Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalas „Time“ metų vaiku paskelbė 15-metę išradėją ir mokslininkę iš Kolorado

Kolorado valstijoje gyvenanti 15-metė moksleivė, jaunoji mokslininkė ir išradėja, naudojanti dirbtinio intelekto technologijas ir sukūrusi programėlių geriamojo vandens taršos, patyčių internete, narkomanijos ir kitoms socialinės problemoms spręsti, penktadienį buvo paskelbta žurnalo „Time“ pirmąkart paskelbtos „Metų vaiko“ nominacijos laimėtoja.
Gitanjali Rao ant žurnalo „Time“ viršelio
Gitanjali Rao ant žurnalo „Time“ viršelio / „Scanpix“ nuotr.

Denverio priemiestyje įsikūrusią Hailands Rančo vidurinę mokyklą, kurios specializacija – tikslieji mokslai, technologijos ir inžinerija, lankanti Gitanjali Rao, gyvenanti Lon Tri miestelyje, buvo išrinkta iš daugiau kaip 5 000 dalyvių.

G.Rao naujienų agentūrai „The Associated Press“ penktadienį sakė, kad „nebūtų galėjusi įsivaizduoti“ pelnysianti šį apdovanojimą.

„Esu itin dėkinga ir labai susijaudinusi, kad mes išties žvelgiame į ateinančią kartą ir mūsų kartą, nes ateitis – mūsų rankose“, – per vaizdo konferencijų programėlę „Zoom“ kalbėjo laureatė.

„Time“ pranešime sakoma, kad žurnalas kartu su televizija vaikams „Nickelodeon“ naujuoju apdovanojimu norėjo pagerbti „jauniausios Amerikos kartos kylančius lyderius“.

Pastaruosius 92 metus „Time“ skelbdavo „Metų žmogaus“ nominacijos laimėtojus, o jauniausia iš jų buvo švedė klimato aktyvistė Greta Thunberg, buvusi 16-metė, kai jos nuotrauka praeitais metais buvo išspausdinta žurnalo viršelyje.

„Time“ nurodė, kad G.Rao pasižymėjo kurdama pasaulinę jaunųjų išradėjų bendruomenę ir įkvėpusi ją siekti savo tikslų. Pati G.Rao teigė, kad pradėti nuo mažų dalykų yra puiku, jeigu tik uoliai imiesi šio darbo.

G.Rao išradėjos karjerą pradėjo anksti. Būdama 12-metė ji sukūrė nešiojamą prietaisą, skirtą švinui vandenyje aptikti.

Be to, ji sukūrė prietaisą „Epione“, padedantį diagnozuoti ankstyvosios stadijos priklausomybę nuo receptinių opiatų. G. Rao parašė dirbtinio intelekto technologija pagrįstą programėlę „Kindly“, turinčią padėti kovoti su patyčiomis internete. Ja besinaudojantys paaugliai gali įrašyti žodį arba frazę ir patikrinti, ar tokie išsireiškimai nėra įžeidžiami, o prireikus – juos paredaguoti prieš išsiunčiant.

„Šiuo metu vėl grįžtu prie vandens – prie judančių objektų, tokių kaip parazitai vandenyje, ir kaip galėtume juos aptikti“, – G.Rao sakė pasibaigus nuotoliniu būdu vykusioms pamokoms.

Duodama interviu per „Zoom“ Holivudo aktorei, aktyvistei ir „Time“ pagalbinei redaktorei Angelinai Jolie paauglė sakė, kad anksti pasirinko mokslą kaip priemonę socialinėms sąlygoms gerinti. Geriamojo vandens krizė Mičigano valstijos mieste Flinte įkvėpė ją sukurti priemonę teršalams aptikti ir tyrimo rezultatus gauti mobiliuoju telefonu, aiškino G. Rao.

„Buvau bene 10-metė, kai pasakiau tėvams, kad noriu gilintis į anglies nanovamzdelių jutiklių technologiją Denverio vandens kokybės tyrimų laboratorijoje. Mama paklausė: „Kaip, kaip?“ – G.Rao pasakojo A.Jolie. Mergaitė pridūrė suvokianti, kad atsakingas darbas „gana greitai bus perduotas į mūsų kartos rankas. Taigi, jeigu niekas to neketina imtis, tai padarysiu aš.“

G.Rao užmezgė ryšių su kaimiškų vietovių mokyklomis, muziejais, mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos organizacijomis, taip pat kitokiomis institucijomis, kad galėtų rengti inovacijų seminarus tūkstančiams kitų moksleivių.

Pasaulyje, kur mokslo vaidmeniu vis dažniau abejojama arba jam metamas iššūkis, G.Rao tvirtina, kad mokslo esmė yra daryti gera ir kad tai yra geriausia priemonė jaunajai kartai siekti geresnio pasaulio. Paauglė atkreipė dėmesį, kad mokslas ir technologijos pritaikomi kaip niekad anksčiau, kovojant su koronaviruso pandemija, pasaulio klimato šiltėjimu ir sprendžiant daugybę kitų problemų.

„Mokslo esama visur, kur mes dalyvaujame, ir manau, kad svarbiausia pabrėžti, jog mokslas ir inovacijos yra šaunu, kad bet kas gali būti išradėjas, bet kas gali užsiimti mokslu“, – kalbėjo G.Rao.

15min ieško vaikų, kurie pasižymi išskirtiniais gabumais. Jeigu jūsų vaikas piešia, skaičiuoja, moka kelias kalbas, rašo, kuria, užsiima išskirtine veikla, turi įdomių pomėgių, kurie stebina tiek jus, tiek aplinkinius, kviečiame pasidalinti jo talentais ir pasiekimais bei papasakoti savo NUOSTABAUS VAIKO istoriją. Taip pat galite siūlyti giminaičių, kaimynų vaiką, tačiau nurodykite kontaktą, kuriuo galėtume susisiekti su šeima. Rašykite mums užpildydami šią formą. Projekto idėją palaiko - „Anvol“
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius