-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Individualių namų savininkai skundžiasi blogesnėmis sąlygomis būsto renovacijai

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje (LGKT) gautas skundas dėl to, kad tik daugiabučių namų būstų savininkams yra skiriama valstybės parama būsto modernizavimui ir energetiniam efektyvumui didinti pagal Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams atnaujinti (modernizuoti) įstatymą. Skundo autorius teigia, kad individualių namų savininkai atsiduria mažiau palankioje padėtyje nei gyvenantys daugiabučiuose, ir įžvelgia galimą diskriminaciją dėl socialinės padėties.
Daugiabučių renovacija
Daugiabučių renovacija / Aplinkos ministerijos nuotr.
Temos: 1 Renovacija

Socialinė padėtis – fizinio asmens įgytas išsilavinimas, kvalifikacija ar mokymasis ir studijos mokslo ir studijų sistemai priklausančiose įstaigose, turima nuosavybė, gaunamos pajamos, teisės aktuose nustatytos valstybės paramos poreikis ir (arba) kiti su asmens finansine (ekonomine) padėtimi susiję veiksniai.

Akivaizdu, jog išlaidos individualaus vienbučio namo atnaujinimui vidutiniškai būtų didesnės nei išlaidos, skirtos buto daugiabutyje name atnaujinimui. Tačiau tai neužkerta galimybės nustatyti tokį valstybės paramos teikimo būsto atnaujinimui mechanizmą, kuris suteiktų galimybes visiems būsto savininkams proporcingai gauti valstybės paramą būsto atnaujinimui, neatsižvelgiant į tai, ar jie nuosavybės teise turi butą daugiabutyje ar individualų namą. Taip būtų laikomasi protingumo, sąžiningumo ir teisingumo principus, o kartu ir proporcingo valstybės paramos teikimo principo.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė, einanti lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, Edita Žiobienė teigia: „Laikantis proporcingo valstybės paramos teikimo principo, valstybės parama būsto renovacijai galėtų būti proporcingai teikiama ir individualių namų savininkams. Tada individualių namų savininkai irgi galėtų gauti valstybės paramą, pavyzdžiui, tokią, kokią už tą patį plotą gauna daugiabučiuose esančių butų savininkai“.

Išnagrinėjus skundą, nuspręsta kreiptis į Seimo Aplinkos apsaugos ir Žmogaus teisių komitetus, o taip pat Aplinkos ministeriją bei pasiūlyti apsvarstyti galimybę bei būtinybę pakeisti (papildyti) Valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti ir daugiabučiams atnaujinti įstatymą bei atitinkamus teisės aktus ir sudaryti galimybes individualių vienbučių (dvibučių) namų savininkams gauti valstybės paramą būsto atnaujinimui.

Ankstesniais metais LGKT buvo gautas ir ištirtas skundas dėl skirtingų PVM lengvatų už kurą šildymui teikimo tvarkos individualių bei daugiabučių namų savininkams. Tada buvo pasiūlyta keisti teisės aktus ir suvienodinti šį PVM tarifą tiek individualių, tiek daugiabučių namų savininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius