Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune statomi tik du A klasės biurų centrai – miesto statybininkai traukia į Vilnių

Kaune jau yra pakankamai įmonių, kurios persikeltų į erdvias ir patogesnes patalpas. Tačiau didesnės nuomos kainos Vilniuje lemia, kad nekilnojamojo turto vystytojai ir statybininkai išsijuosę darbuojasi sostinėje, o Kauno jie vis dar vengia.Kaune šiuo metu statomi du nauji A klasės biurų centrai. Abu jie bus atidaryti kitais metais.
Kauno biurai
Kauno biurai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Verslininkai domisi, bet laukia pabaigtuvių

Vienas biurų centras kyla E.Ožeškienės gatvėje netoli Sinagogos, kitas – Savanorių prospekte. Pastarąjį statančios įmonės „Mikrovisatos valda“ projektų vadovas Marius Strolis sakė, kad šalia pastato bus įrengta 100 vietų automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje automobilių srautus valdys automatizuota valdymo sistema, statinys bus energetiškai taupus.

„Naujuoju biurų centru jau domisi įmonės. Tiesa, sutarčių jos pasirašyti neskuba. Gal Kauno verslininkai atsargesni. Vilniuje tokio pobūdžio statomame biurų centre jau būtų užimta didelė dalis ploto“, – mano M.Strolis.

Į šį projektą investuojama 11 mln. litų. „Tokių biurų paklausa Kaune didelė, jų nėra daug, todėl neabejojame, kad biurų centras bus sėkmingai išnuomotas“, – įsitikinęs M.Strolis.

Skirtumas kol kas milžiniškas

Nekilnojamojo turto agentūros „Citus“ duomenimis, abu centrai iki 2016 m. rinkai pateiks 5 tūkst. kv. metrų biurų ploto. „Šis skaičius gali atrodyti nemažas, tačiau palyginus su Vilniumi taip neatrodo – sostinėje per tą laiką bus pastatyta verslo centrų, kurių plotas viršys 160 000 kv. metrų. O tai – net 30 kartų daugiau nei Kaune“, – teigė „Citus“ vadovė Viktorija Čijunskytė.

Viešųjų ryšių agentūros „Opinio“ nuotr/Viktorija Čijunskytė
„Citus“ nuotr/Viktorija Čijunskytė

Iš viso Kaune veikia 4 A klasės biurai: „1000“, „32“, „Capital“ ir „Bokštas“.

Nekilnojamojo turto agentūros „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius pastebi, kad Kaune nuo seno dominuoja B klasės biurai.

„Kaune didelę reikšmę turi nuomos kaina, todėl daugumai pakanka B klasės biurų. „Per 5 metus čia nebuvo pastatytas nė vienas naujas biurų centras. Visi veržiasi į Vilnių, kur sukuriama didelė bendrojo vidaus produkto dalis“, – kalbėjo A.Antanavičius.

Laisvų plotų nedaug

B klasės biuruose Kaune yra apie 5 proc. laisvų patalpų. Jų nuomos kaina yra nuo 18 iki 35 litų už kv. metrą. Dar didesnis užimtumas A klasės statiniuose – ten tik 2 proc. laisvų patalpų. Dėl to V.Čijunskytė mano, kad tai rodo didėjantį prabangių biurų poreikį.

Tačiau investuotojams šis skaičius kol kas įspūdžio nedaro. Kodėl? „Pirma priežastis galėtų būti nuomos kainos, turinčios didžiausią įtaką investicijų atsiperkamumui. Kaune tokiame pat verslo centre kaip Vilniuje kaina bus apie 25 proc. mažesnė. Vilniuje A klasės verslo centre kv. metro nuomos kaina svyruoja nuo 38 iki 65 litų, vidurkis – beveik 50 litų už kv. metrą. Kaune nuomojantis A klasės biurą kainos svyruos nuo 25 iki 53 litų už kv. metrą, vidurkis – apie 38 litai už kv. metrą. Kadangi statybos kaina tiek Kaune, tiek Vilniuje yra labai panaši, nieko keisto, kad investuotojai renkasi Vilnių“, – aiškino V.Čijunskytė.

„Inreal“ nuotr/Arnoldas Antanavičius
„Inreal“ nuotr/Arnoldas Antanavičius

Per brangūs sklypai

Kita priežastis dėl ko investuotojai mieliau renkasi sostinę – sklypų kainos. V.Čijunskytės nuomone, vertinant situaciją Kaune, šiame mieste komercinei veiklai skirtų sklypų kaina kartais padidinama be realaus pagrindo.

„Šiuo metu Kaune siūlomi keli dėmesio verti investiciniai sklypai Jonavos gatvėje, Karaliaus Mindaugo prospekte, Ateities plente bei Savanorių prospekte, kuriuose būtų galimybė plėtoti verslo centrus. Tačiau sklypų kainos nėra mažos – jos prasideda nuo 1 mln. litų litų, kai kurios siekia ir 6 mln. litų (šalia „Žalgirio“ arenos ir „Akropolio“). Tačiau matome, jog tie patys objektai parduodami jau trejus ar ketverius metus. Tai rodo, kad kainos neatitinka investuotojų lūkesčių ir jie renkasi alternatyvias investicijas arba kitus miestus”, – mano V.Čijunskytė.

Kauno valanda dar išmuš

Pasak A.Antanavičiaus, netolimoje ateityje, kai sėkmingai bus išnuomoti du nauji biurų centrai, situacija Kaune gali pasikeisti. „Įmonių gausėja ir Kaune, čia galimas nežymus nuomos kainos padidėjimas, o tai paskatins investuotojams statyti ir šiame mieste“, – sakė A.Antanavičius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į vis didėjančią biurų centrų konkurenciją Vilniuje. „Tai kada nors sumažins investicinę grąžą ir investuotojai pradės dairytis į kitus miestus“, – mano A.Antanavičius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius