Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 04 /18:36

„Judex“ koldūnuose rasta salmonelių ir žarninių lazdelių: prekybos tinklai išima produkciją

Generalinei prokuratūrai paskelbus, kad „Judex“ koldūnuose rasta pavojinga bakterija, prekybos tinklai išima koldūnus iš prekybos. Paaiškėjo, kad šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje nustatyta salmonelių ir žarninių lazdelių.
„Judex“ koldūnai išimami iš prekybos tinklų
„Judex“ produkcija išimama iš prekybos / 15min nuotr.

Tai BNS patvirtino Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas. Jis taip pat sakė, kad „Judex“ veikla laikinai yra sustabdyta.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Teisėsauga atliko procesinius veiksmus ir bendrovėje „Judex“, įmonės vadovų darbo vietose

„Norfa“ ir „Iki“ nieko nelaukė

„Yra tokių signalų, todėl laikinai išimame galimai nesaugią produkciją iš prekybos“, – 15min sakė „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Norfa“ teigia, kad jeigu informacija dėl bakterijų koldūnuose pasitvirtins, nesaugi produkcija bus sunaikinta. Sprendimą šis prekybos tinklas priėmė iškart, kai buvo gauta informacija iš Generalinės prokuratūros apie dalyje „Judex“ gaminių rastą kenksmingą bakteriją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Norfa“
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Norfa“

„Jeigu yra įtarimas, kad produkcija nesaugi, produkcija išimama, o vėliau aiškinamės, ar įtarimai pagrįsti“, – tvirtino D.Ryliškis.

Prekybos tinklas „Iki“ taip pat išima „Judex“ koldūnus. Negana to, patys nusiuntė mėginius į laboratoriją.

„Mums svarbiausia – pirkėjų saugumas, todėl tik gavę informaciją iš prokuratūros dėl nesaugios „Judex“ produkcijos nedelsdami išėmėme šią produkciją iš prekybos. Taip pat savo iniciatyva išsiuntėme ištirti produktų mėginius kontroliuojančioms institucijoms. Laukiame tolimesnių nurodymų iš atsakingų institucijų“, – skelbiama „Iki“ atstovės spaudai Bertos Čaikauskaitės pranešime.

„Maxima“ irgi jau apsisprendė

Tuo tarpu prekybos tinklas „Maxima“ dvejojo ir laukė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimo. Šios vadovui Jonui Miliui yra pareikšti įtarimai, jis atostogauja. Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos vadybininkė Milda Januškevičienė pradžioje teigė, kad kol kas negauta rašto iš tarnybos.

15min ją informavo, kad yra Generalinės prokuratūros pareiškimas dėl bakterijų koldūnuose, tačiau atstovė teigė jo negavusi. Kai 15min žurnalistas persiuntė prokuratūros pareiškimą, M.Januškevičienė paskambino ir pranešė, kad prekybos tinklas taip pat išima šiuos koldūnus.

„Klientų sveikata ir saugumas mums yra prioritetas, dėl to savo iniciatyva stabdome prekybą „Judex“ gaminiais, kol situacija paaiškės. Oficialių raštų iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ar Generalinės prokuratūros kol kas nesame gavę – veiksmų imamės patys. Lauksime atsakingų institucijų išvadų ir rekomendacijų dėl tolimesnių veiksmų“, – ketvirtadienį vakare atsiųstame pranešime sako bendrovės „Maxima LT“ komunikacijos vadybininkė M.Januškevičienė.

Beje, trečiadienį vėlai vakare „Maxima“ parduotuvėse pirkėjai pastebėjo, kad „Užkalnio koldūnams“ buvo taikoma akcija: perki vieną pakelį, o kitą gauni nemokamai.

„Judex“ Užkalnio koldūnams taikoma akcija
Užkalnio koldūnams taikoma akcija

„Rimi“ taip pat priėmė sprendimą stabdyti prekybą „Judex“ produkcija. „Produkcija išimama iš prekybos nuo šiandien“, – pranešė prekybos tinklo atstovė.

Gali sukelti ligas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas V.Paulauskas BNS teigė, kad apie bakterijas informacija gauta iš STT.

„Mes gavome iš Specialiųjų tyrimų tarnybos informaciją apie nustatytas bakterijas. Nustatytos bakterijos Escherichia coli (žarninės lazdelės) ir Salmonella (salmonelės) dalyje produktų“, – BNS ketvirtadienį sakė V.Paulauskas, kuris šiuo metu pavaduotoja atostogaujantį tarnybos vadovą Joną Milių.

Pirminį tyrimą prokuratūros prašymu atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

„Mūsų specialistai toliau aiškinasi užkrato patekimo priežastis ir vykdome kitus tyrimus“, – kalbėjo V.Paulauskas.

Paklaustas, ar pirminio tyrimo metu buvo nustatyta ir listeria bakterijų užkratas, V.Paulauskas teigė, jog tarnyba tokios informacijos iš teisėsaugos nėra gavusi.

Kaip teigiama Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto puslapyje, žarninės lazdelės sukelia žarnyno infekcinę ligą ešerichiozę. Nors dauguma žarninių lazdelių negali sukelti ligos žmogui, tačiau dalis jų gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas. Kad žarninių lazdelių turintį maistą būtų saugu vartoti, būtina jį termiškai apdoroti ne žemesnėje nei 71 laipsnio temperatūroje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio.

Tuo metu salmonelės sukelia ligą, vadinamą salmonelioze. Šios ligos pradžia dažniausiai būna ūmi: ji pasireiškia karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas, tačiau galimos ligos komplikacijos. Dažnai vemiant ir viduriuojant, žmogaus organizmas netenka daug skysčių, dėl to gali sutrikti inkstų veikla, didėti nuodingų medžiagų koncentracija, prasidėti traukuliai, žmogus gali netekti sąmonės, net mirti.

Kartais infekcijos sukėlėjas gali patekti į kūno audinius ir sukelti pūliavimą, sąnarių, tulžies pūslės, smegenų dangalų, plaučių uždegimą bei kitas komplikacijas. Didžiausią rizikos galimybę susirgti sunkia salmoneliozės infekcijos forma turi maži vaikai bei vyresnio amžiaus asmenys tada, kai yra sumažėjęs bendras jų organizmo atsparumas.

Salmonelės 80 laipsnių temperatūroje žūva per 10 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius