Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 29 /16:15

Žodžiai „dirbau kaip negras“ parfumeriui Jeanui Pauliui Guerlainui atsieis 6 tūkst. eurų

Paryžiaus teismas ketvirtadienį sprendė, ar prancūzų parfumerio Jeano Paulio Guerlaino, kuris dešimtmečius kūrė kvepalus garsiems gamintojams, žodžiai „dirbau kaip negras“ yra rasizmo apraiška.
Parfumeris Jeanas-Paulis Guerlainas
Parfumeris Jeanas-Paulis Guerlainas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skandalas kilo dėl 2010 metų spalį parodyto nufilmuoto interviu, kai vienas žurnalistas paklausė J.P.Guerlaino, kaip šis sukūrė kvapą „Samsara“. Savo atsakyme kūrėjas pavartojo prancūzišką žodžio „negras“ atitikmenį ir leido suprasti, kad juodaodžiai žmonės apskritai yra tinginiai.

„Kartą ėmiausi darbo kaip negras. Nors nežinau, ar negrai visada taip dirbo, bet kad ir kaip ten būtų...“ – atsakė jis. Šis 75 metų kvepalų kūrėjo komentaras buvo plačiai pasmerktas, o kovotojų su rasizmu grupės pareiškė, kad jis išryškino Prancūzijos visuomenėje giliai įsišaknijusį nusistatymą prieš juodaodžius.

Skandalas kilo dėl interviu, kurio metu J.P.Guerlainas atviravo, kaip sukūrė kvapą „Samsara“. Kūrėjas pavartojo prancūzišką žodžio „negras“ atitikmenį ir leido suprasti, kad juodaodžiai  apskritai yra tinginiai.

Vienų seniausių pasaulyje kvapų namų paveldėtojas vasarį stojo prieš teismą dėl „rasistinio pobūdžio įžeidimų“ per Prancūzijos valstybinę televiziją.

Jam grėsė laisvės atėmimo iki šešių mėnesių bausmė ir 22,5 tūkst. eurų bauda.

Be to, šį mėnesį prancūzų policija paskelbė, kad tiria papildomus kaltinimus, esą J.P.Guerlainas paleido prieš imigrantus nukreiptą tiradą „Eurostar" darbuotojų atžvilgiu.

Trys šios greitųjų tarp Paryžiaus ir Londono važinėjančių traukinių firmos darbuotojai policijai pateikė skundą, kuriame kaltina J.P.Guerlainą rasistinio pobūdžio pastabomis, išsakytomis tuo metu, kai jie stengėsi padėti šiam prie invalido vežimėlio prikaustytam pensininkui patekti į traukinį.

J.P.Guerlainas nepateko į tą traukinį, nes į Paryžiaus stotį atvyko pavėlavęs. Tada jis, kaip teigiama, paleido tiradą tų trijų darbuotojų – dviejų juodaodžių ir vieno azijiečio – adresu.

Anksčiau minėtus jo komentarus per televiziją pasmerkė Prancūzijos judėjimas prieš rasizmą ir už draugystę (MRAP), kuris pareiškė, kad garsiojo parfumerio pareiškimas parodo, „iki kokio lygio Prancūzijos visuomenė yra prisisunkusi rasizmo“.

Nepaisant vėlesnio viešo J.P.Guerlaino atsiprašymo, prie jo bendrovės parduotuvės Eliziejaus laukuose Paryžiuje prasidėjo protestai, pasigirdo raginimų boikotuoti „Guerlain“ kvepalus ir pagrindinę įmonę „Louis Vuitton Moet Hennessy“ (LVMH).

„Atsiprašau visų, kuriuos galėjo užgauti mano baisūs žodžiai“, – sakoma po interviu išplatintame J.P.Guerlaino pareiškime. Pasak parfumerio, šis komentaras „jokiu būdu neatspindi tikrojo jo mąstymo“ ir „buvo neapdairi klaida“.

Bendrovė „Guerlain“ atsiribojo nuo savo parfumerio skandalingų frazių ir pareiškė, kad jos yra nepriimtinos. Kvepalų gamintojai pridūrė, kad J.P.Guerlainas nuo 1996 metų nebėra bendrovės akcininkas, o nuo 2002 metų nebėra ir įmonės darbuotojas, jam nebemokama alga.

Šeimai priklausiusius kvepalų namus J.P.Guerlainas perėmė iš savo senelio Jacqueso 1959 metais. Tuomet jis galėjo atskirti maždaug 3 tūkstančius skirtingų kvapų.

Po to, kai prieš 183 metus Paryžiuje gydytojas ir vaistininkas Pierre'as Francois Pascalis Guerlainas atidarė pirmąją parfumerijos krautuvėlę, „Guerlain“ kvepalų namai priklausė penkioms šeimos kartoms, kurios sukūrė daugiau nei 300 kvepalų rūšių.

LVMH šią kompaniją įsigijo 1994 metais. Iki išėjimo į pensiją 2002-aisiais J.P.Guerlainas buvo bendrovės vyriausiasis parfumeris.

Tuo metu, kai dirbo bendrovėje, J.P.Guerlainas buvo laikomas vienu iškiliausių XX amžiaus kvepalų kūrėjų. Jis sukūrė tokius kvapus kaip „Samsara“, „Nahema“ ar „Jardins de Bagatelle“.

Papildyta. Teismas nusprendė, kad antroji jo pareiškimo dalis buvo rasistinio pobūdžio ir skyrė jam 6 tūkst. eurų baudą.  Maksimali bausmė, numatyta už „rasistinius įžeidinėjimus“, yra šeši mėnesiai laisvės atėmimo ir 22,5 tūkst. eurų bauda.

Vienos seniausių pasaulyje kvepalų gamintojų dinastijos atstovas 75-erių J.P.Guerlainas, teismui skelbiant nuosprendį, salėje nedalyvavo. Jo advokatas pareiškė nežinąs, ar jo klientas apskųs šį teismo sprendimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius