-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užupis pasipiktinęs: prabangius apartamentus Vilniuje statyti galima ir be leidimų

Vilniaus Polocko gatvėje 7A numeriu pažymėtame sklype jau kelias dienas burzgia ekskavatoriai. Užupio bendruomenė įtaria, kad čia prasidėjo statybos ir piktinasi, nes niekas nėra matęs leidimų čia kirsti medžius ar pradėti pačias statybas. Bendruomenei atstovaujantis Užupio respublikos premjeras Sakalas Gorodeckis tvirtina išsiuntęs užklausas visoms institucijoms, privalančioms stebėti tokius procesus mieste, tačiau atsakymų arba nėra, arba jie gyventojų netenkina.
Polocko g. 7A turėtų iškilti Užupio apartamentai.
Polocko g. 7A turėtų iškilti Užupio apartamentai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Užupio bendruomenė jau pavasarį užfiksavo, kad Polocko g. 7A sklype iškirsti medžiai, nors jie buvo vertingi ir juos reikalauta išsaugoti. Rugsėjį gyventojams dar daugiau nerimo sukėlė prasidėję žemės kasimo darbai, kurie jiems atrodo kaip pasiruošimas statyboms.

Šioje vietoje ketinama pastatyti Užupio apartamentus, apie jų pardavimą rašoma bendrovės „Alson“ interneto svetainėje. Save įmonė pristato kaip patikimą ir inovatyvią nekilnojamojo turto projektų vystytoją.

Apartamentus bendrovė ketina pastatyti iki kitų metų liepos 1 dienos. Kvadratinio metro kaina šiame keturių aukštų name (butai parduodami -1, 1, 2, 3 aukštuose) svyruoja nuo 7,5 tūkst. Lt iki 9,9 tūkst. Lt.

Pasigenda priežiūros

Užupio gyventojai piktinasi – šiame sklype medžiai iškirsti neteisėtai, statybos prasideda, nors leidimų nėra. Tai bendruomenę privertė kreiptis į tokias institucijas kaip Vilniaus  miesto savivaldybė, Kultūros paveldo departamentas, Kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija, Nacionalinė žemės tarnyba, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Kreipimesi bendruomenė informuoja, kad „žemės sklype adresu Polocko g. 7A, Vilnius, vykdomi galimai neteisėti darbai, į kuriuos būtina skubiai reaguoti kompetentingoms vietos savivaldos ir valstybinės valdžios institucijoms“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Polocko g. 7A turėtų iškilti Užupio apartamentai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Polocko g. 7A vyksta archeologiniai kasinėjimai

Bendruomenės teigimu, šiame sklype iškirsti vertingi medžiai, vėliau sunaikinti ir kiti želdiniai, neatlikus archeologinių tyrinėjimų, nors jie Vilniaus Senamiestyje būtini, vykdomi didelio masto žemės judinimo darbai, pradedamos statybos negavus leidimo.

Todėl institucijų prašyta pagal kompetenciją imtis reikalingų priemonių ir patikrinti, ar šioje Vilniaus vietoje viskas daroma pagal reikalavimus. S.Gorodeckis įsitikinęs, kad darbai privalo būti sustabdyti, o tuomet aiškinamasi, ar viskas daroma teisėtai.

Pažeidimų nepastebėjo

Vilniaus miesto savivaldybė į trečiadienį, rugsėjo 10-ąją, nusiųstą kreipimąsi atsakė tuoj pat – per vieną dieną. Savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus Artūro Blotnio pasirašytame atsakyme teigiama, kad Kultūros paveldo apsaugos skyriaus specialistas tą pačią dieną patikrino žemės sklype Polocko g. 7A atliekamus darbus ir apžiūros metu vykdomų statybos ar medžių kirtimo darbų nenustatė.

Jeigu archeologinius tyrimus darai, tai darai šurfus, analizę, bet ne su eskavatoriumi išsikasi pusantro metro, išsiveži visą sklypą, nupjauni visus medžius. Čia jau reikia fantazijos turėti tai pavadinti archeologiniais tyrimais, – kalbėjo S.Gorodeckis.

Tačiau nustatyta, kad „dalyvaujant archeologams Linui Kvizikevičiui ir Karoliui Minkevičiui atliekami archeologiniai tyrimai“. Jie atliekami pagal Kultūros paveldo departamento išduotą leidimą, o archeologinių detaliųjų tyrimų projekte numatyta, kad galimi mechanizuoti darbai iki 1,5 m gylio.

Tačiau S.Gorodeckis stebisi – negi archeologiniams tyrimams būtini eskavatoriai?

„Jeigu archeologinius tyrimus darai, tai darai šurfus, analizę, bet ne su eskavatoriumi išsikasi pusantro metro, išsiveži visą sklypą, nupjauni visus medžius. Čia jau reikia fantazijos turėti tai pavadinti archeologiniais tyrimais“, – kalbėjo S.Gorodeckis.

Anot Užupio bendruomenės atstovo, blogiausia, kad vienos valstybinės institucijos išduoda leidimus, kitos privalo kontroliuoti ir tokiu būdu panašios statybos tampa tam tikra „niekieno žeme“.

Vilniaus savivaldybė pripažįsta, kad prašymų kirsti medžius ir krūmus šiame sklype nebuvo gauta. Nėra išduotas ir leidimas vykdyti kokius nors statybos darbus čia.

„Statybos bei medžių kirtimo leidimai nėra išduoti. Primename kad savivaldybės nėra įgaliotos kontroliuoti statybų teisėtumo, nes tai yra Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos kompetencija. Prašome gyventojų apie galimai neteisėtas statybas nedelsiant pranešti minėtos inspekcijos Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriui (A.Juozapavičiaus g. 9,   LT-09311 Vilnius). Taip pat reaguojant į pranešimą, šioje vietoje apsilankys Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius“, – teigė Vilniaus savivaldybė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Polocko g. 7A turėtų iškilti Užupio apartamentai.
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Polocko g. 7A turėtų iškilti Užupio apartamentai.

Stato vieni, parduoda kiti?

Pasikalbėti su statytojais nepavyko. Butus būsimuosiuose apartamentuose pardavinėja „Alson“, tačiau bendrovės nurodomu telefonu atsiliepęs darbuotojas užtikrino, kad su statybomis jie neturi nieko bendro ir nežino, kas tuo užsiima.

Užupio bendruomenės surinkti duomenys rodo, kad sklypo savininkė yra UAB „Baltic Vaccine“. Pagal oficialiai skelbiamus duomenis, ši bendrovė yra registruota būtent Polocko g. 7A, o jai vadovauja Arūnas Savukynas. Tačiau niekur nepateikiamas joks įmonės kontaktinis telefonas ar bent interneto svetainės adresas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius