-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daiva Matonienė: kai žmonės nori susitvarkyti būstus, tai ir padaro. Druskininkai – geras įrodymas

Aplinkos ministerija, Respublikiniai būsto valdymo ir priežiūros rūmai bei Vilniaus miesto savivaldybė per Lietuvos būsto dienos minėjimą už taupų ir efektyvų energijos vartojimą apdovanojo UAB „Druskininkų butų ūkį“. Įmonės direktorė Vladzė Prunskienė teigė, kad norint pasiekti gerų rezultatų, reikia suprasti, jog kritikos ir nesklandumų bus visada, bet svarbiausia – nuolat ieškoti tinkamiausio problemų sprendimo būdo. Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė neabejojo, kad Druskininkai verti ministro įvertinimo, nes tai yra miestas, kurį galima laikyti pavyzdžiu.
Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Svarbiausia – tinkamas sprendimas

22 metus V.Prunskienės vadovaujama įmonė Aplinkos ministerijos buvo įvertinta už modernių šilumos paskirstymo, karšto vandens ruošimo ir šilumos apskaitos būdų diegimą įmonės administruojamuose namuose. „Aišku, gauti padėką už per tiek metų nuveiktus darbus visada malonu“, – džiaugėsi V.Prunskienė. Moteris teigė, kad tokie įvertinimai dar labiau įkvepia dirbti.

Aplinkos ministerijos nuotr./Aplinkos ministerijos Būsto diena
Aplinkos ministerijos nuotr./Aplinkos ministerijos Būsto diena

Aplinkos viceministrė D.Matonienė teigė, kad Druskininkai yra vienas iš tų miestų, kuriuos galima būtų laikyti pavyzdžiu: „Tai yra įrodymas – kai žmonės nori, jie ir padaro. Jie vieni pirmųjų pradėjo kompleksiškai galvoti apie būstų atnaujinimą. Jei žmonės modernizuoja namus, jie galvoja apie šaligatvių, žaliųjų zonų tvarkymą ir panašius dalykus. Taip jie skatino ir gyventojus įsijungti į gyvenamosios aplinkos tvarkymo iniciatyvas.“

Viceministrė pabrėžė, kad Druskininkai pasiekė puikų rezultatą per palyginti trumpą laiką. „Tai tik rodo, kad požiūris – mažiau kalbų, o daugiau darbų, duoda vaisių. Jie ieškojo tinkamų sprendimų, dirbo ir štai miestas vis gražėja“, – kalbėjo D.Matonienė.

Tai tik rodo, kad požiūris – mažiau kalbų, o daugiau darbų, duoda vaisių, kalbėjo D.Matonienė.

„Druskininkų butų ūkio“ direktorė teigė, kad miesto gyventojai yra gana iniciatyvūs – jiems rūpi susitvarkyti aplinką, gyventi gražiai ir tvarkingai, modernizuoti namus: „Žmonėms reikia kokybiškos aplinkos ir kokybiškų paslaugų. Gyventojai tam nėra abejingi, visų pirma, dėl savęs. Antra, juk pas mus atvyksta ir svečių.“

V.Prunskienė pridūrė ir tai, kad gyventojai ne tik patys noriai imasi darbų, bet ir prižiūri būstuose dirbančius specialistus – nuo to tik gerėja darbų kokybė. „Jie kaip dar vieni statybų prižiūrėtojai, tik kad neetatiniai“, – šmaikščiai kalbėjo direktorė.

Kritikos sulaukia mažai

Paklausta, ar skatindama gyvenamosios aplinkos tvarkymą sulaukia gyventojų kritikos, V.Prunskienė teigė, kad pasitaiko visko, bet neigiamų atsiliepimų ar skundų – labai nedaug. „Problemų visada yra, tačiau svarbiausia ieškoti tinkamo sprendimo ir tikrai jį rasi. Aptarnaujame 205 daugiabučius namus, juose gyvena apie 14 tūkst. gyventojų, juos per tiek laiko jau neblogai pažįstame. Neretai žinome ne tik jų būstų, bet net ir asmenines problemas.“

Namai susidėvi, juos reikia atnaujinti, o svarbiausia – rasti tam geriausią būdą, sprendimą“, – teigė V.Prunskienė.

V.Prunskienė teigė, kad dirbant tokį darbą – skatinant gyventojų iniciatyvą, reikia susitaikyti su tuo, kad bus visko, juk žmonių yra visokių. „Šiaip ar taip, jei nebūtų problemų – nereikėtų ir mūsų. Juk mes tam ir esame, kad bandytume jas spręsti. Namai susidėvi, juos reikia atnaujinti, o svarbiausia – rasti tam geriausią būdą, sprendimą“, – kalbėjo direktorė.

Problemų visada yra, tačiau svarbiausia ieškoti tinkamo sprendimo ir tikrai jį rasi.

Aplinkos ministerija ėmėsi dar labiau skatinti gyventojų ir daugiabučių bendrijų pirmininkų iniciatyvą prižiūrėti ir puoselėti gyvenamąją aplinką bei diegti alternatyvius energijos šaltinius. Pirmą kartą Lietuvos būsto dienos minėjime buvo skirtos net 4 nominacijos – už tvarkingą daugiabučio namo priežiūrą be valstybės paramos, už pavyzdingą namo aplinkos tvarkymą, už taupų ir efektyvų energijos vartojimą bei už viešojo administravimo pastangas skatinti ir remti gyventojų iniciatyvas.

Visos 60 savivaldybių buvo kviestos teikti informaciją apie gražiausiai besitvarkančius daugiabučius bei apie iniciatyviausius gyventojus ir bendrijų pirmininkus. Lietuvos būsto dienos minėjimo renginyje buvo išdalintos net 42 aplinkos ministro padėkos.

Aplinkos ministerija primena, kad kiekvienas gyventojas atsakingas už savo būsto priežiūrą. Svarbu rūpintis pastatų energiniu naudingumu, alternatyvių energijos išteklių diegimu, šildymo sistemų patvarumu bei bendrųjų patalpų ir aplink būstą esančio aplinkos tvarka. Savo būstus ir aplinką puoselėjantys gyventojai ne tik gerina savo gyvenimo kokybę, bet ir saugo gamtą bei tausoja jos išteklius.

Parengta bendradarbiaujant su LR aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius