-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žavioji Danijos karalienė mini savo valdymo 40-metį

Danijos karalienė Margrethe II šeštadienį švenčia 40 savo valdymo metų, per kuriuos tapo populiariausiu Europos monarchu.
Danijos karalienė Margrethe II
Danijos karalienė Margrethe II / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Margrethe II Danija

Nuo penktadienio iki sekmadienio Danijoje vyks iškilmingi renginiai, kuriais bus paminėtas jos įžengimas į sostą 1972 metų sausio 14 dieną, kai mirusio tėvo gedinti, išstypusi 31 metų princesė tapo pirmąja moterimi, perėmusia seniausios Europoje monarchijos vairą.

Margrethe, vyriausia iš trijų karaliaus Frederiko IX ir karalienės Ingrid dukterų, tuo metu jau buvo ištekėjusi už prancūzo Henri de Laborde'o de Monpezato, kuris tapo princu sutuoktiniu Henriku.

Du jų sūnūs, Frederikas ir Joachimas, tada buvo atitinkamai ketverių ir trejų metų amžiaus.

Dabar, praėjus keturiems dešimtmečiams, karalienės plaukai, visuomet sukelti į nepriekaištingą kuodą, yra balti kaip sniegas ir suteikia jai tobulos senelės išvaizdą. Ji turi septynis vaikaičius.

Meiliai „saulute“ vadinama karalienė yra labai populiari – praėjusį mėnesį atlikta apklausa parodė, kad beveik 80 proc. danų palankiai vertina savo monarchiją.

Ir nors nuo intensyvaus rūkymo jos dantys tapo gelsvi, danai nepyksta dėl šios jos ydos ir dažnai švelniai apie kitus užkietėjusius rūkalius pasako: „Rūko kaip karalienė Margrethe“.

Būdama 71 metų amžiaus, ši moteris žibančiomis blyškiai žydromis akimis tebėra liekna ir vis dar mėgsta pabrėžti savo figūrą spalvingomis sukniomis, prie kurių derina ekscentriškas skrybėles.

Meiliai „saulute“ vadinama karalienė yra labai populiari – praėjusį mėnesį atlikta apklausa parodė, kad beveik 80 proc. danų palankiai vertina savo monarchiją.

Danijos monarchija yra „populiariausia Europoje“, sakė Kopenhagos universiteto istorikas Larsas Hovbakke Soerensenas, kuris yra studijavęs monarchijos vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje.

Margrethe II be skubinimo ar forsavimo sugebėjo „modernizuoti senstančią monarchiją ir pritaikyti ją prie evoliucionuojančios visuomenės“, entuziastingai kalbėjo jis.

Karalienės populiarumas išaugo 9-ojo dešimtmečio pradžioje, jai pradėjus reikštis kaip menininkei. Ši daugeliu kalbų kalbanti intelektualė taip pat dalyvavo keliuose dideliuose vertimo projektuose, tarp jų – 1981 metų daniškoje Simone de Beauvoir „Visi žmonės mirtingi“ (Tous les hommes sont mortels) versijoje. Pseudonimu pasirašiusi karalienė drauge su vyru išvertė tą knygą.

Karalienė taip pat kūrė kostiumus ir dekoracijas daugybei spektaklių ir televizijos serialų. Tačiau labiausiai ji pasižymėjo piešimo ir tapybos srityje. Karalienė iliustravo daug knygų, tarp jų – 2002 metų J.R.R.Tolkieno „Žiedų valdovo“ (The Lord of the Rings) leidimą, o jos pusiau abstraktūs paveikslai tapo neatsiejama muziejų ir meno galerijų dalimi Danijoje ir užsienyje.

Jos populiarumą taip pat didina entuziazmas, optimizmas ir atsidavimas socialiniams reikalams.

Tačiau tai jai pelnė ir tam tikrą kritiką, nes pagal Danijos konstitucinę sistemą monarchas neturi politinių galių ir turėtų demonstruoti santūrumą reikšdamas savo nuomonę.

Vieną prieštaringiausiai vertinamų savo pareiškimų ji padarė 1984-aisiais, sakydama Naujųjų metų kalbą, – ji paragino danus būti tolerantiškus ir atsisakyti savo „kvailų pastabų“ bei „šaltumo“ imigrantų atžvilgiu.

Tačiau karalienė, sugestijų meno ekspertė, visuomet gynė savo teisę viršyti oficialias karališkąsias pareigas.

„Žinoma, galiu galvoti, ką noriu, kaip ir visi kiti. Paprasčiausiai turiu susilaikyti nuo to, kad sakyčiau viską, ką galvoju. Yra daug kitų (žmonių), kurie kartas nuo karto (irgi) turėtų pamėginti tai daryti“, – sakė ji viename interviu 1988 metais.

Nors Margrethe II yra itin populiari, dauguma danų mano, kad per artimiausią dešimtmetį jai jau būtų laikas perduoti sostą princui Frederikui, rodo šio mėnesio pradžioje paskelbti apklausos rezultatai.

Tačiau karalienė nėra tokia avangardistė, kad norėtų svarstyti atsistatydinimą: „Liksiu soste tol, kol nukrisiu“, – neseniai sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius