-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietoje „Elfo“ ir „Grinčo“ – romantinė komedija: kodėl „Tegyvuoja meilė“ – idealus kalėdinis filmas?

„Vienas namuose“, „Elfas“, „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“ bei dar daugybė kitų filmų tituluojami Kalėdų klasikomis. Kas nutiktų, jei šiemet vietoje šių populiarių juostų įsijungtumėte daugiau romantinės komedijos prieskonių turintį filmą „Tegyvuoja meilė“. Jis jau jūsų mėgstamiausių sąraše? Puiku. Na o jei dar abejojate, ar tai filmas, tinkamas kalėdiniam laikotarpiui, štai penkios priežastys, kodėl reikėtų bent pabandyti pakeisti šią nuomonę.

„Tegyvuoja meilė“ („Love Actually) – 2003 metais kino ekranuose pasirodžiusi juosta, kurioje vaidina žymiausi anglų ir Holivudo aktoriai – nuo Liamo Neesono, Alano Rickmano, Emmos Thompson iki Hugh Granto ir Colino Firtho bei daugelio kitų. Tai filmas, pasakojantis skirtingų porų, jų šeimų ir tai, su kuo joms tenka susidurti likus kelioms savaitėms iki Kalėdų, istorijas.

Skirtingų profesijų (ministro pirmininko, rašytojo, grafikos dizainerės ir t.t.) atstovų gyvenimai iš pradžių atrodo niekaip nesusiję, tačiau filmo pabaigoje įrodoma priešingai. Visa tai – pirmieji klasikinės istorijos bruožai.

Jei šio filmo dėl kažkokių priežasčių dar nesate matę, perspėjame, kad toliau tekste bus atskleistas jo turinys. Na o jei taip vadinami spoileriai jums nė motais, „Wired“ pateikė priežastis, kodėl jį būtina įtraukti į jūsų kalėdinių filmų sąrašą.

Iš tikrųjų jis yra ne apie Kalėdas

Taip, veiksmas filme vyksta laikotarpyje iki Kalėdų, tačiau tai nėra pagrindinis jo akcentas. Jei būtų pašalinta viskas, kas susiję su Kalėdomis, „Tegyvuoja meilė“ išliktų tokiu pat geru filmu, ko negalima pasakyti apie 94 proc. kalėdinio turinio.

Filmas siunčia svarbią žinutę, kad prieškalėdiniu laikotarpiu svarbiausia yra meilė, atvirumas ir nuoširdumas. Tai puikiai pavaizduoti pavyksta ir įvairiapusiams veikėjams – nuo romantiškų gestų iki svarbių ateities klausimų.

Visas filmo veiksmas sukasi aplink Kalėdas, tačiau nerasime tipinių su šia švente susijusių klišių, stiprių religinių užuominų (arba mielais padaryti bandytų kompiuterinėmis grafikomis sukurtų gyvūnų), kaip ir Kalėdų senelio. Tai filmas apie tai, ką žmonės iš tiesų veikia artėjant šventėms, be hiperbolizuotos kalėdinės dvasios kišimo.

Tai filmas apie tikrus žmones

Žinoma, žinomų žmonių įkūnyti personažai išgalvoti, bet, išskyrus filme pasirodžiusią Claudią Schiffer, dauguma aktorių nenugrimuoti taip, lyg jie tuoj pozuos fotosesijoje, o ir veikėjai skleidžia autentiškumo jausmą.

Vida Press nuotr./Lucia Moniz
Vida Press nuotr./Lucia Moniz

Kostiumai, apšvietimas, kamerų kampai – visa tai aktoriams suteikia dar daugiau humaniškumo. Užjaučiame Natali, nes, nors ji ir yra graži moteris, kritusi į akį pačiam ministrui pirmininkui, žmonės ją vadina apkūnia (kas yra vienas iš vos kelių šio filmo minusų – scenarijaus autoriaus polinkis juokauti apie svorį). Ji linksma, nėra iškalbinga, šiek tiek keikiasi. Gyvena ji ne pačiame geriausiame rajone. Tačiau nuo pat pradžių ji užkariauja žiūrovų širdis.

Kaip ir E.Thompson įkūnytas personažas, sužinantis apie vyro flirtą su gražuole biuro padėjėja. Vaikų akivaizdoje įsiūtį ir išdavystės jausmą ji sugeba paslėpti, nes tai privalo padaryti. Moteris beveik nesukelia dramų, viską, ką jaučia ji slepia vardan savęs ir vaikų.

Žinoma, šis filmas „Oskarų“ nelaimėjo, tačiau jame vaizduojami žmonės tokie tikri, kad su kai kuriais jų susitapatiname.

(Beveik) nuostabus garso takelis

Beveik, neskaitant kelių ginčytinų pasirinkimų. Tačiau bet koks filmas, prasidedantis „The Beatles“ kūriniu „All You Need Is Love“ ir užsibaigiantis „Beach Boys“ hitu „God Only Knows“ kažką daro gerai.

Taip, reikės ištverti iki kaulų įkyrėjusią „All I Want For Christmas“ dainą, filmui einant į pabaigą atsibosta ir „Christmas Is All Around“ perdirbinys. Tačiau viską atperka kelios scenos, kurioms parinktos nuostabūs, su Kalėdomis visiškai nesusiję hitai.

Viena jų – H.Granto šokis pagal „Jump (For My Love“), taip pat jautrus E.Thompson pasirodymas skambant Joni Mitchello dainai „Both Sides Now“ bei daugybė kitų akimirkų.

Vida Press nuotr./Hugh Grantas
Vida Press nuotr./Hugh Grantas

„Tegyvuoja meilė“ garso takelis – lyg atgaiva sielai, neapsiribojęs vien tik klasikiniais kalėdiniais hitais.

Be idealizavimo

Nemaža dalis istorijų šiame filme turi laimingą pabaigą. Tačiau net epilogas atskleidžia, kad ne visiems ji įrašyta į scenarijų. A.Rickmano ir E.Thompson personažų santykiai vis dar išgyvena krizę. Neaišku ir kas atsitiko Lauros Linney veikėjai, kuri, nepaisant to, kad patraukė biuro gražuolio Karlo dėmesį, užmegzti santykius nesiryžta, nes negali atsiriboti nuo brolio.

Daugelis mūsų žino, kad tik švenčių dėka kartais pavyksta ištverti kai kuriuos dalykus, tačiau laiminga pabaiga negarantuota. „Tegyvuoja meilė“ – romantinė komedija, puikiai žinanti savo žanro savybes, tačiau jų neišnaudojanti tiek, kad nebeprimena tikro gyvenimo. Filmui pasibaigus susimąstome, kokie likimai laukia šitų personažų, pagalvojame ir apie save, apie savo šeimą.

Žvaigždžių desantas

Turbūt jokiame kitame filme tiek daug ir įvairių Holivudo bei britų kino žvaigždžių neišvysite. Iš dalies keista matyti garsenybes, vaidinusias, pavyzdžiui, „Hario Poterio“ (A.Rickmanas, E.Thompson, Billas Nighy), „Karibų piratų“ (K.Knightley, B.Nighy), „Narnijos kronikų“ (L.Neesonas) franšizėse, taip pat aktorių, kurį visi geriau pažįstame kaip poną Byną (Rowaną Atkinsoną), ir kitų projektų pagrindinius veidus, kovojančius dėl meilės.

Svarbiausia yra tai, kad, kaip rašo „Wired“, „Tegyvuoja meilė“ – filmas, kurį žiūrovai supranta. Kad šventės – meilės ir netekties, prisiminimų, naujų pradžių ir pabaigų laikotarpis. Metas, kurį verta skirti šeima, kada reikia suteikti antrą galimybę. Tai filmas apie meilę įvairiose formose, nušviečiantis kelią šalčiausiu ir tamsiausiu metų laiku.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Kaip Grinčas Kalėdas vogė“ galėjo atrodyti ir kitaip: 11 faktų apie šį klasika tapusį filmą

Geriausi visų laikų kalėdiniai filmai: nuo kvatoti priversiančių komedijų iki jautrių istorijų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius