėjo po 100 dolerių už kiekvieną sutaupytą ir iš plokštės pašalintą mikroschemą. S.Jobsas pakvietė S.Wozniaką kartu padirbėti prie projekto, pažadėdamas atlygį pasidalyti pusiau.

Būtent S.Wozniakas, kaip vėliau jis pats teigė savo autobiografijoje, sugebėjo taip patobulinti plokštę, kad iš jos galutinio varianto buvo galima pašalinti net 50 mikroschemų. S.Jobsas pasakė S.Wozniakui, kad „Atari“ už darbą jam sumokėjo 750 dolerių ir pusę šios sumos – 375 dolerius atidavė kolegai. Apie tai, kad „Atari“ sumokėjo ir 5 000 dolerių premiją už plokštės patobulinimą, S.Jobsas nutylėjo, o visus šiuos pinigus pasiliko sau.

4. Savo šeimyninį gyvenimą S.Jobsas kruopščiai saugojo

S.Jobsas buvo vedęs Laurene Powell, o savo šeimyninį gyvenimą kruopščiai saugojo nuo smalsuolių akių. Pora susituokė 1991 metų kovo 18 dieną. Santuoką sutvirtino budistų vienuolis Kobunas Tino Otogawa. Sutuoktiniams gimė trys vaikai – sūnus ir dvi dukros.

Reuters/Scanpix nuotr./Steve'as Jobsas (1992 m.)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Jobsas (1992 m.)

5. S.Jobso sesuo – žinoma rašytoja

Su savo biologine seserimi Mona Steve'as pirmą kartą susitiko tik būdamas 27-erių. Ši pažintis S.Jobsui padarė didžiulę įtaką, prie brolio prisirišo ir Mona. M.Simpson romanas „Bet kur, tik ne čia“ (Anywhere But Here), kurio pagrindu 1999 metais JAV buvo sukurtas to paties pavadinimo filmas su aktorėmis Natalie Portman ir Susan Sarandon, turi dedikaciją: „Mano broliui Steve'ui“.

Kadras ia YouTube/Mona Simpson
Kadras iš „YouTube“/Mona Simpson

„Mes labai artimi su broliu, aš nepaliauju juo žavėtis“, – pareiškė ji viename interviu. Pats S.Jobsas kalbėjo, kad Mona – dalis jo šeimos ir vienas iš geriausių draugų pasaulyje. „Mes kalbamės telefonu beveik kasdien“, – prisipažino „Apple“ įkūrėjas. Steve'as dažnai lankydavo Moną Niujorke ir iš jos sužinodavo, kaip sekasi jo tikriesiems tėvams.

6. S.Jobso romanai

S.Jobso biografijoje „Antrasis Steve'o Jobso atėjimas“ (The Second Coming of Steve Jobs) jos autorius Alanas Deutschmanas tvirtina, kad S.Jobsas kažkada susitikinėjo su dainininke Joan Baez.  Autorius cituoja S.Jobso koledžo draugės nuomonę, kad S.Jobsas mergino J.Baez dėl to, kad J.Baez turėjo romantinių santykių su Bobu Dylanu – mėgstamiausiu S.Jobso atlikėju.

AFP/Scanpix nuotr./Joan Baez (2009 m.)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joan Baez (2009 m.)

Kitoje biografijoje „iKona: Steve'as Jobsas“ (iCon: Steve Jobs) jos autoriai Jeffrey S.Youngas ir Williamas L.Simonas daro prielaidą, kad S.Jobsas norėjo vesti J.Baez, tačiau išsigando, kad jos amžius sutrukdys gimdyti vaikus. Tuo metu Joan jau buvo sulaukusi 41 metų.

J.Baez patvirtino, kad tarp jos ir S.Jobso ilgą laiką buvo artimi santykiai. Kai kuriais duomenimis, S.Jobsas taip pat turėjo trumpą romaną su aktore Diane Keaton.

7. Pirmoji dukra

Be trijų vaikų su Laurene, S.Jobsas taip pat turėjo vyresniąją dukrą Lisą Brennan-Jobs. Ji gimė 1978 metais po S.Jobso romano su dailininke Chris-Ann Brennan. Iš pradžių S.Jobsas neigė savo tėvystę net teisme, tvirtindamas esąs nevaisingas, tačiau vėliau vis dėlto pripažino dukrą.

Wikimedia.org nuotr./Lisa Brennan-Jobs
Wikimedia.org nuotr./Lisa Brennan-Jobs

Po pripažinimo S.Jobsas apmokėjo dukters studijas Harvardo universitete. 2000-aisiais ji baigė mokslus ir dabar dirba viename žurnale.

8. Alternatyvus gyvenimo būdas

S.Jobsas neslėpė jaunystėje išbandęs LSD. Steve'as tai įvertino kaip „vieną iš dviejų ar trijų pačių svarbiausių dalykų“, kuriuos jis išmėgino gyvenime. Pasak paties S.Jobso, ši narkotinė medžiaga prisidėjo prie jo pasaulėžiūros „galvok kitaip“ (angl. – think different) susiformavimo; pasaulėžiūros, kuri iki šiol lemia tai, kad „Apple“ su dizaino ir technologijų inovacijomis bent vienu žingsniu žengia prieš savo konkurentus.

Be to, S.Jobsas laikėsi pesketarianizmo idėjų. Šių idėjų šalininkai nevalgo mėsos, tačiau daugiau ar mažiau maistui vartoja žuvį, moliuskus, augalinį maistą, kiaušinius ir pieną.

Rytų medicinos šalininkas S.Jobsas taip pat mėgino vėžį išsigydyti alternatyviomis priemonėmis ir specializuotomis dietomis, tačiau vėliau vis dėlto buvo priverstas gultis ant chirurgų stalo.

9. Jo turtas

Nors S.Jobsas kaip „Apple“ vadovas per metus gaudavo tik vieno dolerio atlyginimą, jo turtai buvo milžiniški. Jam priklausė 5,426 mln. korporacijos akcijų, o taip pat 138 mln. kompanijos „Disney“ akcijų.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, 2009 metais S.Jobso turtas siekė 5,1 mlrd. dolerių. Tada turtingiausių amerikiečių sąraše jis užėmė 43-iąją vietą.

Reuters/Scanpix nuotr./Priea trejus metus Bloomberg per klaidą internete iapublikavus nekrologą apie S.Jobsą, ais atsakė raaytojo Marko Tveno garsiąja fraze: Gandai apie mano mirtį gerokai perdėti.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prieš trejus metus „Bloomberg“ per klaidą internete išpublikavus Steve'o Jobso nekrologą, šis atsakė rašytojo Marko Twaino garsiąja fraze: „Gandai apie mano mirtį gerokai perdėti“.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius