Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas iš geriausio metų nekilnojamojo turto projekto kriterijų – draugiškumas aplinkai

Jau aštuntus metus iš eilės Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) renka geriausius metų nekilnojamojo turto projektus. LNTPA vadovas Mindaugas Statulevičius pasakoja, kad šio projekto tikslas – išrinkti geriausius NT projektus ir taip šviesti bei informuoti visuomenę apie aplinką, kurioje ji gyvena bei padėti susipažinti su pasiekimais būsto rinkoje.
Naujojoje Vilniaus universiteto bibliotekoje
Naujojoje Vilniaus universiteto bibliotekoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.


Pretendentai į geriausius metų nekilnojamojo turto projekus yra vertinami atsižvelgiant į 15 kriterijų, tarp jų dėmesys atkreipiamas ir į tai, kiek namas yra draugiškas aplinkai ir kaip atitinka aplinkosaugininkų reikalavimus.

Išrinkti geriausius

Anot M. Statulevičiaus, šio konkurso tikslas – šviesti visuomenę – supažindinti su NT rinkos naujovėmis ir pasiekimais. Kelti ne tik vartotojo reiklumą, bet ir kokybės kartelę vystytojams, atkreipti gyventojų dėmesį į aplinką ir jos kokybę. Konkursas „Už darnią plėtrą“ yra nekomercinis, atviras visiems vystytojams. „Renkami nekilnojamojo turto projektai skirtingose kategorijose: gyvenamojo būsto, komercinės statybos, visuomeninio ir kt. Tikslas – išrinkti patį geriausią kiekvienoje kategorijoje“, – sakė M. Statulevičius.

Anot jo, ne ką mažesnis siekis yra ir informuoti visuomenę apie tai, kas vyksta. „Nušviesdami komisijos vizitus, siekiame šviesti visuomenę apie nekilnojamojo turto projektus, norime, kad pirkėjas šviestųsi, taptų reiklesnis, daugiau žinotų apie tai, kur gyvena ir būtų reiklus vystytojams“, – kalbėjo LNTPA vadovas.

Komisiją, nuo kurios verdikto ir priklausys, kam atiteks nugalėtojo vardas, sudaryta iš dešimties narių, tai – skirtingų specializacijų architektai, inžinieriai, universitetų atstovai, finansininkai, vertinantys projekto ekonominį atsipirkimą ir kiti. Šiemet komisija jau aplankė tris į metų nekilnojamojo turto projektą pretenduojančius objektus – Vilniaus universiteto biblioteką, „Vilmestos“ 7-ąjį kvartalą Pilaitėje ir „Lofttown“. „Tai tik pirmieji objektai, kuriuos aplankė komisija, paraiškas galima teigti iki rugsėjo, taigi vizitų tikrai bus daugiau“, – sakė M. Statulevičius.

Už draugiškumą aplinkai – pliusai

Labai svarbu, kad pastatas derėtų su aplinka – turi būti įgyvendinti visi aplinkosauginiai reikalavimai, projektas turi būti draugiškas aplinkai, – J.Juršytė.

LNTPA vadovo teigimu, projektai vertinami pagal daugiau nei dešimtį kriterijų, tačiau galima pabrėžti svarbiausius dalykus. Labai svarbus objekto koncepcijos atitikimas darnios urbanistinės plėtros, gyvenimo kokybės sukūrimo tikslams (esamų gyvenamųjų vietovių teritorijų ar pastatų atnaujinimas, multifunkcionalumas, prieiga prie visuomeninio transporto ir kitos viešosios infrastruktūros, aplinkosauginių, ekonominių ir socialinių uždavinių suderinimas, estetiškas aplinkos sutvarkymas ir apželdinimas).

Didelis dėmesys kreipiamas į potencialaus metų nekilnojamojo turto projekto architektūros, urbanistinę ir statybos kokybę, pagarbą gamtos bei kultūros paveldui. Svarbūs yra ir objekto mažaenergių pastatų sprendiniai, atsinaujinantys energijos ištekliai. Komisija taip pat vertina projekto atitiktį nekilnojamojo turto rinkos poreikiams, ekonominį projekto naudingumą, kuriant pridėtinę vertę vietos ekonomikai.Nelieka nepastebėti inovatyvūs ir netradiciniai sprendimai bei Lietuvos gamintojų produkcijos panaudojimas, įgyvendinant projektą.

Prie svarbių kriterijų galima priskirti ir organizacijos įvaizdį visuomenėje (veikla, skatinanti darnius santykius su vartotojais ir visuomene), ir verslo etiką. Vertinant projekto visumą komisijos žvilgsnis krypsta į aplinkosauginius aspektus. „Labai svarbu, kad pastatas derėtų su aplinka – turi būti įgyvendinti visi aplinkosauginiai reikalavimai, projektas turi būti draugiškas aplinkai. Papildomi taškai skiriami, jeigu yra įdiegti atsinaujinančios energetikos šaltiniai – saulės baterijos, terminis šildymas ir kt. Kuo mažiau taršos ir kuo daugiau draugiškų sprendimų“, – teigė J.Juršytė.

Verta paminėti ir pagarbos gamtos paveldui kriterijų. Svarbu, kad naujos statybos išsaugotų kaip galima daugiau gamtos ir, jeigu įmanoma, rūpintųsi naujomis žaliomis zonomis.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius