Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Supermanekenė Campbell davė parodymus Karo nusikaltimų tribunole Hagoje (papildyta 13.05 val.)

Naomi Campbell ketvirtadienį atvyko į Karo nusikaltimų tribunolą Hagoje duoti parodymų apie vadinamąjį kruvinąjį deimantą, kurį, kaip teigiama, juodaodei gražuolei padovanojo buvęs Liberijos lyderis Charlesas Tayloras.
Naomi Campbell teisme
Naomi Campbell teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nusikaltimas

Supermanekenė prieš tribunolą stojo 9 val. (10 val. Lietuvos laiku), sakė prokurorė Brenda Hollis ir pridūrė, kad parodymų davimas, be kryžminės apklausos, truks „vieną ar dvi valandas“.

Pastaruoju metu žiniasklaidos susidomėjimas trejus metus trunkančiu Ch.Tayloro teismo procesu buvo atslūgęs, tačiau šiomis dienomis dešimtys pasaulio žurnalistų suplūdo į Hagą pasiklausyti britų gražuolės parodymų apie įspūdingą dovaną, kuri tariamai jai buvo įteikta vėlai vakare.

Specialiojo tribunolo Siera Leonei prokurorai iškvietė liudyti 40-metę N.Campbell, siekdami paneigti buvusio Liberijos prezidento tvirtinimą, kad jis niekada neturėjo nešlifuotų deimantų.

Jie teigia, kad 1997-aisiais 62 metų Ch.Tayloro žmonės atnešė „kruviną deimantą“ į N.Campbell kambarį, kai jiedu buvo supažindinti per kviestinius pietus, kuriuos organizavo tuometis Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Nelsonas Mandela.Pasak prokurorų, Ch.Tayloras atsivežė deimantus į Pietų Afriką, kad juos „parduotų ar iškeistų į ginklus“.

Ch.Tayloras, kuris kaltinamas siekęs „politinės ir fizinės Siera Leonės kontrolės, kad galėtų naudoti jos gausius gamtos išteklius... deimantus“, paneigė šiuos kaltinimus.

Ch.Tayloro teismo procesas Hagoje prasidėjo 2007 metų birželį. Jam pateikta vienuolika kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui dėl vaidmens 1991–2001 metais Siera Leonėje vykusiame pilietiniame kare, kuris nusinešė apie 120 tūkst. gyvybių.  

Papildyta 13.05 val. N.Campbell Hagoje sakė, kad 1997 metais po kviestinių tuomečio Pietų Afrikos Respublikos prezidento N.Mandelos pietų gavo dovanų „drumstų akmenėlių“ ir manė, jog jie nuo Liberijos lyderio Ch.Tayloro.

Juodaodė gražuolė davė parodymus tribunolui apie vadinamuosius kruvinuosius deimantus, kuriuos jai padovanojo buvęs Liberijos lyderis, kaltinamas dėl nužudymų, žaginimų, vaikų ėmimo į kariuomenę, pavergimo ir plėšikavimo.

Manekenė pasakojo, kad tą vakarą ją pažadino beldimas į duris. Jas atidariusi moteris pamatė du vyrus. „Jie padavė man kapšelį ir pasakė: „Dovana jums“, – sakė tribunolui N.Campbell, kuri vilkėjo dviejų dalių smėlio spalvos kostiumėlį, plaukus buvo susisukusi į stilingą kuodą ir pasipuošusi tviskančiu vėriniu.

Manekenė teigė, kad pasidėjusi kapšą prie lovos užmigo ir tik ryte pažiūrėjo, kas jame.

„Viduje pamačiau kelis akmenėlius. Labai mažus, pažiūrėti drumstus“, – sakė N.Campbell ir pridūrė, jog „nebuvo jokio paaiškinimo, jokio raštelio“.

Supermanekenė teisėjams sakė „iš karto nepagalvojusi“, kad kapšelyje esantys „drumsti akmenėliai“ yra deimantai.

„Žinote, esu pratusi matyti spindinčius deimantus, gulinčius dėžutėje“, – sakė N.Campbell.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius