Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio regione verslą skatina ir ES struktūrinių fondų parama

Efektyvūs ir inovatyvūs įmonės veiklos valdymo sprendimai, konkurencinga verslo aplinka, galimybė prisistatyti pasaulinėse parodose – visa tai padeda užsitikrinti visokeriopą sėkmę ne tik dirbant Lietuvoje, bet ir siekiant užkariauti užsienio rinkas. Pasinaudojus Ūkio ministerijos administruojamų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama, Panevėžio regione įgyvendinta nemažai verslo projektų, kurie vienoms įmonėms padėjo įsidiegti šiuolaikiškas ir patogias verslo valdymo sistemas, kitoms – didinti gamybos produktyvumą ir našumą, trečioms – pristatyti savo produktus užsienyje.
Elektros perdavimo linija
ES struktūrinių fondų parama padeda užtikrinti įmonių produktyvumo, darbo našumo ir pelno didėjimą. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Siekė suvaldyti visus verslo procesus

Siekdama efektyvaus įmonės veiklos valdymo, Panevėžio regioną garsinanti AB „Lietkabelis“ nusprendė šio tikslo siekti pasinaudojant Ūkio ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų parama.

„Daug pasiekėme įgyvendindami projektus, skirtus naujoms laidų ir kabelių gamybos technologijoms diegti bei šių gaminių, sudarančių didžiąją dalį mūsų gaminamos produkcijos, sertifikavimui bei pristatymui užsienio šalių rinkoms. Tačiau ramybės vis nedavė mintis apie tai, kaip tinkamai suvaldyti visus įmonės verslo procesus. Plečiantis įmonės gaminamos produkcijos asortimentui, įsisavinant naujas veiklos sritis, tobulėjant technologiniams procesams, darėsi vis sunkiau įprastais būdais suvaldyti visus įmonėje vykstančius gamybos eigos, darbo organizavimo, dokumentų rengimo ir susipažinimo su jais procesus bei užtikrinti visų procesų valdymo darną“, – pasakojo bendrovės generalinis direktorius Sigitas Gailiūnas.

Ūkio ministerija skyrė finansavimą bendrovės projektui „AB „Lietkabelis“ darbo našumo didinimas sukuriant ir įdiegiant įmonės poreikiams pritaikyta verslo valdymo sistemą“ įgyvendinti buvo skirta daugiau kaip 109 tūkst. Lt ES struktūrinių fondų paramos. Tokią pat dalį į projektą investavo ir pati įmonė.

Investicija pasiteisino

Per šiek tiek daugiau nei metus sėkmingai įgyvendinus projektą, buvo automatizuoti įmonės gamybos, sandėlio, pardavimų, kokybės ir dokumentų valdymo procesai – šiuo tikslu buvo sukurtos ir įdiegtos specialiai įmonei pritaikytos gamybos, sandėlio, pardavimų, dokumentų bei finansų/kokybės valdymo sistemos, integruojant jas su įmonės jau turima finansų valdymo sistema. Taip pat sukurta verslo valdymo sistemos funkcionavimui būtina informacinių technologijų infrastruktūra.

Automatizavus daug rankinio darbo reikalaujančius verslo ir dokumentų valdymo procesus, sutrumpėjo atliekamų operacijų trukmė. Dėl to teigiamų pokyčių sulaukė ne tik investicinį projektą įgyvendinusi bendrovė, bet ir užsakovai, nes įmonei efektyviau valdant turimus resursus sutrumpėjo produktų gamybos ir paslaugų įgyvendinimo laikas.

 „Esame įsitikinę, kad, įgyvendinę šį projektą, sudarėme sąlygas darbo našumo, įmonės apyvartos, o kartu ir įmonės pelno didėjimui, –  teisingu pasirinkimu ir perspektyvia įmonės ateitimi neabejojo S. Gailiūnas. Kokybiškesnė verslo valdymo sistema ir greitesnis bei efektyvesnis klientų aptarnavimas lemia įmonės produktyvumo didėjimą bei nuoseklią mūsų gaminamų produktų rinkos plėtrą Lietuvos ir užsienio šalių rinkose“.

Sujungė ir optimizavo finansų valdymo procesus

Didindama įmonės konkurencingumą Lietuvos ir užsienio rinkose, sprendimą įdiegti kompleksinius veiklos valdymo sprendimus nusprendė ir kita Panevėžio regione veikianti bendrovė, viena didžiausių ir pažangiausių duonos bei konditerijos gamybos įmonių − AB „Biržų duona“.

Projektu „Kompleksinio e-verslo sprendimo diegimas „UAB Biržų duona“ buvo siekiama į bendrą sistemą integruoti visus įmonės vidinius ir išorinius procesus, ypač tuos, kurie susiję su buhalterija: finansų valdymas ir apskaita, pardavimų apskaita bei valdymas, gamybos apskaita bei valdymas, pirkimų apskaita ir valdymas, atsargų valdymas ir apskaita, ilgalaikio turto valdymas ir apskaita, personalo valdymas, darbo užmokesčio apskaičiavimas. Šiam tikslui pasiekti įdiegta pasaulinio lygio verslo valdymo programa „Oracle Business Suite“.

Šio kompleksinio e. verslo sprendimo diegimui Ūkio ministerija skyrė beveik 150 tūkst. Lt ES struktūrinių fondų lėšų pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Verslo produktyvumo didinimas ir aplinkos verslui gerinimas“ priemonę „E-Verslas LT“. Tokią pat lėšų dalį į projektą investavo ir pati bendrovė. 

„Optimizavome duomenų srautų valdymą, kuris reikalingas greitam sprendimų priėmimui. Tai leidžia būti lankstesniems ir greitesniems rinkoje“, – teigė UAB „Biržų duona“ komercijos

direktorius Andrius Kurganovas. Įgyvendinus projektą, sukurtos 6 darbo vietos, padidintas įmonės darbo našumas, eksporto apimtys, stabiliai auginama apyvarta.

ES struktūrinių fondų parama suteikia galimybę įmonėms savo produkciją pristatyti užsienio parodose. UAB "Midenė" nuotr.
ES struktūrinių fondų parama suteikia galimybę įmonėms savo produkciją pristatyti užsienio parodose. UAB "Midenė" nuotr.

Padeda įsitvirtini užsienio rinkose

Didžiąją dalį savo produkcijos užsienyje realizuojanti UAB „Midenė“, įsikūrusi Panevėžio rajone, pasinaudoti Ūkio ministerijos administruojamų ES struktūrinių fondų parama nusprendė ieškodama naujų galimybių unikalios produkcijos – rankų darbo meniniams dirbinimas iš molio – realizavimui.

Įvertinusi bendrovės pateiktą projektą, kurio esmė – produkcijos pristatymų tarptautinėse parodose finansavimas, Ūkio ministerija jam įgyvendinti skyrė daugiau kaip 140 tūkst. Lt ES struktūrinių fondų lėšų pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Verslo produktyvumo didinimas ir aplinkos verslui gerinimas“ priemonę „Naujos galimybės“. Dar apie 115 tūkst. Lt į projektą investavo ir pati bendrovė. 

„Praėjusiais ir šiais metais dalyvavome devyniose tarptautinėse parodose Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje, Anglijoje. Jų metu pavyko surasti savo įmonės atstovus Belgijoje ir Anglijoje, užmegzti naujus kontaktus su mūsų produkcijos pirkėjais iš daugelio kitų šalių. Dėl to išaugo gamyba ir eksporto apimtys, sukurtos naujos darbo vietos,“ – teigė įmonės generalinis direktorius Gražvydas Žegulis.

Jis pripažino, kad be produkcijos pristatymo tarptautinėse parodose, UAB „Midenė“ negalėtų jos sėkmingai eksportuoti į užsienio rinkas. O šiuo metu ji sėkmingai tai daro keraminius suvenyrus platindama Vokietijoje, Prancūzijoje, Japonijoje, Belgijoje ir kitose šalyse.

Lietuvoje – daugybė verslo skatinimo projektų

Projektų, kuriems Ūkio ministerija skyrė ES struktūrinių fondų lėšas skatindama plėtoti verslo sprendimus Panevėžio regione – ne vienas. Šia parama pagal Ekonomikos augimo veiksmų programą siekiama skatinti verslumą, didinti įmonių produktyvumą, augimą ir plėtrą, skirti ypatingą dėmesį mažų bei vidutinių įmonių plėtros potencialui didinti.

Pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Verslo produktyvumo didinimas ir aplinkos verslui gerinimas“ priemonę „E-verslas LT“ Ūkio ministerija planavo paskirstyti daugiau kaip 52 mln. Lt, tačiau iš viso pasirašytos 447 sutartys, pagal kurias skirtas finansavimas siekia per 54 mln. Lt. Beveik visi projektai jau baigti, teliko įgyvendinti vos penkis.

Pagal kitą prioriteto „Verslo produktyvumo didinimas ir aplinkos verslui gerinimas“ priemonę „Naujos galimybės“  Ūkio ministerija iš viso pasirašė 813 sutarčių, pagal kurias įgyvendinamiems projektams iš viso skirta beveik 111 mln. Lt ES struktūrinių fondų lėšų. Daugiau nei pusė – 559 – šios priemonės projektų jau įgyvendinti, kitus tikimasi įgyvendinti artimiausiu metu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius