Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijoje sulaikyto kino režisieriaus Polanskio teisininkai žada neleisti jo išduoti JAV

Garsaus kino režisieriaus Romano Polanskio advokatai pirmadienį pažadėjo kovoti, kad Šveicarijos teisėsauga neišduoto suimto „Oskaro“ laureato Jungtinėms Valstijoms.
Romanas Polanskis
Romanas Polanskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Prieštaringai vertinamas 76 metų režisierius, kuris 1977 metais Los Andžele iškeltoje byloje kaltinamas neleistinais lytiniais santykiais su 13-mete, buvo areštuotas šeštadienį, kai atvyko į Ciuricho kino festivalį atsiimti apdovanojimo už gyvenimo pasiekimus.

R.Polanskis iš Jungtinių Valstijų pabėgo 1978 metais, prieš nuteisiant už neteisėtus lytinius santykius su 13 metų mergaite, dėl kurių jis buvo padaręs kaltės pripažinimo pareiškimą.  Režisierius neatvyko į JAV netgi 2003 metais, kai buvo kviečiamas atsiimti „Oskaro“ už filmą „Pianistas“.

Reikalausime, kad jis būtų paleistas. Vėliau kovosime prieš jo ekstradiciją, – sakė Herve Temine'as.Šveicarijos teisingumo ministerija pranešė laukianti JAV prašymo išduoti sulaikytą lenkų kilmės režisierių, kuris pastaruoju metu gyveno Paryžiuje. „Reikalausime, kad jis būtų paleistas. Vėliau kovosime prieš jo ekstradiciją“, – R.Polanskio advokatas Herve Temine'as sakė Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“.

„Kalbant apie žmogiškumą, man atrodo nepakenčiama, jog praėjus daugiau nei 30 metų po incidento 76 metų vyras, kuris akivaizdžiai nekelia jokio pavojaus visuomenei ir kurio kaip menininko bei asmeninė reputacija yra neginčijama, turėtų praleisti kalėjime bent vieną dieną“, – piktinosi teisininkas.

„Šis areštas labai sukrėtė jo žmoną ir vaikus“, – H.Temine'as sakė „Le Figaro“. Advokatas pridūrė, kad R.Polanskis dažnai lankosi Šveicarijoje ir turi kalnų namelį Gštato mieste. „Kiek žinau, Jungtinės Valstijos yra vienintelė šalis, kurioje jis nesilanko“, – sakė H.Temine'as.

Neturėjo kitos išeities

Šveicarijos teisingumo ministerijos atstovas sakė, kad R.Polanskis buvo suimtas pagal 2005 metais JAV Vyriausybės paskelbtą režisieriaus tarptautinę paiešką Jis pridūrė, kad galutinis sprendimas dėl ekstradicijos gali būti priimtas tik „baigus" teisinį procesą. Pasak atstovo, tiek areštas, tiek ekstradicija gali būti apskųsti.

Teisingumo ministrė Eveline Wildmer-Schlumpf sakė, kad jos šalis patenkins JAV prašymą, tačiau pabrėžė, kad šis sprendimas nesusijęs su jokiu politiniu „spaudimu“. Ji pridūrė, kad Šveicarijos teisėsauga neturėjo kitos išeities, tik suimti R.Polanskį.

Pasak ministrės, režisierius liks Ciuriche, kol bus priimtas sprendimas dėl ekstradicijos, o JAV turi per 60 oficialiai paprašyti išduoti režisierių.

Los Andželo apygardos prokuratūros atstovė spaudai Sandi Gibbons patvirtino, kad praeitą savaitę pradėti veiksmai dėl sulaikyto R.Polanskio. Pasak jos, arešto orderis buvo išsiųstas, kai pasklido gandas, jog režisierius išvyks iš Prancūzijos.  S.Gibbons pridūrė, kad šiuo atveju režisieriui koją pakišo šlovė.

„Internete buvo plačiai paskelbta, kad jis atvyks į Ciuricho kino festivalį, – aiškino pareigūnė. – Internete buvo pardavinėjami bilietai.“

Prašys paleisti

Tačiau kai kurie asmenys mano, jog teismas gali priimti sprendimą, kuris R.Polanskiui vėl leistų laisvai keliauti.

„Manau, jis kurią nors dieną stos prieš teismą, – sakė kriminalinių bylų advokatas Steve'as Cronas. – Labai tikėtina, kad jo byla bus nutraukta arba bus skirtas nuosprendis, apsiribojantis ankstesniu įkalinimu.“

Anksčiau du kartus buvo planuojama sulaikyti R.Polanskį, kai jis ketino apsilankyti šalyse, pasirašiusiose ekstradicijos sutartis su JAV, tačiau abu sykius režisierius iš anksto sužinojo apie šiuos planus ir atšaukė keliones, sakė S.Gibbons.

Lenkija ir Prancūzija savo ruožtu ketina pasiųsti bendrą kreipimąsi Šveicarijai ir Jungtinėms Valstijoms, prašydamos paleisti R.Polanskį, Lenkijos URM vadovas Radekas Sikorskis sakė naujienų agentūrai PAP.

R.Sikorskis sakė planuojantis kartu su Prancūzijos užsienio reikalų ministru Bernard'u Kouchneru prašyti JAV valstybės sekretorės Hillary Clinton, kad ji režisieriui suteiktų malonę.

Prancūzijos kultūros ministras Fredericas Mitterrandas pasmerkė Paryžiuje gyvenančio R.Polanskio areštą ir sakė aptaręs šią problemą su šalies prezidentu Nicolas Sarkozy.

F.Mitterrandas spaudos konferencijoje sakė, kad šis areštas yra „tiesiog šiurpinantis“ ir kad režisieriaus byla yra „sena istorija, kuri iš tiesų yra beprasmė“.

Kai kurie garsūs režisieriai ir aktoriai, tarp jų Kosta Gavras, Wong Kar Wai, Monica Bellucci  ir Fanny Ardant, pasirašė peticiją, smerkiančią R.Polanskio sulaikymą.

„Nepriimtina, kad jį sulaikydama policija pasinaudojo tarptautiniu kultūros renginiu, kuriame buvo pagerbtas vienas iš didžiausių šiuolaikinių kino kūrėjų“, – sakoma dokumente.

Prie kino teatro, kuriame planuojama surengti R.Polanskio filmų retrospektyvą, buvo išklijuoti plakatai su užrašais „Laisvę Polanskiui“ ir „Ekstradicijai – ne“.

Teisininkai: teisėjas susimokė su kaltintojais

1969 metais Los Andžele „Mansono šeimos“ nariai nužudė nėščią jo antrąją žmoną, aktorę Sharon Tate. Tuo metu režisierius buvo išvykęs iš Jungtinių Valstijų.

Šių metų gegužę Los Andželo teisėjas atmetė režisieriaus, kuris gyvena Prancūzijoje, prašymą nutraukti bylą. R.Polanskis tada teisme nepasirodė.

R.Polanskio teisininkų komanda bandė įrodyti, kad kino kūrėjo nuteisimas turėtų būti anuliuotas dėl neteisėto elgesio, nes dabar jau miręs teisėjas, kuris 8-ajame dešimtmetyje nagrinėjo šią bylą, esą susimokė su kaltintojais.

Samantha Geimer, kuri šioje byloje buvo nurodoma kaip nukentėjusioji, anksčiau pateikė ieškinį R.Polanskiui, o teismas priėmė nutartį, kuri nebuvo paviešinta.

Tačiau dabar ji prisidėjo prie gynybos advokatų ir ragina nutraukti bylą, sakydama, jog nori, kad ši byla pagaliau būtų baigta.

S.Geimer šiuo metu gyvena Havajų salos Kauai šiaurinėje pakrantėje esančiame Kilauėjos mieste. Sekmadienį šios moters komentarą norėjusiems išgirsti žurnalistams su ja susisiekti nepavyko.

R.Polanskis yra vedęs prancūzę aktorę Emmanuelle Seigner, su ja susilaukė dviejų vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius