Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Yoko Ono iki šiol sunku prisiminti Lennono mirtį (nuotraukos)

Menininkė ir muzikė Yoko Ono penktadienį pareiškė, kad jai iki šiol sunku atsigauti po savo vyro Johno Lennono, kuris prieš 30 metų buvo nušautas Niujorke, mirties.
Yoko Ono
Yoko Ono / „Scanpix“ nuotr.

77–erių Y.Ono buvusio grupės „The Beatles“ dainininko 70–ojo gimtadienio išvakarėse atvyko į Islandiją vėl įžiebti šviesos bokšto „Įsivaizduokime taiką“, kurį ji sukūrė pagerbdama vieną populiariausių pasaulyje dainų autorių.

„Žinoma, buvo labai sunku, nes tai įvyko netikėtai, nei jis sunkiai sirgo, nei ką, prieš tai mes ką tik kalbėjomės, jūs tai žinote, ir buvo labai sunku“, – agentūrai „Reuters“ pasakojo Y.Ono, prisimindama tą lemtingą 1980 metų gruodžio 8 dieną, kaip prie jų namo Niujorke dainininkas buvo nušautas.

„Manau, kad aš tai kažkokiu būdu įveikiu, tačiau tai vargina mane iki šiol“, – pridūrė ji.

Šviesos bokštą „Įsivaizduokime taiką“ sukuria prožektorių šviesos, nukreiptos į dangų. 2007 metais Y.Ono prie Reikjaviko pastatytas kūrinys simbolizuoja išmintį, išgijimą ir džiaugsmą.

Minimas renginys Reikjavike yra vienas iš kelių visame pasaulyje organizuojamų renginių J.Lennono gimtadieniui spalio 9–ąją paminėti. „Google“ dainininką šia proga pagerbė specialia emblema ir miniklipu pagal jo hitą „Imagine“.

„Žinote, labai įdomu, kad tokios dainos kaip „Gimme Some Truth“ šiandien labai daug reiškia, ir, žinoma, „Give Peace a Chance“, ... „Imagine“. Visos jo politinės dainos iš tikrųjų dabar žmonėms yra labai prasmingos“, – penktadienį sakė Y.Ono.

Prieš sėkmingą solinę karjerą, kurią pradėjo 1970–aisiais subyrėjus „The Beatles“, J.Lennonas taip pat priklausė vienai sėkmingiausių 20–ojo amžiaus dainų kūrėjų komandų – drauge su Paulu McCartney.

Jiedu kartu parašė tokius hitus kaip „She Loves You“, „I Want to Hold Your Hand“ ir „A Hard Day's Night“.

„Sąžiningesnis“ eksbitlas

Pasak Y.Ono, J.Lennono muzika „bitlų“ laikais ir po jų yra vienodos kokybės, bet vėlesnieji jo darbai buvo nuoširdesni.

„Žinoma, muzikine prasme nebuvo jokio skirtumo – ta prasme, kad nė viena nebuvo prastesnė (už) kitą, – sakė ji, paprašyta palyginti abi J.Lennono muzikinės karjeros fazes. – Manau, kad jo kryptis truputį pasikeitė ... Manau, kad po „The Beatles“ jis buvo sąžiningesnis sau“.

Japonijoje gimusi Y.Ono mano, kad J.Lennonas, kuris tapo judėjimo prieš Vietnamo karą simboliu, ir šiandien būtų politiškai aktyvus, jei tebebūtų gyvas, tačiau po jo mirties ji turinti skleisti taikos žinią.
„Mes buvome partneriai ir buvo beveik taip, lyg būtume buvę mūšio lauke, išties, žinote, kovojome už taiką, už pasaulinę taiką, nepaisydami nieko. Daugeliui žmonių nepatiko, kad kalbėdavome apie karą, apie karą ir taiką, o tada staiga jis buvo nušautas, tad aš kaip partnerė turėjau tęsti“, – pasakojo ji.

Y.Ono taip pat teisinosi dėl kritikos, kad, būdama J.Lennono palikimo saugotoja, sutiko paskolinti jo vardą komerciniams projektams, tarp jų – prabangių rašiklių gamintojo „Montblanc“ kampanijai.

„Iš to aš negavau jokių pinigų, tad tai nebuvo verslo sprendimas“, – sakė Y.Ono apie „Montblanc“ J.Lennono vardo prekių grupę, kurioje yra ir ribotas kiekis rašiklių, kainuojančių po 27 tūkst. dolerių.

Ji teigė, jog kompiuterių amžiuje svarbu išsaugoti rašymo ranka meną, ir išreiškė viltį, kad dalis pelno už tas prekes bus skirta muzikos labdaros fondui „John Lennon Educational Tour Bus“.

Y.Ono taip pat prižiūrėjo skaitmeniniu būdu sutvarkyto J.Lennono katalogo, kuriame yra aštuoni studijoje įrašyti albumai ir keli naujai „EMI Music“ sudaryti rinkiniai, išleidimą.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius