-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Svarbiausias statytojo uždavinys – pasirinkti kvalifikuotą techninį prižiūrėtoją

Kiekvienas statinys turi būti suprojektuotas ir pastatytas taip, kad atitiktų jam keliamus reikalavimus. Už tai atsakingas architektas, techninis prižiūrėtojas, statybininkai, tačiau labai didelė atsakomybė krenta ir ant paties statybas planuojančio gyventojo pečių. Pasirinkti kvalifikuotus darbininkus, statybos vadovą ir techninį prižiūrėtoją, tai – statytojui tenkančios užduotys.
Statybininkas prie vamzdžio
Statybininkas / 15min.lt nuotr.

Dažniausiai pasirenkama statyti individualius gyvenamuosius namus, priskirtinus neypatingų statinių kategorijai (didesnio nei 80 kv. m ploto). Gavęs leidimą statyti namą, žmogus jau turi būti apsisprendęs, ar projektą įgyvendins savo jėgomis, ar samdys statybos rangovą. Tačiau Valstybės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos viršininkė Laura Nalivaikienė pabrėžė, kokį atvejį gyventojas bepasirinktų, statyboms turi vadovauti kvalifikuotas specialistas – statybos inžinierius.

VTPSI viršininkė teigė, kad neypatingo statinio pagrindinių statybos sričių vadovams atestacija neprivaloma. Jeigu pats statytojas atitinka neypatingo statinio statybos vadovui ar techniniam prižiūrėtojui keliamus kvalifikacinius reikalavimus, jis gali vykdyti vieno iš šių specialistų funkcijas, o kitą pasisamdyti.

Techniniai prižiūrėtojai tikrinami vis griežčiau

Statybą vykdant rangos būdu, statybos vadovą paskiria ar pasamdo rangovas, o statytojas organizuoja statybos techninę priežiūrą. „Statytojas privalo informaciją apie statybos pradžią, rangovo pasamdymą, taip pat statybos vadovo, techninio prižiūrėtojo pasamdymą ar paskyrimą per 3 darbo dienas nuo jų pasamdymo ar paskyrimo paskelbti Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinėje sistemoje „Infostatyba“, – kalbėjo L.Nalivaikienė.

D.Matonienė taip pat priminė, kad techninių prižiūrėtojų darbas tikrinimas vis griežčiau – kai kurie, anot jos, jau sulaukė sankcijų – atestato atėmimo ir baudų.

Statybų metu galima sulaukti statybos pareigūnų, kurie vykdo statybos valstybinę priežiūrą, vizito. VTPSI planine tvarka tikrina visų ypatingų statinių statybą, o kitus patikrinimus atlieka, gavusi informacijos, kad statyba vykdoma pažeidžiant teisės aktų reikalavimus ar statinio projekto sprendinius, organizuodama tikslinius reidus.

L.Nalivaikienė pabrėžė, kad tikrinamos ir rangovų ar techninių prižiūrėtojų veiklos atitiktys teisės aktų reikalavimams.

Kvalifikuoto techninio prižiūrėtojo pasirinkimo svarbą pabrėžė ir Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. Anot jos, jis turi prižiūrėti visus atliekamus darbus, todėl gyventojui pasirinkti tinkamą techninį prižiūrėtoją – labai svarbu.

D.Matonienė taip pat priminė, kad techninių prižiūrėtojų darbas tikrinimas vis griežčiau – kai kurie, anot jos, jau sulaukė sankcijų – atestato atėmimo ir baudų.

Viceministrė taip pat priminė, kad tinkamai ir planuotai vykdomos statybos yra labai svarbus aplinkosaugos klausimas. Statybos, vykdomos ne pagal galiojančius įstatymus, gali pakenkti kraštovaizdžiui, gamtos ir kultūros paveldo vertybėms. D.Matonienė teigė tikinti, kad gyventojų sąmoningumas auga, jie vis dažniau paiso numatytų reikalavimų.
 

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius