Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo ir mokslo partnerystė skatina įmonių pažangą

Pasaulinė praktika rodo, kad įmonės naudojančios pažangias ir inovatyvias technologijas kuria naujus, konkurencingus produktus. Tai padeda didinti ne tik darbo našumą, paspartinti įmonės veiklą, bet ir užtikrina sėkmingą konkurenciją ne tik Lietuvos, bet ir užsienio rinkose.
Mergaitė laiko atliekų perdirbimo dėžę
Lietuvoje kuriame inovatyvūs produktai konkuruoja su stambiaisiais Vakarų Europos gamintojais. / Fotolia nuotr.

Verslo ir mokslo partnerystę inovacijų kūrime skatina ir Ūkio ministerijos administruojamos Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų lėšos. Verslui tai itin svarbi parama, nes nuo inovacijų diegimo, investicijų į mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą (MTTP) priklauso mūsų šalies įmonių konkurencingumas ir eksporto rezultatai.

2007–2013 metų ES fondų finansavimo laikotarpiu MTTP plėtros veiklai buvo paskirstyta 201,43 mln. Eur paramos. ES fondų lėšomis  kuriami inovatyvūs produktai Lietuvoje veikiančioms įmonėms padėjo tapti savo srities profesionalėmis ir įsitvirtinti užsienio rinkose.

Kuriami pažangūs įrenginiai tampa metų gaminiais

Vakarų Lietuvoje, Kretingos mieste veikianti UAB „Terekas“, viena iš nedaugelio kompanijų pasaulyje ir vienintelė Baltijos šalyse gaminanti tiek PET (plastikinę) tarą, tiek PET taros formavimo įrenginius.

Plastikinė tara. UAB "Terekas" nuotr.
Plastikinė tara. UAB "Terekas" nuotr.

Šios dvi lygiagrečiai plėtojamos sritys papildo viena kitą ir suteikia pranašumą prieš kitus PET taros ar PET taros formavimo mašinų gamintojus. Siekiant patenkinti augančius rinkos poreikius ir konkuruoti su stambiaisiais Vakarų Europos gamintojais, įmonė nusprendė sukurti naujos kartos didelio našumo PET butelių pūtimo mašiną. 2,5 metus įmonės konstruktoriai ir inžinieriai kartu su Kauno technologijos universiteto mokslininkais kūrė naują, 6 lizdų aparatą, kuriame galima naudoti didesnį oro slėgį, kuris ypač reikalingas gaminant sudėtingo dizaino, įmantrių konfigūracijų tarą iš plastiko.

„Vienas svarbiausių mūsų įmonės strateginių siekių yra pastovus technologinis atsinaujinimas. Todėl 6 lizdų PET butelių pūtimo mašinos sukūrimas duoda žymų postūmį tolimesnei įmonės technologinei plėtrai“, − teigia įmonės projektų vadovė Palmira Maksvytienė. Naujasis PET taros formavimo įrenginys „Lito 6“ per valandą pagamina 9. 000 PET butelių, kai senesnė įranga – 6.000. Šios mašinos sukūrimas įmonei davė naują technologinę platformą, kurios pagrindu bus kuriami ir kiti PET taros formavimo įrenginiai. Atlikti moksliniai tyrimai įmonės gaminamus įrengimus pavertė draugiškesniais aplinkai. Projektuojant ir kuriant įrengimą buvo atsižvelgiama į aplinkosaugos reikalavimus − naujieji įrengimai vartoja daug mažiau elektros energijos ir suvartota energija yra panaudojama daug efektyviau. Patobulintos technologijos leido tų pačių fizikinių savybių pakuotę gaminti naudojant mažesnį kiekį žaliavos.

Projekto metu sukurta PET butelių gaminimo mašina 2014 m. buvo įvertina Aukso medaliu Lietuvos metų gaminio kategorijoje, kurią skyrė Lietuvos pramonininkų konfederacija. O projektas buvo išrinktas geriausiu ES projektu mokslinių tyrimų ir technologinės plėtros kategorijoje Klaipėdos regione. Toks įvertinimas tik parodo, kad inovatyvių produktų kūrimas tampa prioritetine Lietuvos verslo kryptimi.

Įmonės pažangai postūmį suteikė ES parama

UAB „Terekas“ projekto įgyvendinimas leido sustiprinti pozicijas turimose rinkose ir padėjo įžengti į naujas. „2014 metais 47 proc. visų įmonės pajamų buvo iš eksporto. Įmonė aktyviai dalyvauja užsienyje vykstančiose parodose. Paskutiniais metais įmonė savo eksporto rinkas išplėtė į Kanadą, Farerų salas, Olandiją, Airiją ir Vokietiją. Šių metų kovo mėnesį dalyvavome parodoje JAV, kur irgi tikimės išplėsti įmonės gaminių eksportą“, − apie projekto įgyvendinimo pasiekimus kalbėjo įmonės projektų vadovė Palmira Maksvytienė.

Įmonei investuoti į MTTP padėjo ES struktūrinių fondų parama. Pagal priemonę „Intelektas LT“ PET butelių formavimo mašinos sukūrimo projektui finansuoti buvo skirta daugiau nei 71 tūkst. Eur paramos.

Plastikinė tara. UAB "Terekas" nuotr.
Plastikinė tara. UAB "Terekas" nuotr.

Sėkmingai pasinaudojus ES paramos priemonėmis, įmonė ir toliau siekia kurti pažangius ir inovatyvius produktus. Šiuo metu Europoje jaučiama didelė paklausa šaltus ir karštus gėrimus atlaikančiai PET tarai, kurios negali pasiūlyti nei vienas gamintojas. Todėl UAB „Terekas“, vykdydama technologinę plėtrą pagal priemonę „Intelektas Lt+“, sieks sukurti PET taros gamybos prototipą, pagal kurį būtų galima gaminti ne tik šaltų gėrimų laikymui, bet ir didelę temperatūrą užpylimo metu atlaikančią PET tarą. Tokio bandomojo prototipo suprojektavimas ir sukonstravimas įmonei suteiks platesnes verslo galimybes ir ypač sustiprins turimas pozicijas rinkoje.

Jaunųjų verslininkų inovatyvūs išradimai stebina pasaulį

Ne tik dešimtmečius skaičiuojančios įmonės vis daugiau investuoja į inovatyvius technologinius sprendimus. Naujai įsikūrusios kompanijos savo žinias taip pat nukreipia į pažangiomis technologijomis ir inovatyviais sprendimais paremto verslo kūrimą ir plėtrą.

Lietuvoje veikianti lazerius gaminanti įmonė „Integrated Optics“ viena iš tų, kurios verslo pradžią galime laikyti itin sėkminga istorija. Milijonus kainuojančius lazerius įmonės įkūrėjai Jonas Januška ir Evaldas Pabrėža pradėję kurti daugiabutyje netruko suprasti, kad norint sulaukti sėkmės versle svarbu vaikytis ne tik trumpalaikės naudos, bet ir priimti tokius sprendimus, kurie būtų naudingiausi ilgalaikėje perspektyvoje. Šiuo metu įmonėje dirba 6 darbuotojai, o lazerių „MatchBox” serija daugiausia naudojama medicinos srityje.

Kadangi lazerių kūrimas reikalauja ne tik didelio techninio išsilavinimo ir aukštos kompetencijos, bet ir ne ką mažesnių investicijų, buvo būtina surasti potencialius investuotojus. Įmonė žinodama reikiamą investicijų dalį ne tik pradėjo paieškas, bet ir pateikė paraišką ES struktūrinių fondų paramai gauti pagal priemones „Intelektas LT“ ir „Intelektas LT+“.

Gautos ES struktūrinių fondų lėšos įmonei „Integrated Optics“ atvėrė galimybes įsirengti integruotosios optoelektronikos sprendimų kūrimo laboratoriją. Kadangi įmonė kuria inovatyvius lazerinius šaltinius, išplėsta MTTP bazė bus naudojama sukurti ir toliau tobulinti tris pagrindines produktų grupes, siekiant gauti geresnių parametrų ir funkcionalumo.

Įgyvendinant projektus „Integruojamosios optoelektronikos kūrimo laboratorijos sukūrimas“ ir „Mažo tirtesio trumpų impulsų lazerio kūrimas“, įmonei „Integrated Optics“ buvo skirta daugiau nei 271 tūkst. Eur ES struktūrinių fondų paramos. Abu projektai jau šių metų vasarą turėtų būti baigti įgyvendinti ir prisidėti prie dar didesnio Lietuvos vardo garsinimo inovacijų kūrimo srityje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius