-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 10 13 /12:17

„Žvaigždžių kelio“ aktorius W.Shatneris skrenda į kosmosą su „Blue Origin“

Aktorius Williamas Shatneris, vaidinęs 7-ojo dešimtmečio mokslinės fantastikos seriale „Žvaigždžių kelias“, trečiadienį drąsiai keliaus ten, kur dar nėra buvęs nė vienas 90-metis – skris į kosmosą su antrąja kompanijos „Blue Origin“ pilotuojama misija.
Williamas Shatneris
Williamas Shatneris / Vida Press nuotr.

Kanadiečių aktorius, kurį didžiulė „Žvaigždžių kelio“ gerbėjų armija amžinai prisimins kaip kapitoną Džeimsą Tiberijų Kirką, iš privačios JAV aerokosminių technologijų bendrovės, priklausančios milijardieriui Jeffui Bezosui, bazės Teksaso vakaruose pakils 9 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku.

Misijoje, kuri dėl stiprių vėjų buvo atidėta parai, drauge su W.Shatneriu dalyvaus „Blue Origin“ misijų ir skrydžių viceprezidentė Audrey Powers, buvęs NASA inžinierius, bendrovės „Planet Labs“ vienas iš įkūrėjų Chrisas Boshuizenas ir Prancūzijos IT bendrovės „Dassault Systemes“ valdomos įmonės „Medidata“ vienas iš įkūrėjų Glenas de Vriesas.

Vida Press nuotr./Williamas Shatneris su įgula
Vida Press nuotr./Williamas Shatneris su įgula

Skrydis raketa „New Shepard“ užtruks maždaug 11 minučių. Jo metu raketa iškels keleivius aukščiau Karmano linijos, tarptautiniu mastu pripažįstamos kosmoso riba, pakildama daugiau nei 100 km virš žemės, o paskui su parašiutais nusileis dykumoje.

Panašiai vyko ir pirmasis „Blue Origin“ pilotuojamas kosminis skrydis liepos mėnesį, laikomas vienu iš besikuriančio kosmoso turizmo proveržių. Toje misijoje dalyvavo pats J.Bezosas.

Šį kartą didžiausias dėmesys tenka 90 metų W.Shatneriui, tapsiančiam vyriausiu per visą istoriją kosmose pabuvojusiu asmeniu, nors pagal išvaizdą jam būtų galima duoti gerokai mažiau metų.

„Žvaigždžių kelio“ laivo „Enterprise“, kuriam vadovavo kapitonas Kirkas, tarpgalaktinės kelionės padėjo atkreipti Amerikos dėmesį į žvaigždes, kai JAV dar tik pradėjo vykdyti savo kosmoso programą.

„Kapitonas Kirkas... kelioms kartoms JAV ir pasaulyje galbūt labiau nei bet kas kitas simbolizuoja „paskutinę ribą“, – naujienų agentūrai AFP sakė scenaristas ir „Žvaigždžių kelio“ istorikas Marcas Cushmanas.

W.Shatneris, taip pat garsėjantis tokiais vaidmenimis, kaip teisininko Denio Kreino iš serialo „Boston Legal“, praeityje yra kalbėjęs apie sunkius santykius su „Žvaigždžių keliu“ ir jo gerbėjų bendruomene.

Tačiau pastaraisiais metais aktorius, regis, susitaikė su garsiausio vaidmens atnešta šlove.

„Atrodo, kad yra didelis susidomėjimas šio išgalvoto veikėjo, kapitono Kirko, skrydžiu į kosmosą, – sakė jis antradienį „Blue Origin“ paskelbtame vaizdo įraše. – Tad keliaukime su juo ir mėgaukimės kelione.“

Vida Press nuotr./Williamas Shatneris
Vida Press nuotr./Williamas Shatneris

Kosmoso turizmas įsibėgėja

Tuo metu kompanijai „Blue Origin“ antroji misija, rengiama nepraėjus nė trims mėnesiams po pirmosios, reiškia dar vieną žingsnį į priekį siekiant įsitvirtinti kaip pirmaujančiai kosmoso turizmo žaidėjai.

Ch.Boshuizenas ir G.de Vriesas bendrą kompanijos klientų, mokančių už kosminį skrydį, skaičių padidins iki trijų, bet sumokėtos sumos neskelbiamos.

Konkurencija yra įnirtinga.

Kompanija „Virgin Galactic“, siūlanti panašius įspūdžius – kelias nesvarumo minutes ir lenkto Žemės krašto vaizdą iš kosmoso – savo įkūrėją Richardą Bransoną į kosmosą skraidino keliomis dienomis anksčiau nei skrido J.Bezosas.

Rugsėjo mėnesį „SpaceX“ keturiems privatiems asmenims surengė trijų dienų skriejimo orbita aplink Žemę nuotykį – gerokai ambicingesnį, bet, tikėtina, ir gerokai brangesnį.

„Mes dar tik pradedame, bet kokia stebuklinga ta pradžia... Nepaprasta būti tos pradžios dalimi“, – savo vaizdo pareiškime sakė W.Shatneris.

Daugeliui kosmoso entuziastų W.Shatnerio kelionė yra derama pabaiga popkultūros reiškiniui, įkvėpusiam ištisas astronautų, mokslininkų ir inžinierių kartas.

„Žvaigždžių kelias“ ilgą laiką draugavo su NASA – šios kosmoso agentūros mokslininkams būdavo siunčiami pradiniai scenarijai, kad jie juos patikrintų dėl galimų netikslumų, sakė M.Cushmanas.

„Tie mokslininkai, kaip ir beveik visi kiti (žmonės) tose kosmoso agentūrose, uoliai žiūrėdavo „Žvaigždžių kelią“ ir gerai suprato, kad serialo populiarumas padėjo didinti susidomėjimą ir kosmoso programos finansavimą“, – sakė jis.

Kitas didžiulis gerbėjas yra J.Bezosas.

Jo elektroninės prekybos tinklo „Amazon“ sistemą „Alexa“, kaip kalbama, įkvėpė „Žvaigždžių kelio“ kalbantis kompiuteris. Negana to, J.Bezosas – smarkiai nugrimuotas, kiaušinio formos galva – pasirodė su epizodiniu vaidmeniu 2016 metų filme „Star Trek Beyond“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius